İşte özel üniversitelerin ücretleri

İşte özel üniversitelerin ücretleri

62 vakıf üniversitesi ve 7 meslek yüksek okulu 2011-2012 eğitim döneminde 81 bin 345 öğrenci alacak. İşte popüler okullar ve en çok talep gören bölümleri...

İşte özel üniversitelerin ücretleri
16px
24px
29.07.2011 17:07
ABONE OLgoogle

Yabancı dilde eğitim, güçlü uluslararası bağlantılar, saygın akademik kadro, çift diploma imkanları, uygulamaya dayalı eğitim, inovasyon ve teknoloji kullanımı, iş dünyasıyla güçlü ilişkiler... İşte bu ve benzeri avantajlar sunan sahip vakıf üniversitelerine ilgi artıyor. 62 vakıf üniversitesi ve 7 meslek yüksek okulu 2011-2012 eğitim döneminde 81 bin 345 öğrenci alacak. İşte popüler okullar ve en çok talep gören bölümleri...

ÜNİVERSİTE öğrencisi olmak hayal olmaktan çıkıyor. YÖK (Yükseköğretim Kurulu), 2011-2012 eğitim döneminde kontenjanları rekor seviyede yükseltti. Bu yıl 657 bini devlet, 81 bini vakıf ve 18 bini KKTC’deki üniversiteler olmak üzere toplam 759 bin öğrenci alınacak. Bu rakamlara Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) programlar dahil değil.

AÖF’te birkaç bölüm dışında zaten kontenjan sınırı yok. LYS’ye (Lisans Yerleştirme Sınavı) giren neredeyse her iki öğrenciden biri üniversiteli olma şansına sahip. Peki bu öğrenciler gönüllerindeki bölümlere girebilecek mi? Sonuçta devlet üniversitelerdeki popüler bölümlerin kontenjanlarının talebi karşılama şansı yok.

Bu yıl 1 milyon 700 bin aday üniversite giriş sınavlarına başvurmuştu. Bunlardan sadece yüzde 3’ü ancak ilk tercihlerine girebilecek. Yine küçük bir oranın puanı popüler bölümlere yetebilecek. Büyük bir kesimse ya hiç istemediği bölümleri tercih edecek, ya umudunu bir yıl sonraki sınavlara erteleyecek.
İşte bu noktada özel okullar öğrencilerin önünde ciddi bir alternatif olarak duruyor. İş bulma olasılığı yüksek olan programlara öncelik veren vakıf üniversiteleri, öğrenciler için cazip seçenekler sunuyor. Vakıf üniversiteleri, burslu bölümler hariç öğrencilerinden yıllık okul ücreti alıyorlar. Bu noktada hesabınızı iyi yapmanız öneriliyor. Yani tercih ettiğiniz üniversitenin yıllık ücretini ve ödeme gücünüzü mutlaka hesaba katarak tercih yapmalısınız...

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU

Mezunların yurtdışında lisans tamamlama şansı var

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu (BLMYO), Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı (TÜRLEV) tarafından 2008’de kuruldu. BLMYO’da klasik olarak gündüz gerçekleştirilen eğitimle birlikte, özellikle çalışırken eğitim almayı isteyenlerin tercih edeceği ikinci öğretim programları bulunuyor. Ayrıca bilgisayar ve internet kullanımı ile gerçekleşen uzaktan eğitim programları da var. Okul yetkilileri uzaktan eğitim yoluyla tamamlanan programlar için verilen diplomanın gündüz eğitimi yoluyla alınan diplomalardan hiçbir farkının olmadığını belirtiyor. BLMYO eğitim dilini siz seçebiliyorsunuz. İsteyen Türkçe isteyen de İngilizce eğitim alabilirler. İngilizcesi yetersiz olanlar için hazırlık sınıfları bulunuyor. Okulda lojistik sektörünün ihtiyaçları göz önünde tutularak çeşitli programlar hazırlanmış. Okuldaki bölümler şu şekilde sıralanıyor:

Bilgisayar programcılığı, pazarlama ve dış ticaret, dış ticaret, enerji tesisleri işletmeciliği, halkla ilişkiler ve tanıtım, ulaştırma hizmetleri, deniz ve liman işletmeciliği, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, yabancı diller ve kültürler, uygulamalı İngilizce ve çevirmenlik, yönetim ve organizasyon, işletme yönetimi ve lojistik. BLMYO, yurtdışındaki 10 saygın üniversiteyle işbirliği halinde. Bu sayede okuldan mezun olanlara, mezuniyet sonrası yurtdışında 4 yıllık lisans programlarını tamamlama şansına sahip oluyorlar. Ayrıca Erasmus anlaşması doğrultusunda eğitimlerini sürdüren öğrencilere 1 yarıyıl bu yükseköğretim kurumlarında eğitim alma olanağı sağlamış durumda. Okulun yıllık ücretleri ise Türkçe bölümü için 9 bin 500 TL (KDV dahil), İngilizce bölümü içinde 10 bin 500 TL (KDV dahil) olarak belirlemiş. Okul öğrencilere yüzde 25 ve yüzde 50 oranında burs imkanı sağlıyor.

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
İddialı bir hukuk fakültesi açtı

İstanbul Şehir Üniversitesi, araştırma üniversitesi olarak yapılanmış. Bu kapsamda öğretim üyelerinin ders yükü azaltılarak, onlara hem yeni projeler gerçekleştirebilmeleri hem de öğrencilere daha fazla rehberlik edebilmeleri için yeterli zaman sağlanıyor. Üniversitenin eğitim dili İngilizce. İngilizcesi yetersiz olanlar için İngilizce hazırlık programı var. Okulun akademik kadrosunda Ümit Cizre, Ferhat Kentel, Mesut Yeğen, Medaim Yanık, Çetin Kaya Koç, Erkan Türe, Mahmut Mutman, Mehmet Genç, Kemal Karpat ve Murat Güvenç gibi güçlü isimlerin yer aldığı 82 öğretim üyesi bulunuyor. Okulda 5 fakülte altında 12 bölüme bulunuyor. İstanbul Şehir Üniversitesi’ndeki fakülteler şu şekilde sıralanıyor: İnsan ve toplum bilimleri, iletişim, işletme ve yönetim bilimleri, mühendislik ve doğa bilimleri ve hukuk. Hukuk fakültesi bu yıl açılmış. Oldukça iddialı bir şekilde yola çıkan hukuk fakültesi, Türk hukuk sisteminin ve daha genel olarak hukuk eğitiminin problemlerine yeni cevaplar üretmeyi ve mevcut hukuk fakültelerine alternatif bir içerik oluşturmayı hedefliyor.

İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencilere yurtiçi ve yurtdışı değişim programlarıyla farklı üniversitelerde eğitim imkanı sunuyor. Wisconsin Madison ve George Mason gibi ABD’nin ünlü üniversiteleri yurtdışında gidilebilecek eğitim kurumlardan sadece bazıları. Üniversite Erasmus programına da dahil.
Üniversitenin İstanbul Çamlıca ve Altunizade’de 2 öğrenci konukevi bulunuyor.
Altunizade Konukevi, üniversite yerleşkesine 300 metre uzaklıkta, yürüme mesafesinde bulunuyor. Çamlıca Konukevi’yle yerleşke arasında ise gün içinde sefer yapan servis araçlarından yararlanabiliniyor. Konukevlerinin aylık ücreti ise kişi başı 500TL.Konaklama dışında öğrencilere sunulan imkanlar arasında zengin burs seçenekleri de dikkat çekiyor. Okulun yıllık eğitim ücreti ise KDV dahil 20 bin TL. İngilizce hazırlık programı ise 17 bin TL.

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
İTİCÜ yeni bölümler açtı

İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ), 10 yılda 5 binin üzerinde öğrenci mezun etmiş. Üniversite 2010-2011 eğitim yılında tercih sıralamasında adayların en çok rağbet ettiği 4 vakıf üniversitesinden biri olmuş. Okulun eğitimi dili bazı programlarda Türkçe bazılarında ise İngilizce. Üniversiteye kaydını yaptıran öğrencilerin yüzde 30’na burslu eğitim imkanı sunuluyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yücel Oğurlu, İTİCÜ’nün araştırma yönünün öne çıkaracaklarını belirterek, “Lisansüstü programların çeşitlendirilmesi ve öğrenci sayısının arttırılması yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyor. Üniversitede bu yıl İngilizce iktisat, İngilizce işletme, mekatronik mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri açıldı.
Meslek yüksek okulu bünyesinde ise muhasebe ve vergi uygulamaları, perakende satış ve mağaza yönetimi ile dış ticaret bölümleri açıldı. Ayrıca mücevherat mühendisliği bölümünün hazırlıkları da tamamlandı.

Üniversiteye kaydını yaptıran öğrencilerin yüzde 30’na burslu eğitim imkanı sunuluyor. Ayrıca, LYS puan sıralamasında ilk 10 bine giren bütün öğrencilere tam burslu olarak kayıt yapma imkanı sağlanacak. İTİCÜ’nün akademik kadrosunda 194 öğretim üyesi bulunuyor. Bu yıl 50’ye yakın akademisyen daha İTİCÜ ailesine katılacak. İTİCÜ’de her yıl açılan sınavlarda başarılı olan öğrenciler Avrupa’daki seçkin üniversitelerde bir ya da iki dönem eğitim görme imkanı sunuluyor. Aynı zamanda bu ülkelerden gelen öğrenciler de üniversitede öğrenim görüyor. Okulun yıllık eğitim ücretleri ise şöyle sıralanıyor: Lisans programları 13 bin 500 TL (KDV hariç), lisans hazırlık 13 bin 500 TL (KDV hariç), ön lisans 8 bun 200 (KDV hariç), ön lisans hazırlık 8 bin 200 TL (KDV hariç).

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
İstanbul’da 3 kampüsü var

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), 1997’de İstanbul Kültür Eğitim Kurumları tarafından kurulmuş. Üniversitenin İstanbul Ataköy, İncirli ve Şirinevler’de 3 kampüsü bulunuyor. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde fen- edebiyat, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve mimarlık, sanat ve tasarım olmak üzere Kültür Üniversitesi’nin yıllık eğitim ücretleri programlara göre değişiyor.
Mühendislik ve mimarlık fakültesi KDV dahil 21 bin 280 TL. Hukuk fakültesi KDV dahil 20 bin 720 TL, fen-edebiyat fakültesi, iktisadi ve idari Bilimler fakültesi ile sanat ve tasarım fakültesi için KDV dahil 19 bin 980 TL. İngilizce hazırlık KDV dahil 19 bin 360 TL.

Meslek yüksekokullarının ücretleri ise KDV dahil 10 bin 960 TL. İKÜ, bugüne kadar 5 bine yakın öğrenci mezun etmiş. Okulda halen 7 bin civarında öğrenci bulunuyor. Üniversitenin akademik personel sayısı ise 600. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde fen- edebiyat, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve mimarlık, sanat ve tasarım olmak üzere 5 fakültede 19 program ile eğitim veriliyor. Kültür’ün sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüsü ile teknik bilimler ve işletmecilik meslek yüksek okulları da var. Kültür Üniversitesi’nin yıllık eğitim ücretleri programlara göre değişiyor. Kültür, öğrencilerine zengin burs seçeneklerinin yanı sıra özel indirimler de sunuyor. Örneğin öğrencinin anne ya da babasının; öğretmen, hakim, savcı veya öğretim üyesi olarak çalışması veya bu mesleklerden birinden emekli olması halinde öğrenci katkı payından belirli oranlarda indirim yapılıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi, Erasmus Öğrenci Değişim Programı dahil. Ayrıca yurtdışında anlaşmalı olduğu üniversiteler var.

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ
Öğrencilere çift diploma şansı

Araştırma, hayat boyu öğrenme ve insan odaklı eğitim sistemine dayalı bir dünya üniversitesi olma vizyonuyla yola çıkan üniversite 14 yıldır akademik yaşamını sürdürüyor. Doğuş’ta fen edebiyat, hukuk, iktisadi idari bilimler, mühendislik ile sanat ve tasarım fakülteleri bulunuyor. Ayrıca meslek yüksek okulu ve sosyal bilimler ile fen bilimleri enstitüleri var.

Doğuş Üniversitesi’nin lisans programlarının öğrenim dili İngilizce. Ancak Türkçe eğitim yapan bölümleri de var. Ayrıca öğrenciler İngilizceye ek olarak Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Japonca, Çince derslerinden birini seçmeli ders olarak alabiliyorlar. Öğrenciler tüm lisans programlarında çift anadal yapılabiliyor ve bu sayede “çift diplomalı çift yabancı dilli” bireyler mezun ediliyor. Ayrıca tüm lisans programlarında yandal da yapılabiliyor. Doğuş Üniversitesi’nde bütçesi yararlanma koşulları birbirinden farklı 16 çeşit burs bulunuyor. Doğuş Üniversitesi’nin Avrupa’nın 21ülkesindeki 59 üniversite ile öğrenci ve öğretim elemanı değişim anlaşması bulunuyor. Başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerdeki yabancı üniversitelerle proje ortaklıkları yürütüyor. Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden Cornell ile yürütülen “Doğuştan Kalp Kusurlarının Mühendislik Bakış Açısı ile İncelenmesi” projesi, dikkat çekici çalışmalar arasında yer alıyor. “Büyük Patlama Deneyi”nin yürütüldüğü CERN’de çalışma yapan Türkiye’deki ilk ve tek vakıf üniversitesi de olan Doğuş, öğrencilerine CERN’de staj fırsatı da sunuyor. Doğuş Üniversitesi’nin katılımcı ve uygulama ağırlıklı akademik ders içeriği, mezunların iş yaşamına atılmasını kolaylaştırıyor. Birçok programın ayrılmaz parçası olan stajlar ve bitirme projeleri sayesinde, öğrenciler iş yaşamıyla erkenden tanışıyor, gerçek sorunları ele alıp, çözüm üretme pratiği kazanıyor ve iş deneyimi edinerek mezun oluyor. Fakültelerin sektörlerle yakın teması Doğuş öğrencilerinin iş dünyasına rahatlıkla geçiş yapmasını sağlıyor. Türkçe lisans programlarının ücreti yıllık 19 bin 200 TL, İngilizce lisans programlarının ücreti ise 20 bin 400 TL. Ön lisans programları ise 6 bin 720 TL.

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
İşe yerleşme oranı yüzde 70

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye’de uygulamalı eğitim yapan sayılı üniversitelerden biri. Üniversite akademik kadrosunda 520 öğretim görevlisi var.

Üniversitede fen edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik-mimarlık, iletişim ve eğitim fakülteleri var. BİL Meslek Yüksekokulu’nda ise bankacılık ve sigortacılık, bilgisayar teknolojileri ve programlama, dış ticaret ve Avrupa Birliği, gıda teknolojisi, girişimcilik ve proje yönetimi asistanlığı, halkla ilişkiler ve reklamcılık, hastane yönetimi ve organizasyon gibi çok farklı seçeneklerde programlar var. Öğrenciler eğitimleri süresince belirlenen kurum ve kuruluşlarda çalışabiliyorlar. Ayrıca “mezun yerleştirme” sistemi ile mezun olacak ya da daha önce mezun olmuş öğrencilere işe yerleştiriliyorlar. 2006 yılından bu yana mezun veren üniversite mezunlarının ilk bir yıl içerisinde işe yerleşme oranı kriz dönemlerinde dahi yüzde 70’in altına düşmemiş.

Üniversitede İngilizce, Rusça ve İspanyolca olmak üzere 3 dilde eğitim veriliyor. Tüm fakülte ve meslek yüksek okullarındaki öğrenciler İngilizce hazırlık görüyor. Ayrıca sürekli eğitim merkezinde 12 ayrı dilde eğitim imkanı sunuluyor. İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinin kurmuş olduğu 42 kulüp var. Bu kulüplerin faaliyetleri tamamen öğrenciler tarafından profesyonel olarak yürütülüyor. Kulüpler arasında önemli etkinliklere imza atanlar dikkat çekiyor.

Örneğin Toplumsal Duyarlılık Kulübü, Yardım kampanyaları ile Hakkari, Antalya Kepez ve İstanbul’un birçok semtinde özellikle “Bu Kış Çocuklar Üşümesin” kampanyaları ile giyecek yardımı yapmış. İstanbul Aydın Üniversitesi hem öğrencileri hem de öğretim üyeleri için 100’den fazla üniversite ile işbirliği protokolü yapmış. Bu işbirlikleri karşılıklı öğrenci ve akademisyen değişiminden uluslararası bilimsel proje ortaklıklarına, ortak program açmaktan akademik tecrübe ve bilgi paylaşımına kadar uzanan geniş bir yelpaze oluşturuyor. Akademik işbirlikleri çerçevesinde işletme yönetimi lisans, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler lisans, radyo TV programcılığı ön lisans, bilgisayar programcılığı ön lisans programlarında çift diploma programları açılmış. Çift diploma programlarının öğretim dili İngilizce.
Üniversitenin İstanbul Florya ve Bahçelievler’de 2 kampüsü var. Toplam kapalı alan 44 bin metrekare, açık alan 7 bin 600 metrekare civarında. Kampüste spor salonu, kantinler, dinlenme alanları, konferans salonları gibi değişik mekanlar bulunuyor. Üniversite çevresinde yer alan ve anlaşmalı özel yurtlarda (Özel Merter Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, Özel Konuş Yüksek Öğrenim Güngören Öğrenci Yurdu, Özel Oktan Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu, Özel Güvenler Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu) öğrencilere barınma olanağı sağlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen bu yurtlar ayrıca üniversite tarafından hijyen, güvenlik, gıda sağlığı ve hizmet kalitesi bakımından sıkça denetleniyor. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin merkez kampüsü Florya’da bulunuyor. Hazırlık meslek yüksek okulu ve diş hekimliği fakültesi Bahçelievler’de bulunuyor. Üniversitenin yaşam boyu eğitim merkezi de Beşiktaş’ta bulunuyor. Lisans programlanın yıllık ücreti 16 bin TL ile 22 bin TL arasında değişiyor. Diş hekimliği bölümün ücreti ise 27 bin TL.

Üniversitenin meslek yüksek okulundaki programların yıllık ücretleri ise 3 bin 150 ile 8 bin TL arasında değişiyor.

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
22 lisans programı var

Kadir Has Üniversitesi 1997 yılında kuruldu. Üniversite mezunları arasında başta fen edebiyat fakültesi, enformasyon teknolojileri programlarında mezun olan çok sayıda öğrenci bilişim teknolojilerinin önde gelen alanlarında uzman olarak çalışıyorlar. Güzel sanatlar fakültesinin tasarımla ilgili bölümlerinden mezun olan öğrenciler ise çoğunlukla lisans üstü eğitimlerine devam etmek üzere yurtdışındaki üniversitelerde akademik yaşantılarını sürdürüyorlar…

Kadir Has Üniversitesi’nde 3506’sı lisans, 470’i ön lisans ve 144’ü doktora olmak üzere toplam 4591 öğrenci bulunuyor. Akademik personel sayısı ise 463. Kadir Has Üniversitesi şimdiye kadar 5439 öğrenci mezun etmiş. Üniversite bu yıl 1617 öğrenci alacak. Üniversitedeki 6 fakülte, 1 yüksekokul, 2 meslek yüksek okulunda 22 lisans programı, 4 yüksek okul programı ve 10 ön lisans programı bulunuyor. Kadir Has Üniversitesi’nin eğitim ücretleri programlara göre değişiyor. Örneğin fen edebiyat fakültesi 22 bin 800 TL. Meslek yüksek okulu ise 10 bin 900 TL. Kadir Has Üniversitesi vakıf üniversitesi olma özelliğine uygun olarak burslu öğrenci oranını her yılda daha da artırıyor.

2010-2011 eğitim öğretim yılında bu oran yüzde 63’e ulaşmış. 2011-2012 dönemi içinde ÖSYM kapsamında verdiği yüzde 50 burslu kontenjan oranı yüzde 25 artırılmış. Yüzde 25 burslu öğrenci kontenjan oranı ise yüzde 30 artırılmış.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

Mesleğinizi ikinci sınıfta seçiyorsunuz

1999-2000 akademik yılında eğitime başlayan Sabancı Üniversitesi’nin 5 bine yakın mezunu bulunuyor. Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 86’sı, mezuniyetten sonraki bir yıl içinde, kariyerlerine akademik yaşamda veya profesyonel iş hayatında devam ediyor. Sabancı Üniversitesi’nin 2 bin 298’i lisans, 565’i lisansüstü olmak üzere toplam 2 bin 863 öğrencisi bulunuyor. Sabancı Üniversitesi’nde toplam 350 öğretim elemanı bulunuyor. Tam zamanlı öğretim üyelerinin yaklaşık yüzde 90’ı doktoralarını yurtdışında tamamlamış.

645 öğrencinin alınacağı 2011-2012 akademik yılında 227 öğrenci burslu okuyacak. Türkiye’deki ilk “bölümsüz üniversite” olan Sabancı Üniversitesi, öğrencilere okumak istedikleri program tercihini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlıyor. Sabancı Üniversitesi’ne gelen öğrenciler, ilk iki yıl, öğretim üyelerinin danışmanlığında, farklı lisans programlarından dersler seçerek, farklı kariyer alanlarını tanıma fırsatına sahip oluyor. Böylelikle, kendi tercih ve yeteneklerini keşfederek bilinçli bir şekilde okumak istedikleri alanı 12 program arasından seçebiliyorlar. Tüm lisans programları (KDV dahil) 30 bin TL. Okul ücretini 6 taksitle ödeme seçeneği var.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ
Öğrencilerin yüzde 60’u burslu

Koç Üniversitesi, 1993 kurulmuş. Koç Üniversitesi’nde 6 fakülte 1 yüksekokul bulunuyor. Bunlar iktisadi ve idari bilimler, fen, insani bilimler ve edebiyat, mühendislik, hukuk, tıp fakülteleri ve hemşirelik yüksekokulu olarak sıralnıyor.

Üniversitenizde 22 lisans programı, 24 yüksek lisans programı ve 13 doktora programı bulunuyor. Akademisyen sayısı 400. Öğrenci sayısı ise 4 bin 400. 7 binden fazla öğrenci mezun eden Koç, bu yıl 956 öğrenci alacak. Tıp fakültesinin yıllık ücreti 42 bin 750 TL, diğer bölümler ise 31 bin TL. Hemşirelik ise 7 bin 750 TL. Güçlü eğitim kadrosuyla fark yaratan Koç Üniversitesi, geçen yıl açtığı tıp fakültesiyle sağlık alanında büyük adımlar atmaya hazırlanıyor.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
15 bin öğrenci mezun etti

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Dolapdere, Kuştepe ve Santral olmak üzere 3 kampüsü bulunuyor. Üniversite 1996 yılında kurulmuş. Şimdiye kadar bir sosyal bilimler üniversitesi olarak dikkat çeken Bilgi, mimarlık ve mühendislik fakülteleriyle birlikte sayısal alanda da söz sahibi olmayı hedefliyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 11 bin öğrenci eğitimini sürdürüyor. Okulun yıllık ücretleri 15 bin 500 ile 23 bin 500 TL arasında değişiyor. Bilgi’nin tüm ön lisans ve lisans programlarında burslu öğrenci kontenjanı var. ÖSYM burslu öğrenci statüsünün yanı sıra burssuz statüde yerleşmiş öğrenciler de, burs komitesinin değerlendirmesi sonucunda yetenek ve ihtiyaçlarına göre başarı bursu, spor bursu, Uluslararası Bakalorya (IB) gibi farklı burs ve destek programlarından yararlanabiliyorlar. Ulusal ve uluslararası platformda konferans, seminer, kongre, panel, gösteri ve festival gibi birçok dikkat çekici organizasyona imza atan Bilgi, bilimsel ve kültürel etkinlikleri çerçevesinde dünyaca ünlü birçok ismi kampüslerinde ağırlıyor. 2006’dan bu yana dünyanın en büyük üniversiteler ağı olan Laureate International Universities’in üyesi olan Bilgi, aynı zamanda Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA, European University Association) ve Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU, International Association of Universities) üyesi. 650 binin üzerinde öğrencisi ve 15 bin öğretim üyesi bulunan Laureate International Universities ağının Türkiye’deki tek üyesi olan Bilgi, öğrencilerine yurtdışında lisans, yüksek lisans ve mesleki sertifika programlarında eğitim alma fırsatı sunuyor. Bir veya birden fazla dönemlerini 21 ülkede, 60 kampüsten birinde geçirme olanağına sahip Bilgi öğrencileri, ayrıca yaz okullarına özel koşullarla katılabiliyor ve kredi transferi yapabiliyorlar.

2011-2012 kontenjanları

Okul adı Ön lisans Lisans Özel yetenek 
Devlet 276167 363952 17228
Vakıf  25932  51066  4347
KKTC 1899 14696  2277

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
Türkiye’nin ilk özel üniversitesi
Şimdiye kadar 30 bin öğrenci mezun eden Bilkent Üniversitesi’nde halen 12 bin 300 öğrenci eğitim görüyor. Okulun yıllık ücretleri 19 bin 100 TL.

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ
Kampüsünde havaalanı var
Havacılık ve uzay bilimleri alanında Türkiye’nin ilk ihtisas üniversitesi olma özelliğini taşıyor. Üniversite bünyesinde 3 enstitü, 5 fakülte ve 2 meslek yüksekokulu bulunuyor. Eğitim faaliyetlerinin tümü Ankara, İzmir ve Eskişehir’de bulunan kampüslerde gerçekleştirilecek. Havaalanları da bulunan bu kampüslerde 67 uçaklık filo, hangarlar, simülatörler, laboratuarlar, bakım ve onarım tesisleri bulunuyor.

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Washington’da dil okulu var
Bahçeşehir Üniversitesi, 1998 yılında kuruldu. En popüler programları arasında Amerikan kültürü ve edebiyatı, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, matematik, uluslararası finans, yazılım mühendisliği, gazetecilik, hukuk, mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı gibi bölümler var. Bahçeşehir Üniversitesi, öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını gidermek için modern yurt imkanlarına sahip. Yurtlar Beşiktaş, Ortaköy, Etiler ve Osmanbey'de bulunuyor. Lisans programlarını yıllık ücreti 22 bin 700 TL.

IŞIK ÜNİVERSİTESİ
Mekatronik mühendisliği bölümünü açtı
Işık Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı tarafından 1996 yılında kurulmuş. Üniversitenin İstanbul Şile ve Maslak’ta 2 kampüsü bulunuyor. Işık Üniversitesi, yeni eğitim yılında 3 yeni bölüm açıyor. Bunlar mekatronik mühendisliği, biyomedikal mühendisliği ve inşaat mühendisliği olarak sıralanıyor. Makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği bilimlerinin bir birleşimi olan mekatronik mühendisliği önümüzdeki yıllarda adından çok söz ettirecek bir bölüm olarak değerlendiriliyor.

FATİH ÜNİVERSİTESİ
Öğrenci sayısı 11 bin 250
Fatih Üniversitesi’nde İngilizce ve Türkçe eğitim seçenekleri var. Akademik personel sayısı 780 olan üniversitede 7 fakülte bulunuyor. Okulun yıllık eğitim ücreti ise 7 bin 695 TL ile 21 bin 615 TL arasında değişiyor.

İZMİR ÜNİVERSİTESİ
 15 lisans programı var
Bilgisayar mühendisliği (İngilizce), hukuk, yazılım mühendisliği (İngilizce) ve endüstri mühendisliği (İngilizce) gibi 15 lisans, çocuk gelişimi, fizyoterapi ve rehabilitasyon gibi 11 ön lisans programı var. Okul ücretleri programlara göre değişiyor. Örneğin hukuk fakültesi 13 bin 800 TL.

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ
İlk mezunlarını geçen yıl verdi
Acıbadem Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2007 yılında İstanbul’da bir vakıf üniversitesi olarak kurulan Acıbadem Üniversitesi, 2009-2010 eğitim ve öğretim döneminde ilk öğrencilerini kabul etti. Üniversite, özellikle sağlık bilimleri alanında ülkemizdeki mevcut istihdam açığını kapatmayı amaçlıyor. Bu hedefle, kendini mesleğine adamış, üstün nitelikli, teknoloji kullanabilen, bilim üretebilen, yenilikçi, akademik çalışmaya yatkın meslek mensupları yetiştiriyor.
Bu bağlamda, kalabalık nüfuslu bir üniversite olmaktan çok, az sayıda öğrenci alan, nitelikli insan gücü yetiştiren ve araştırma odaklı bir üniversite olmayı hedefliyor. Acıbadem Üniversite’sin geçen yıl 140 öğrenci mezun etti. Okulda halen 650 öğrenci bulunuyor. Yıllık okul ücretleri 10 bin 800 ile 40 bin TL arasında değişiyor.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası standartlara sahip
Ankara Gölbaşı’nda kampüsü bulunan Atlım Üniversitesi 1997’de kurulmuş. Üniversite uluslararası standartlara (ABET ve MÜDEK gibi) uygun eğitim programlarına sahip. Üniversite 376 akademik kadroya sahip. 4 bin 495’i lisans, 626’sı ön lisans olmak üzere toplam 5121 öğrencisi var. Okul ücretleri 18 bin TL ile 18 bin 750 TL arasında değişiyor.

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
10 bin öğrenci mezun etti
İstanbul Beylikdüzü’nde merkez kampüsü bulunan üniversitede 13 bin öğrenci bulunuyor. Beykent kurulduğu 1997’den bu yana 10 bin öğrenci mezun etmiş.

ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ
300 öğrencisi var
Mersin’de bulunan Çağ Üniversitesi, 1997’den bu yana öğrenci kabul ediyor. İlk mezunlarını 1999’da vermiş. Şimdiye kadar 2 bin 500 öğrenci mezun eden okulda halen 300 öğrenci eğitimini sürdürüyor.

BEZM-İ ALEM ÜNİVERSİTESİ
Geçen yıl açıldı
İstanbul Fatih merkezli Bezm-ia Alem Üniversitesi 2010’da açıldı.
137 öğrencisi var. Okul ücretleri 8 bin 560 ile 26 bin 215 TL arasında değişiyor.

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ
Üniversite-sanayi işbirliğine önem veriyor
İstanbul Arel Üniversitesi, Kemal Gözükara Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2007’de kurulmuş. Arel, merkezi yerleştirme ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre 2 şekilde öğrenci alıyor. Arel, üniversite-sanayi işbirliğine önem veren bir kurum. Bu doğrultuda bini aşkın kurumla çözüm ortaklığı yapılmış. Okulda 6 bin 300 öğrenci eğitimini sürdürüyor. Yıllık okul ücretleri 7 bin ile 16 bin 334 TL arasında değişiyor.

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
İlk kez öğrenci alacak
İstanbul Ambarlı’da bulunan üniversite bu yıl eğitim faaliyetlerine başlıyor. Yıllık okul ücretleri 12 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor.

GAZİKENT ÜNİVERSİTESİ
2008’de kuruldu
Gaziantep Şahinbey’de bulunan Gazikent Üniversitesi 2008’de kuruldu. Okulda 160 öğrenci bulunuyor. Yıllık okul ücretleri 12 bin 500 ile 15 bin TL arasında değişiyor.

29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Kampüsü şehir merkezinde
2010’da kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin 285 öğrencisi var. Merkezi Üsküdar’da bulunuyor. Yıllık okul ücreti 15 bin TL. Edebiyat, eğitim, iktisadi ve idari bilimler, mimarlık ve mühendislik, sağlık bilimleri ve uluslararası İslam ve din bilimleri olmak üzere 6 fakültesi var.

HALİÇ ÜNİVERSİTESİ
5 binin üzerinde öğrencisi var
1998’de kurulan Haliç Üniversitesi, İstanbul Mecidiyeköy’deki binasında eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Okulda 5 bin 563 öğrenci var. Yıllık okul ücretleri10 bin ile 17 bin 500 TL arasında değişiyor. Haliç Üniversitesi’nde 5 fakülte, 3 meslek yüksek okulu, 3 enstitü ve konservatuar bölümü var.
 
BİLİM ÜNİVERSİTESİ
810 öğrenci mezun etti
İstanbul Şişli’deki binasında eğitim faaliyetlerini sürdüren Bilim Üniversitesi, 2006’da kuruldu. Şimdiye kadar 810 öğrenci mezun eden okulun öğrenci sayısı bin 700. Yıllık okul ücretleri ise 7 bin ile 28 bin 200 TL arasında değişiyor. Tıp ve fen edebiyat olmak üzere 2 fakültesi ile meslek yüksek okulu ve sağlık meslek yüksek okulu var. Ayrıca sağlık bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere 2 enstitüsü bulunuyor.

KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ
14 program seçeneği sunuyor
Kemerburgaz Üniversitesi, 5 fakültesi ve 14 programı bulunuyor. Uluslararası eğitim sistemleri ile paralel bir program izleyen Kemerburgaz Üniversitesi, teknolojik gelişmeleri eğitim ve öğretim hayatına hızla aktarıyor. İstanbul Bağcılar’daki binasında eğitim faaliyetlerine başlayan üniversite ilk kez öğrenci alacak. Yıllık okul ücreti 19 bin 800 TL.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
Girişimci üniversite
Özyeğin Üniversitesi, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından 2007’de kuruldu.
İstanbul Üsküdar’daki Özyeğin Üniversitesi’nin bin 66 öğrencisi var. Yıllık okul ücretleri 8 bin 900 ile 19 bin 875 TL arasında değişiyor.

OKAN ÜNİVERSİTESİ
5 fakültesi var
1999’da kurulan Okan Üniversitesi’nin 7 bin öğrencisi var. Yıllık okul ücretleri 9 bin 750 ile 21 bin 600 TL arasında değişiyor. Okan Üniversitesi’nde fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, güzel sanatlar, mühendislik-mimarlık ve hukuk fakülteleri var. Ayrıca uygulamalı bilimler ve sağlık bilimler meslek yüksek okulu bulunuyor.

 Ersan Çıplak/Para

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde