İşte Ülker'in büyük hedefi: 5 Milyar TL yatırım, 10 Milyar Dolar ciro

İşte Ülker'in büyük hedefi: 5 Milyar TL yatırım, 10 Milyar Dolar ciro

Murat Ülker, Türkiye’nin Pladis’in çikolata üssü olacağını, 2021’e kadar Türkiye’deki fabrikalarına 5 milyar lira daha yatırım yapacaklarını söyledi

İşte Ülker'in büyük hedefi: 5 Milyar TL yatırım, 10 Milyar Dolar ciro
16px
24px
05.09.2016 07:28
ABONE OLgoogle
Cihan Orhan/Londra

Yeni bisküvi-çikolata şirketi pladis’in Londra Ofisi’nde Türkiye’den gelen gazetecileri ağırlayan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, "pladis, yılsonuna kadar yüzde 15’lik büyüme hedefini tutturacak. Türkiye’yi pladis’in çikolata üssü olarak görüyoruz. Buradaki fabrikalarımız pladis’in en yeni ve en son teknolojiye sahip tesislerinden. 2021 yılına kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar lira daha yatırım yapacağız" dedi.

Murat Ülker, “15 Temmuz gecesi uçurumun kenarına gelmek hepimize büyük bir travma yaşattı ama sivil halkın yardımıyla ve dayanışmasıyla bu hain kalkışmanın başarısız olması en büyük kazancımız oldu. FETÖ başaramadı ve kurtulduk milletçe” diye konuştu.

Ülker, “Türkiye’nin geleceği için hepimizin daha fazla işimize sarılmamız gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz. Türkiye Pladis’in çikolata üssü olacak. 2021’e kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar lira daha yatırım yapacağız. Türkiye’de üretilen Godiva tablet çikolatalar dünyaya gönderilecek. Yatırımda dünya bir yana Türkiye bir yana” şeklinde konuştu. 

United Biscuits’i satın aldıktan sonra esas işi olan bisküvi, çikolata ve kek pazarında global konumunu daha da güçlendirmek amacıyla bu alanlarda faaliyet gösteren şirket ve markalarını pladis çatısı altında toplayan Yıldız Holding, global rekabete de Türkiye’den hazırlanıyor.

Murat Ülker, Gebze’de büyük bir Ar-Ge merkezi kuracakları müjdesini de vererek, özellikle çikolata konusundaki merkez üssünün Türkiye olacağını söyledi.

Global olma hayalini ilk olarak İngiltere’de kurduk

Türkiye’den bir grup gazeteciyi, pladis’in Londra Ofisi’nde ağırlayan Ülker, global şirket olma hayallerinin 1970’lerde İngiltere’de atıldığını hatırlattı.

Ülker, “1970’lerin sonunda İngiltere’de fabrika gezmiştik. O zamanlar Ortadoğu’ya ihracatımız yeni yeni başlamıştı. Bu fabrikaları görünce, “Biz de daha büyük bir yolculuğa çıkmalıyız dedik. Sonra 90’larda Amerikalı bisküvi devi Nabisco’un doğu kanadı satılıyordu, gittik teklif verdik. Alamadık ama, tecrübe edindik. O tecrübeler bugün bizi buralara taşıdı. Şimdi ise, global pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olmak için çalışıyoruz” dedi.

pladis’in büyümesinin ana üssünün de Türkiye olacağını vurgulayan Murat Ülker, 2021 yılı hedefleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülker, GO21 adını verdikleri hedeflerini şöyle açıkladı:

Uzun dönem hedeflerimiz var. Kendimize 2021 yılını hedef koyduk.

Bu hedeflere ulaşmak için orta vadede şunları önceliklendirdik. Tüm dünyada;
• Çikolata satışlarımızı 2 misline çıkaracağız.

• Bisküvi satışlarımızı önümüzdeki yıllarda %50’den fazla artıracağız.

• Bu büyümeleri destekleyecek, bizi 2021’e taşıyacak kapasite yatırımlarını süratle bitirmemiz lazım. Bu yatırımların çoğu Türkiye’de olacak. Çikolatada 2 kat, kekte 3 kat, şeker sakızda 4 kat kapasite artırımına gideceğiz.

• Önümüzdeki yıllarda ülkemizde 5 milyar TL yatırım gerçekleştireceğiz.

Böylece Türk Gıda sektöründeki en büyük yatırımı yapmış olacağız.

İngiltere’ye çikolata, Amerika’ya bisküvi

Murat Ülker, İngiltere'nin dünyada bisküvinin en çok tüketildiği ülke olduğunu belirterek, " McVitie’s de bu pazarda birinci. Biz çikolatalı ürünlerde ve talbet çikolatada henüz İngiltere’de yokuz. Ama olmak istiyoruz. Ülker, zaten Türkiye ve komşu coğrafyalarda lider marka. Ortadoğu ve Afrika’da Ülker’in liderliğini pekiştireceğiz. Amerika’da ise, Godiva premium çikolata pazarında lider. Amerika’da bisküvi olarak şimdiye kadar yoktuk. Artık McVitie’s ile güçlü bir şekilde Amerika pazarına da giriyoruz" diye konuştu. 



Murat Ülker, "Babamın açtığı yoldan, onun koyduğu ilkelerle Ülker Ailesi olarak dünya lideri şirket olma hayali için var gücümüzle çalışıyoruz. Allah utandırmasın" diyor. pladis'in Londra'daki merkezinde merhum babası Sabri Ülker ve Ülker'in Topkapı fabrikasının resimleri dikkat çekiyor.

İlk yurtdışında şirket alma hedefi babamın planıydı

Murat Ülker, ilk olarak babasının Londra'da şirket almak için girişimlerde bulunduğunu söyleyerek, "Rahmetli babamla çok seyahat ettik. Çok fuara, makine alımına, ortaklık görüşmesine gittik. Türkiye’de daha yurtdışında şirket/marka alımı konuşulmazken biz kalktık Nabisco’nun doğu kanadının alımı için Londra’da görüşmeye gittik. Alamadık ama tecrübe kazandık. İlk yabancı danışmanı şirketinde çalıştıran yine babamdı. Demem o ki, global bir şirket olma hevesi bugün ortaya çıkmış bir hadise değil" dedi.

Godiva market raflarına giriyor

"Godiva’yı daha çok kişiye tattırmak istiyoruz" diyen Murat Ülker, "Neden böyle bir yola başvurduk derseniz; ABD’de FDM (perakende) kanalında çikolata pazarı 11 milyar dolar büyüklüğe sahip. Premium çikolata ise bu pazarın 1.5 milyar dolarlık kısmını oluşturuyor. Yani, burada gidilecek çok yol var.  Dünyada 7 milyar insan var. Biz de, operasyon hacmimiz itibarıyla 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Demek ki, Godiva lezzetini daha fazla kişiye ulaştırabiliriz. Bunu yapabilirsek, işte o zaman kendimi de takımımı da başarılı sayacağım. Türkiye’de ürettiğimiz tablet Godiva’lar Kuzey Amerika’da raflarda yerlerini almaya başladı bile… Bunu dünyanın farklı coğrafyalarına yayacağız; Çin’e kadar Türkiye’den ürün göndereceğiz" dedi.


Murat Ülker, toplantı sonunda Godiva çikolatalarla yakından ilgilendi. Ülker yakın zamanda Türkiye'de üretilen birçok ürünün İngiltere pazarında yer alacağını söyledi. 

Godiva’nın marketlerde satılmasının lüks algısını bozmayacağını da dile getiren Ülker “Godiva’da da böyle bir şey hayal ediyorum. Çok iyi olsun ama ulaşılabilir olsun. Öbür türlü müzelik olur” dedi..


Murat Ülker akşam yemeğinde ilginç bir bilgi verdi. Gençliğinde balıkçılık yaptığını söyleyen Ülker, balıktan iyi anladığını söyledi..

FETÖ’cü olmaya kimsenin vakti yok

Murat Ülker gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Ülker’den FETÖ üyesi çalışan çıkıp çıkmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “Biz bize söylenenleri yapıyoruz. İş prensiplerimiz itibariyle çok kıskancız. İstiyoruz ki; bizim iş yerimizde sadece bizim işimiz yapılsın. Sadece işimiz bizim patronumuz olsun. Benim bile patronum işim. İş ne emrederse ben onu yaparım. Ben zaten 100’de 110 performans bekliyorum. Kimsenin de vakti olmaz.”

Dr. Cem Karakaş: Hedefimiz 10 Milyar Doalr ciro

Dünya bisküvi-çikolata- şekerleme pazarındaki gelişmeleri değerlendiren pladis CEO’su Dr. Cem Karakaş, globalde bu pazarın 350 milyar dolar civarında olduğunu anlattı.

Çikolatanın yüzde 34 ile bu pazardan en geniş payı aldığını dile getiren Karakaş, bunu yüzde 29 pay ile bisküvi (tatlı-tuzlu) ve yüzde 20 ile şekerlemenin takip ettiğini söyledi.

Sektörde iki büyük pazar olduğuna işaret eden Karakaş, şöyle devam etti: 

•    Batı Avrupa ve Asya-Pasifik, dünya bisküvi-çikolata-şekerleme pazarının en büyük iki merkezi. Biz Batı Avrupa’da varız. Diğer pazarlarda da büyüyoruz. Afrika, Amerika, Çin ve Güney Asya en hızlı büyüyen pazarlar arasında öne çıkıyor. İngiltere ve Türkiye dışındaki pazarların satışlarımız içindeki payını da artırmayı hedefliyoruz.

•    pladis, 13 ülkedeki 36 fabrikada 1 milyon ton bisküvi, 460 bin ton çikolata ve 40 bin ton sakız-şeker üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’de bisküvi, çikolata ve şekerleme pazarının lideri olarak bizim hedefimiz de, bu liderliğimizi uluslararası arenaya taşımak, kendi alanımızda Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak.

Cem Karakaş bir soru üzerine 5.2 milyar dolar ciroya sahip olan pladis için 3 yıllık hedef belirlediklerini söyleyerek, "Her yıl ortalama yüzde 17 büyümeyi planlıyoruz. Şirketi 2019 sonunda 10 Milyar Dolar ciroya ulaşmak hedefimiz" dedi. 

4.500 KİŞİYİ İŞE ALACAK

Yıldız Holding çatısı altında 50 bin kişinin istihdam edildiğini belirten pladis CEO'su Dr. Cem Karakaş da yıl sonuna kadar 4.500 kişinin işe alınacağını aktardı. Karakaş, Londra'daki merkezde Türk gençlere öncelik verdiklerini de belirtti. 




Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, holdingin hedeflerini paylaşmak için Londra'da gazetecilerle biraraya geldi.

Sinerji meyve vermeye başladı: Hibrit ürünler çoğalıyor

 United Biscuits’i aldığımızda Ülker ile büyük bir sinerji yaratabileceğimizi söylemiştik. 2 yıla yakın bir süre olacak, sinerjinin faydasını görmeye başladık. Örneğin, Ülker Krispi Tırtıklı United Biscuits’in bir ürünü idi, Türkiye’ye uyarladık. Türkiye’de satılan Albeni Tane Tane de McVitie’s Digestives Nibbles olarak İngiltere’de satılıyor. Çok da ilgi görüyor. Üretimi Türkiye’de yapıyor ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Godiva Double Ganache, Vanilla Creme ile Godiva Pearl de yine bu strateji ile Amerika’da rafa çıkan ürünler. Hibrit ürünlerimiz her gün çoğalıyor. Bu yıl sonuna kadar toplamda 10 adet hibrit ürünü farklı pazarlarda rafa çıkarmış olacağız.

Güney Afrika’da yerel bir marka satın aldık, onu da Ülker markası altında üretmeye devam edeceğiz. Biskrem ise McVitie’s Biskrem olarak farklı coğrafyalara açılacak. Biskrem’de bu global potansiyeli görüyoruz. 

“Yıldız Holding, United Biscuits ve Godiva’nın tamamı Ülker Ailesi’ne aittir”

Yıldız holding, United Biscuits ve Godiva'nın yüzde 100’ünün Ülker Ailesi’ne ait olduğunun altını net bir şekilde çizen Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, şu noktalara da dikkat çekti: 

•    Yani dünyanın her yerinde bulunan tüm şirketlerimiz ve varlıklarımızın sahibi Türkiye'de mukim Ülker Ailesi’dir. Bu şirketlerin hepsi Türk şirketidir. 1944’te kurulan Ülker ise, yüzde 42,73’ü İstanbul Borsası’nda halka açık olup yüzde 57,27’si ailemize aittir. 

Ülker, McVities, Godiva gibi ana markalarımızın da sahibi yine Yıldız Holding’dir. 

Yeni lanse edilecek global ürünlerimizin üretim üssü Türkiye’dir. 

 pladis’in, en büyük kapasite ve istihdamı Türkiye’de bulunuyor.




İngiltere pazarının lideri McVities Kraliçe’nin de pastacısı

 İngiltere’nin bisküvi pazarı lideri McVities aynı zamanda Kraliyet Ailesi’nin de pastacısı. Marka, 1893’te Kraliçe Mary ve Kral V. George’un düğün pastasını hazırlayarak kraliyet onay mührünü aldı. 1947’de ise Prenses Elizabeth ve Prens Philip’in (şimdiki İngiltere Kraliçesi Elizabeth) düğün pastası da yine McVities tarafından hazırlandı. Pastanın boyu 2.5 metre yüksekliğindeydi. Son olarak Kraliçe Elizabeth’in torunu Galler Prensi William ve Prenses Catherine’in düğün töreni için hazırlanan çok katlı çikolatalı pastada 1.700 adet McVitie’s bisküvisi kullanılmıştı. Prens William, çocukluğundan beri en sevdiği bu pastayı, düğün töreni için özel olarak sipariş etmiş, pasta kraliyet mutfağının özel reçetesine göre hazırlanmıştı. Pastanın tasarımı, Kraliçe Elizabeth’in 85. yaş günü pastasını da yapan United Biscuits şeflerinden Barry Colenso’ya ait.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde