İşte özelleştirmeden gelen para

İşte özelleştirmeden gelen para

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirmede önümüzdeki döneme ilişkin açıklamalar yaptı..

İşte özelleştirmeden gelen para
16px
24px
25.11.2014 13:45
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2003 yılından bugüne kadar 61,2 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması gerçekleştirdiklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde başta enerji, ulaşım, sigortacılık, telekomünikasyon ve şans oyunları sektörleri olmak üzere kapsama alınan tüm sektörlere yönelik özelleştirme çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

Şimşek, Maliye Bakanlığı ile bağlı kurumların 2015 yılı bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, Türkiye'nin, Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksine göre, bu yıl 34 ülke arasında en rekabetçi 9. ülke olduğunu ifade etti. Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerinin altını çizen Şimşek, bu kapsamda iki eylem planı hazırladıklarını ve bu planları başarıyla yürüttüklerini söyledi. Şimşek, 2015-2017 dönemi Eylem Planının hazırlık çalışmalarını ise yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Vergi denetiminde etkinliği artırdıklarını belirten Şimşek, vergi kayıp ve kaçağı ile etkin mücadele kapsamında 54 projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

2.5 MİLYON MÜKELLEF ANALİZ EDİLİYOR

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükelleflerin vergi beyannamelerini internet üzerinden kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde gönderebilmelerini sağladıklarını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Sistemin devreye girdiği 2012 yılı öncesine oranla; verilen beyanname sayısı yüzde 50 artarak 1,3 milyon, beyan edilen kira geliri yüzde 69 artarak 23,2 milyar lira, beyan edilen matrah yüzde 65 artışla 14 milyar lira, hesaplanan vergi ise yüzde 67 artışla 3,3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Gayrimenkul Bilgi Sistemi ile sektördeki kayıt dışılıkla mücadelede önemli bir adım daha atmayı planlıyoruz. Vergisel Uyum Analiz Modeli ile 2,5 milyon mükellefi kapsayan analiz sonuçları üretiyoruz. Bu Sistem sayesinde uyumlu ve uyumsuz mükellefleri ayrıştırarak uyumsuz mükellefleri caydırmayı, uyumlu mükellefleri de iade, tecil gibi alanlarda getireceğimiz teşvikler ile pozitif ayrımcılığa tabi tutmayı amaçlıyoruz."

ELEKTRONİK UYGULAMALAR

Elektronik uygulamalarla vergiye uyum maliyetini azalttıklarını belirten Şimşek, bu sayede kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırdıklarını bildirdi. Mükelleflere, borçlarını nakit veya kartla ödeme imkanı getirerek ödeme noktalarını yaygınlaştırdıklarını anlatan Şimşek, böylece hem zamandan tasarruf edildiğini hem de ödeme kolaylığı sağladıklarını söyledi. Bakan Mehmet Şimşek, 6552 sayılı Kanun ile mükelleflere borçlarını yapılandırma imkanı getirdiklerini belirterek, "Böylece yapılandırma kapsamındaki alacakları gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi oranında güncelleyerek ve vadelere yayarak ödeme kolaylığı sağlıyoruz" dedi.

ÖZELLEŞTİRMELER

Özelleştirme uygulamalarıyla önemli kazanımlar elde ettiklerini aktaran Şimşek, şöyle devam etti:"Özelleştirme uygulamalarıyla ekonomide rekabetin ve verimliliğin artmasına, kamunun üzerindeki istihdam ve finansman yükünün azalmasına büyük katkı sağladık. Gösterilen istikrar, şeffaflık ve açık rekabet ortamı sayesinde 2003 yılından bugüne kadar 61,2 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde başta enerji, ulaşım, sigortacılık, telekomünikasyon ve şans oyunları sektörleri olmak üzere kapsama alınan tüm sektörlere yönelik özelleştirme çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğiz."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde