Mehmet Ali Aydınlar’ın TFF Başkanlığı’ndan istifa etmesinin ardından futbol kulislerindeki hareketlilik sürüyor. F.Bahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne alınmamasıyla ilgili tartışmalar devam ederken Sporx internet sitesi UEFA’nın 23 Ağustos 2011’de Genel Sekreter İnfantino’nun imzasıyla TFF’ye gönderdiği resmi belgeyi yayımladı. İşte UEFA’nın TFF’ye gönderdiği yazı:
• Adı geçen kulüp ve/veya yetkililerinin şike eylemlerine karıştıklarını kuvvetle gösteren önemli miktarda deliller bulunmaktadır. Kulüp Başkanı ve birçok üst düzey yöneticisinin şike eylemlerinin şüphelisi olarak temmuz başından bu yana tutuklu olmaları ve bu kulübün şikeye karıştığı sonucuna ulaştıran iyi belgelenmiş bir dizi delil (birçoğu medya haberlerinde yer almış) olduğunun anlaşılması örnek olarak verilebilir. Sonuç olarak, şu anda şike iddialarıyla alenen itham edilen, başkanı ve üst düzey yöneticileri tutuklu olan ve şike eylemi nedeniyle suçlu olduğu sonucuna ulaşılmasına imkân veren mevcut ve kuvvetli deliller bulunan bir kulübün UEFA’nın amiral gemisi olan bir şampiyonaya (Şampiyonlar Ligi) katılması olasılığıyla karşı karşıyayız. Bu durumun UEFA için ve genel anlamda futbol ailesi için kabul edilemez olduğunu anlayacağınızı düşünüyorum.
• Bir yandan bir üye federasyon mensubu kulüp kendi ulusal yönetim organı hızlı ve etkili karar aldığı için bizim müsabakalarımızdan ihraç edilirken, diğer yandan aynı zamanda başka bir üye federasyon mensubu kulübün bizim müsabakalarımıza sadece ulusal yönetim organı gereğini yapmadığı için katılabilmesinin UEFA için tahammül edilemez bir husus olduğunu anlamalısınız.
• UEFA Şampiyonlar Ligi Talimatı uyarınca, Nisan 2007’den itibaren ulusal veya uluslararası düzeydeki bir müsabakanın sonucunu etkilemeye yönelik herhangi bir faaliyete doğrudan ve/veya dolaylı olarak karışmış olan herhangi bir kulüp bu turnuvaya katılım uygunluğunu kaybeder. Uygunsuzluk süresi bir yıl boyunca geçerlidir.
• Sonuç olarak, şu anda var olan deliller ışığında, bizce F.Bahçe’nin bu sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılma uygunluğu olmadığı görülmektedir. Ayrıca, bu şartlar altında F.Bahçe için uygun davranış şeklinin bu sezon için Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan vazgeçmek olacağı ortadadır. Alternatif olarak kulüp, TFF tarafından şampiyonadan çekilebilir.
• Vurgulamak isteriz ki, eğer bu yollardan herhangi birine başvurulmaz ve UEFA, kulüp hakkında kendi disiplin soruşturmasını açmak zorunda kalırsa (şimdi veya önümüzdeki aylar içinde), özellikle kulübün, Nisan 2007’den beri hiçbir şike eylemine katılmadığı yönünde doldurduğu ‘Katılım Kriteri’ formunda yalan söylediği konusunda suçlu bulunması halinde, verilecek nihai ceza muhtemelen çok daha ağır olacaktır. Verilebilecek nihai ceza konusunda bir tahminde bulunmamız mümkün olmamakla birlikte, bazı diğer olaylarda şike yapan kulüplerin UEFA kulüp şampiyonalarına katılmaktan 8 yıla kadar men edildiklerini belirtebiliriz.
• Sizi uyarmak zorundayız ki, eğer TFF, bu konuyla ilgili şimdi hareket etmezse bu durum TFF hakkında da gerekli disiplin adımlarının atılmasına yol açacaktır. Anlayacağınız üzere, UEFA, tüm bu şartlar altında F.Bahçe’nin bu sezon Şampiyonlar Ligi’ne başlaması ve sonrasında şike olaylarına karıştığının nihai olarak ispatlanması nedeniyle ihraç edilmesini kabul edemez.
• UEFA’nın, hem Avrupa hem de Türk futbolu için son derece önemli olduğu açık olan bu konuda TFF’yi desteklemeye devam etmek için elinden gelen her şeyi yapacağından emin olunuz. TFF’den Türkiye’de şu anda soruşturulan tüm şüpheli şike dosyaları hakkında hızlı ve etkin disiplin adımları atılmasını diliyoruz. F.Bahçe konusuyla ilgili olarak da cevabınızı 24 Ağustos 2011 Çarşamba günü 12.00’ye kadar bekliyoruz. Cumhuriyet