İşte krizi teğet geçen firmalar

İşte krizi teğet geçen firmalar

Bu sıkıntılı dönemi gerçekten de fırsata çevirebilmiş firmalar da yok değil. İşte o firmalar..

İşte krizi teğet geçen firmalar
16px
24px
06.02.2009 08:31
ABONE OLgoogle

Reel sektörden ard arda gelen kapasite daraltma ve personel çıkarma haberlerine rağmen, yılı başarılı siparişlerle tamamlamayı hedefleyen Emek Elektrik, yatırımdan vazgeçmeyen Carrefoursa gibi yüzü gülen şirketler de var.
 
Durma noktasına gelen siparişler, azalan kapasiteler, zorunlu personel çıkarmalar ve son çare olarak kapanan fabrikalar... Bu radikal kararlar son dönemlerde kriz yüzünden darboğaza giren birçok reel sektör firmasının gündemine girdi. Ancak bu sıkıntılı dönemi gerçekten de fırsata çevirebilmiş firmalar da yok değil.

Bu şirketler arasında ilk öne çıkanlardan biri Emek Elektrik. Son 4 yıl içerisinde kendi kontrolü dışındaki ekonomik darboğazların etkisi altında kalan Emek Elektrik, son yılların en kârlı dönemini yaşıyor. Şirket, ekonomik sıkıntıların yoğunlaştığı 2009 yılında alacağı siparişlerle tarihinin en başarılı dönemini yaşamayı hedefliyor. Carrefoursa'nın da kriz nedeniyle Samsun yatırımından vazgeçmeyip 12 marketi devralması ise perakende sektöründen gelen iyi haberler arasında. Kimya sektöründe faaliyet gösteren Aksa Akrilik de kriz döneminde aldığı 1 milyon dolarlık yatırım kararı ile dikkatleri çekti.
 
Emek'in bu yıl yüzü gülüyor

40 yıl önce 11 ortağın kurduğu Emek Elektrik sıkıntılı dönemlerden sonra 2008'de yeniden kârlı bir sürece girdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) yapılan açıklamada, şirketin 41. yılını kutladığı 2009'u tarihindeki en başarılı dönemini yaşayacak sipariş hacmi ile tamamlayacağı bildirildi. Şirket 2007 yılının Ocak-Eylül dönemindeki 421 bin TL'lik zararını 2008'in aynı döneminde 1.4 milyon TL'lik kâra dönüştürmüştü. Bu dönemde şirketin satış gelirleri ise yüzde 26,8'lik artışla 17.7 milyon TL'ye çıkmıştı. Emek Elektrik, elektrik dağıtım şebekelerinin kayıp kaçaklarını kontrol altına alacak otomatik sayaç okuma sistemi ve ürünlerin imalatını yapan Vaest'in de ortağı konumunda.

Perakende sektöründe yılın ilk satın almasına imza atan Carrefoursa ise ocak ayı içinde Samsun'da 12 adet süpermarketi ve kiracılık haklarını devraldı. 12 adet süpermarketin ve kiracılık haklarıyla ilgili taraflar arsında 9 Ocak'ta devir sözleşmesi imzalanmıştı.
 
Bagfaş'ın ihracatı hızlandı

Kimya sektöründe faaliyet gösteren Akrilik Grubu bünyesindeki Aksa Akrilik de kriz zamanında aldığı büyük ölçekli yatırım kararı ile dikkat çekti. Şirket ocak ayında Süper Emici Polimer (SAP) üretimi için 1 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Şirket yatırımı yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyor. Gübre üretimi yapan Bandırma Gübre Fabrikaları (Bagfaş) ise aralık ayından bu yana yurtdışından aldığı gübre siparişleri ile dikkat çekiyor. Şirket, 24 Aralık 2008'de Yunanistan'dan 225 bin dolarlık, 14 Ocak'ta İtalya ve Yunanistan'dan 600 bin dolarlık, 2 Şubat'ta Brezilya'dan 2 milyar 40 bin dolarlık gübre siparişi aldı.
 
Frigo ortak arıyor
Bir süredir borçlu bulunduğu bankalarla uzlaşma yolu arayan Dardenel, ocak ayı içinde alacaklı bankaların tamamı ile anlaştı. Kriz döneminde birçok şirket arazi ve arsa satışından vazgeçerken Tukaş Manisa'daki 337 bin metrekare arazi satışından 1.3 milyon TL gelir sağlayacağını açıkladı.

Ayrıca son dönemlerde kriz yüzünden ortaya çıkan fiyatlama değerlerine ilişkin endişelerle birçok şirket, ortaklık kurmak ya da hisse satışı yapmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Gıda sektöründe faaliyet gösteren Frigo Pak ise şubat ayı içinde stratejik ortaklık da dahil olmak üzere çeşitli alternatifleri değerlendirme yönünde kararı aldığını kamuoyuna duyurdu.
 
 KRİZ ZAMANI REEL SEKTÖRDEN GELEN SEVİNDİRİCİ HABERLER
 
24 Aralık- Bagfaş, Yunanistan'a ihraç edilmek üzere 225 bin dolarlık sipariş aldı.
12 Ocak- Carrefoursa, Samsun'da 12 adet süpermarketi devraldı.
14 Ocak- Bafgfaş, İtalya ve Yunanistan'a ihraç edilmek üzere 600 bin dolarlık sipariş aldı.
15 Ocak- Soda Sanayii, Mısırlı Kimyasal Endüstriler Holding ile fizibilite çalışmaları için mutabakat sağladı.
15 Ocak- Aksa Akrilik, Süper Emici Polimer (SAP) üretimi için 1 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı.
16 Ocak- Bagfaş, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nden 40 bin tonluk sipariş aldı.
28 Ocak - Dardanel de alacaklı bankalara sunulan tutanak, bankaların tamamı tarafından imzalandı.
28 Ocak- Türk Telekom bu yıl 1 milyar dolara kadar satın alma planlıyor.
29 Ocak - Tukaş, Manisa'daki arazi satışından 1 milyon 35 bin TL gelir sağlayacak.
2 Şubat - Bagfaş, Brezilya'dan 2 milyar 40 bin dolarlık sipariş aldı.
2 Şubat- Frigo Pak, stratejik ortaklık dahil olmak üzere alternatifi değerlendiriyor.
5 Şubat- Emek Elektrik bu yılı en başarılı dönemi yaşayacak sipariş hacmi ile tamamlamayı hedefliyor.

Pınar Sungur/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde