İşte banka sahibi olma hayali kuran işadamları...

İşte banka sahibi olma hayali kuran işadamları...

Kulis bilgileri gerçekleşirse Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da banka sahibi işadamlarımız arasına katılmış olacak.

İşte banka sahibi olma hayali kuran işadamları...
16px
24px
25.05.2017 07:55
ABONE OLgoogle

2001 krizinin hemen ardından Türkiye’de çok sayıda mevduat bankası el değiştirdi. O dönemde mevduat bankaları adeta kapanın elinde kalıyordu. Yatırım bankaları ise bugüne kadar mevcut ortaklık yapılarını korudu. Ancak sektör temsilcilerinden edindiğimiz bilgiye göre, şimdi moda yatırım bankası sahibi olmakmış. Peki, geçmişte yüzüne bakılmayan yatırım bankacılığı bugün neden gözde hale geldi.

Finans editörümüz Esin Çetinel’in bu soruyu yönelttiği sektör temsilcileri, artık yatırım bankalarının mevduat bankalarının yasal düzenlemeler yüzünden giremediği birçok alanda ürün çıkartıp bankacılık faaliyeti yaptığına dikkat çekiyorlar.

Örneğin, yatırım bankaları emtia alım satımı yapmanın ötesinde gayrimenkule de yatırım yapabiliyor. Yine banka çatısı altında leasing yapabiliyor. Mevduat bankaları ise bu saydığımız tüm faaliyetleri iştirakleri kanalıyla veya özel anlaşmalarda dışardaki bir şirket üzerinden gerçekleştirebiliyor. 

İşte, bu nedenler yüzünden sektör temsilcileri gittikçe daha çok ürün ve hizmet çıkartan yatırım bankacılığına olan talebin arttığı görüşünde. Bugün yatırım bankalarının mevduat bankalarının sunduğu hizmet ve ürünlerinin yüzde 93’ünü yapabildiğini öne süren bir bankacı, “Şimdi yatırımcılar yatırım bankacılığı lisansı ile yapılacak şeylerin ne kadar geniş olduğunu gördüler. Bu yüzden Türkiye’deki büyük gruplar yatırım bankası kurma peşine düştü” diyor. 

Yatırım bankacılığının tercih edilmesindeki bir diğer neden ise mevduat bankacılığı kurmanın maliyetinin çok yüksek olması. Otoritenin mevduat bankası kurmak için 300 milyon dolar telaffuz ettiğini hatırlatan aynı yetkili, yatırım bankacılığı konusunda ise net bir rakam bulunmadığını söylüyor. Kulislerde dolaşan rakam ise, 200 milyon dolar... Ancak yine sektör temsilcileri kimsenin 200 milyon dolar gibi büyük bir para vererek yatırım bankası kurmayacağı görüşünde. 

Peki, kimler yatırım bankası kurma peşinde? Yine bize gelen bilgiye göre, aracı kurumunu kapatan Eczacıbaşı Grubu ve Kıbrıs’ta bankası olan ve Türkiye’de de yıllardır banka kurma hayali kuran Altınbaş Grubu konuyu yakından takip ediyorlar.

Kulis bilgileri gerçekleşirse Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da banka sahibi işadamlarımız arasına katılmış olacak. Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş da Türkiye’de banka sahibi olacak…

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde