İşte rüşvet tutanakları: 52 milyon $ - 5,8 milyon $ - 1,5 milyon $

İşte rüşvet tutanakları: 52 milyon $ - 5,8 milyon $ - 1,5 milyon $

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle haklarında soruşturma komisyonu kurulan eski bakanlarla ilgili rüşvet rakamları Meclis tutanaklarına girdi

İşte rüşvet tutanakları: 52 milyon $ - 5,8 milyon $ - 1,5 milyon $
16px
24px
07.05.2014 07:25
ABONE OLgoogle

Muhalefet milletvekilleri eski bakanlarla ilgili fezlekelerde geçen rüşvet tutarlarını Genel Kurul’da okurken, ‘vay vay vay’ sesleri yükseldi. 16 saat süren görüşmelerde en fazla kullanılan kelime de ‘rüşvet’ oldu. 112 sayfalık Genel  Kurul tutanağında 115 kez ‘rüşvet’ kelimesi, 23 kez de ‘hırsız’ veya ‘hırsızlık’ kelimesi geçti. Tutanaklara geçen rüşvet rakamları şöyle:
 

SEYFETTİN YILMAZ (MHP Adana Milletvekili): Şimdi, burada, tapeler ve fezlekelere baktığımızda neyi görüyoruz? Türkiye Cumhuriyeti hükümetinde ekonomi bakanı olarak görev yapan Zafer Çağlayan hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, resmî belgede sahtecilik, birden çok rüşvet aldığına ilişkin iddialar. Neler var bu iddiaların içerisinde? 32 milyon 53 bin 600 Euro, 6 milyon 750 bin dolar, 3 milyon 460 bin TL, 300 bin İsviçre Frangı. (...) Bununla da bitmiyor, saatlerden bahsediliyor, pahalı hediyelerden bahsediliyor. Burada bu saatin hesabının mutlaka birileri tarafından verilmesi lazım. Bu komisyonun bunları incelemesi lazım.

 İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında, sahte belge düzenlemek, nüfuz suistimali ve birden çok rüşvet aldığına ilişkin suçlamalar. Rüşvet alındığı iddia edilen rakam ne kadar? 5 milyon 800 bin dolar.

Yine, AB Bakanı hakkında birçok kez rüşvet aldığına ilişkin iddialar ortalıkta dolaşıyor. Nedir o? 1,5 milyon dolar. Nerede gidiyor bunlar? Ayakkabı kutularının içerisinde. Çikolata kutularında. Takım elbisenin kılıfının içerisinde Egemen Bağış’a 1,5 milyon dolar rüşvet gittiği iddiaları var. Şimdi, ben burada soruyorum, elinizi vicdanınıza koyun: Bakara Sûresi’yle alay eden, Kur’an’ın ayetlerini alaya aldığı tape’yle ortaya çıkan bir bakanı, burada inançlarının sağlam olduğuna inandığım, değer yargılarına güvendiğim milletvekillerinin savunmak mecburiyeti var mıdır? Buradan soruyorum. Metehan Demir -ismi geçen şahıs- en azından şunu yaptı: En azından televizyon yaptığı programdan çekilmek zorunda kaldı. Ama sizin Avrupa Birliği Bakanı’nız hâlâ Başbakan’la beraber, hiçbir şey olmamış gibi, balkon konuşmasıyla birtakım şeyleri ifade etmeye çalışıyor.

ALİ ÖZGÜNDÜZ (CHP İstanbul Milletvekili): Zafer Çağlayan 3.9.2012 tarihinde bir gazetenin -söylemeyeceğim- ekonomi sayfasına bir beyanat veriyor: “Bu yapılan ihracat başarısının altında kim ne sebep ararsa arasın, Türkiye ihracatını yapmaya devam edecektir. Bilhassa altın ihracatı ile ilgili farklı sözleri söyleyenler eğer mutlaka ahlaksız arıyorlarsa kendileri aynaya baksınlar, ahlaksızın kim olduğunu görürler.” Bunun üzerine, bir hafta sonra, 11.9.2013’te 2 milyon Euro gönderiliyor hesaba. Zafer Çağlan baktın mı aynaya, ahlaksızı gördün mü, ahlaksızı gördün mü, bakıyor musun aynaya? (CHP sıralarından alkışlar)

Zafer Çağlayan’la Rıza Sarraf arasında ilk rüşvet ilişkisi 19 Mart 2012’de başlıyor değerli arkadaşlar. Dediğimiz gibi, toplam rüşvet 52 milyon dolar, bu toplamı. 30 milyon 53 bin 600 Euro, 6 milyon 776 bin 750 dolar, 3 milyon 465 bin TL, 300 bin İsviçre Frangı değerinde saat.

Başka bir şey söyleyeyim mi değerli arkadaşlar? Yani, hakikaten, bunu söylemeyecektim ama o savunması üzerine söylemek zorundayım: 12 Nisan 2013’te oğlu evlendi biliyorsunuz. 27 Mart tarihinde, yani düğünden on beş gün önce, Nuruosmaniye’de bulunan -kuyumcunun ismini söylemiyorum- değerli taşlar satan meşhur mücevheratçıdan 3 takım mücevherat alınıyor, 2 milyon 684 bin 11 dolara, 2 milyon 684 bin dolara, 3 takım.

  (...) Gana’dan gelip Dubai’ye gönderilen altınla ilgili sizin Bakanlığınız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrük Müfettişliği’nin hazırladığı rapor var. Burada usulsüzlüğü açıkça söylüyor. 1,5 ton altından değerli arkadaşlar, 1.208 kilosu yurtdışına gidiyor, yaklaşık 300 kilosu -yani burada kargoda 1.500 kilogram altın deniyor, 1.208 kilogramı çıkış yapıyor- şu anda yok, piyasada yok, içeride yani. Bu para ne oldu, birilerine rüşvet mi verildi, ne yapıldı onu bilmiyoruz.

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde