İşte otomotiv firmalarından sıfır faizli kampanyalar

İşte otomotiv firmalarından sıfır faizli kampanyalar

Hükümetin sektörü desteklemek için 2018 Kasım’da başlattığı ÖTV ve KDV indirimi Haziran’a kadar uzatıldı. ÖTV indirimlerine firmalardan “0 faizli” kampanyalarla destek geldi…

İşte otomotiv firmalarından sıfır faizli kampanyalar
16px
24px
19.04.2019 12:52
ABONE OLgoogle

Yeşim Oksay'ın haberi

OTOMOBİL sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri. Dövizde yaşanan dalgalanmalar ve artan enflasyon oranları ile fiyatların katlandığı otomotiv sektörüne gelen hükümet desteği hem tüketiciye hem otomobil firmalarına rahat bir nefes aldırdı. Geçen yıl kasım ayında başlatılan ve sektördeki daralmayı büyük ölçüde durduran ÖTV ve KDV indirimleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle 30 Haziran tarihine kadar uzatıldı.

ÖTV indirimine otomotiv firmalarının kampanyalarla destek vermesi de sektörü hareketlendirdi. Vergi indirimlerinin devam etmesi sektörü umutlandırdı. ÖTV indirimine destek veren otomotiv firmaları kampanyalarla otomotiv sektörünü hareketlendirirken, pek çok firma otomotivde “0 faiz” kampanyalarıyla otomobil severleri bekliyor. Sıfır faiz kampanyalı araçlara ilgi yoğun. Artan ilgi sektör temsilcilerinin yüzünü güldürdü.

“SATIŞLARI OLUMLU ETKİLİYOR”  

Kia, Nisan ayında farklı araç modellerinde ÖTV indirimine ek olarak sıfır faiz imkânı sunuyor. Kia Genel Müdürü Can Ağyel, “Kampanyamızı gelecek aylarda da uzatmak istiyoruz. Piyasayı yakından takip ederek devam etmeyi planlıyoruz” diyor. Birçok farklı araçta çeşitli kampanyalar yaptıklarını aktaran Ağyel, “Picanto, Rio ve ticari aracımız olan Bongo’yu 30 bin TL’ye, 12 ay taksit ve yüzde sıfır faiz avantajıyla, Stonic’i 4 bin 500 TL indirim fırsatıyla, Yeni Sportage’ı ise, 70 bin TL’ye, 12 ay yüzde 0.99 faiz fırsatıyla sunuyoruz” diyor.

2015, 2016 ve 2017’de 1 milyon barajında sıfır otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleştiren sektörün 2018’de zor bir yıl geçirdiğini söyleyen Ağyel, “2018’in son iki ayında getirilen ÖTV teşviğinin 30 Haziran 2019’a kadar uzatılmasına sektör de kampanyalarla destek verdi. ÖTV teşviğine devam kararı satışları olumlu anlamda etkileyecek” diyor. Teşviğin uzatılmasının sektör temsilcileri tarafından da olumlu karşılandığını söyleyen Ağyel, “Bu teşvikle birlikte otomobil markaları kendi kampanyalarını devreye soktuğu için pazarda artış yaşanacak diye düşünüyorum. Pazara sunduğumuz yeni modellerimizle 2019 satışlarımızın olumlu seyrettiğini söyleyebilirim. ÖTV teşviğini kampanyalarımızla destekliyoruz, yeni araçlarımızla pazara bir dinamizm getirdik. Pazar payımızı artıracağımızı söyleyebilirim” şeklinde konuşuyor.

“DESTEK SEKTÖRÜ CANLANDIRDI”

Otomotivde sıfır faiz kampanyasına bir destek de Renault’dan geldi. Nisan ayı boyunca sıfır faiz fırsatının devam edeceğini söyleyen Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Renault ve Dacia hafif ticari araç modellerinde, artan ödemeli kredi kampanyasından yararlanmak istemeyen müşterilerimize 40 bin TL kredi ve 12 ay vade seçeneği için sıfır faiz fırsatı sunuyoruz” diyor. Hükümetin otomotiv sektörüne verdiği destekle, sektörde yaşanan daralmanın Mart ayında yavaşladığı açıklamasını yapan Çağdaş, “Ocak’ta ayında yüzde 59, Şubat’ta ise yüzde 47 daralan pazar, Mart ayında yüzde 35.5 daralma ile 49 bin 221 adet olarak gerçekleşti. Renault Mais olarak avantajlı fiyat ve koşullarla müşterilerimize otomobil sahibi olma fırsatı sunuyoruz. ÖTV indiriminin 30 Haziran’a kadar sürecek olması, yıla umutla bakmamızı sağlıyor” açıklamasını yapıyor.

Otomotiv sektöründeki indirimin hem sektör temsilcilerine hem de tüketiciye verilen önemli bir destek olduğunu söyleyen Çağdaş, “Enflasyonla mücadele kapsamında ülkemiz yararına üzerimize düşeni yapmak en büyük önceliğimiz. Diğer taraftan tüketici kredi faiz oranlarında yapılacak aşağı yönlü bir düzenleme, pazarı canlandıracak. Otomotiv ekosistemindeki tüm oyuncuların fayda göreceği sistemsel değişikliklerle sektörün daha da güçleneceğine inanıyoruz” şeklinde konuşuyor. Nisan ayında artan ödemeli kredi kampanyası ile cazip ödeme seçenekleri sunduklarını söyleyen Çağdaş sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Kampanya kapsamında müşterilerimiz 30 bin TL peşinat ve aylık bin 500 TL’den başlayan taksit seçenekleri ile araç sahibi olma fırsatı buluyor. Örneğin, Clio HB modeline 30 bin TL peşinat ile bin 500TL’den başlayan taksitler, Megane Sedan’da 35 bin TL peşinat ile 2 bin TL aylık taksit avantajı sunulurken Captur modeli için 40 bin TL peşinat ile 2 bin TL aylık taksit imkânı sunuyoruz. Kampanyada Kadjar modelini ise 55 bin TL peşinat ve 3 bin TL gibi cazip aylık ödeme seçenekleri ile müşterilerimizle buluşturuyoruz. Artan ödeme seçeneği için 1.99 faiz oranı uygulanıyor. Dacia modellerinde de aynı kampanya kapsamında Dacia Sandero 39.90TL, Dokker 49.90TL ve Duster 59.90TL gibi cazip günlük ödeme seçenekleri ile müşterilerimizin beğenisine sunuluyor.”

KAMPANYA DEVAM EDECEK

2018 ikinci yarısından sonra yaşanan döviz kurları ve kredi faiz oranlarındaki artışların otomobil pazarında daralmaya yol açtığını söyleyen Suzuki Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan, “2018 son çeyreği itibariyle, kredi faiz oranlarında yaşanan düşüş ve ÖTV indirimlerinin uygulamaya konulmasıyla, pazardaki daralmanın önüne geçildi. ÖTV ve KDV indirimleri ile ilgili hükümet tarafından alınan son kararlar doğrultusunda, vergi indirimlerinin 2019 Haziran ayı sonuna kadar devam etmesi, sektördeki düşüşü azaltacak” açıklamalarını yapıyor.

Otomotiv sektöründe yer alan markaların tüketicilere avantajlı kredi seçenekleri sunduğunu söyleyen Karaarslan, “Markaların tüketiciye yüksek avantajlı veya yüzde 0 faizli kredi seçenekleri sunmaları için önemli olan husus, bankaların uyguladığı kredi baz faiz oranları. Daralan pazarda ilk çeyrekte tüketicilerimize sunduğumuz yüzde 0 faizli veya özel avantajlı kredi seçeneklerini ikinci çeyrekte de sunmaya devam etmeyi planlıyoruz” diyor. 2018’de pazar paylarını koruduklarını ifade eden Karaarslan, “2018 Kasım’da uygulamaya konan ÖTV indirimi öncesi, aylık bazda yüzde 67’lere varan ve yılsonunda yüzde 33 oranında küçülen binek otomobil pazarında pazar payımızı korumayı başardık. 2019’da otomobil pazarında payımızı korumayı hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.

HER BÜTÇEYE UYGUN KREDİ

Citroën de tüm modellerinde ÖTV indirimine ek fiyatların yanı sıra, uygun kredi seçenekleri sunuyor. Tüm modeller için 36 bin TL’ye 24 aya kadar yüzde 0 faiz fırsatı veya 50 bin TL 48 ay için ayda bin 500 TL taksit imkânı var. C-Elysée 70 bin TL’den, Citroen C3 82 bin 650 TL’den, SUV deneyimi sunan Citroen C3 Aircross 119 bin TL’den, Citroen C4 Cactus ise 115 bin TL’den başlayan fiyatlarla otomobil severleri bekliyor. Geniş ailelerin tercihi olan C4 Spacetoturer 155 bin TL’den, Grand C4 Spacetourer ise 174 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Ayrıca Citroën hafif ticari araç modeli Berlingo 77 bin TL’den başlayan fiyatlarla müşterilerini bekliyor. Frma, Nisan ayına özel bu fırsatları kaçırmamak için herkesi en yakın Citroën yetkili satıcısına davet ediyor.

“0 faiz” kampanyasına devam eden firmalar

Renault

Toyota

Suzuki

Kia

Tofaş

Mercedes

Dacia

Nissan

Alfa Romeo

BMW

Citroen

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde