İşte Obama’nın K. Irak cevabı!

İşte Obama’nın K. Irak cevabı!

Biz yapınca mı Irak’ta anayasa ihlal ediliyor?

İşte Obama’nın K. Irak cevabı!
16px
24px
18.05.2013 09:29
ABONE OLgoogle

Enerji Bakanı Taner Yıldız “Irak’ın kuzeyinde 19 ülke 39 firma var. Irak anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye’nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye gitmeden önce Esenboğa’da yaptığı “Kuzey Irak’ta ortak çalışma için Exxon ile anlaştık” açıklamasına ABD tarafı beklendiği gibi temkinli yaklaştı ve ‘Bekleyin’ mesajı verdi. Beyaz Saray’ın bu tavrı net olarak kamuoyuna duyurulmasa da Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın dünkü sözleri mesajın içeriğini de ortaya koyuyor.

39 tane firma var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle enerji anlaşmaları yapan 19 ülke ve 39 firmanın olduğunu belirterek, “Irak Anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye’nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor” dedi.

Başbakan Erdoğan’a Washington ziyaretinde eşlik eden Yıldız, burada kendi muhataplarıyla da bazı temaslarda bulundu. Yıldız, ABD Enerji Bakan Vekili Daniel Poneman ile 3 saatlik görüşme yaptıklarını, ABD Başkanı Barack Obama’nın Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilcisi Carlos Pascual ve heyetiyle bir araya geldiklerini belirtti.“Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Türkiye arasındaki enerji işbirliği konusu hangi çerçevede gündeme geldi” sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

“Biz o bölgede, özellikle Basra’da, Siba’da, Mansuriye’de proje yürütüyoruz. Şu anda 25 milyar dolarlık bir projeyi 2.5 yıldan beri yürütüyoruz ve TPAO’nun hissesine düşen 5.5 milyar dolarlık da iş yapıyoruz. Şu anda da iş fiili olarak yapılıyor. Madem ki Irak’ın güneyiyle kuzeyi fark etmiyor o zaman kuzeyinde de bir kısım ticari sözleşmelerle ister kamu isterse özel sektör, özel hukuk hükümlerine tabi hangi şirketler varsa onlar işbirliği içinde olabilecekler.”

Zihnimiz bulanık değil

Yıldız, bunun sadece Türkiye’nin değil Irak’ın normalleşmesiyle de alakalı olduğuna değinerek, bunu Amerikalı muhataplarına da anlattığını, konuyu birlikte bütün şeffaflığıyla değerlendirdiklerini belirtti.

Yıldız, “Bugün Türkiye’nin ve Irak’ın karşılıklı kazandığı bir proje üzerinde değerlendirmeler yapıyoruz ve bunla alakalı ticari sözleşmeler yapıyoruz. Bunu son derece tabii olduğu muhakkaktır. Biz doğru olduğuna inandığımız için başladık ve doğru olduğuna inandığımız için devam ediyoruz. Biz herhangi bir manada tereddüt yaşamıyoruz ve biz buraya zihnimiz bulanık şekilde gelmedik” diye konuştu.

Biden: STK için çalışma başladı

ABD ziyaretinde en somuta yakın mesaj serbest ticaret anlaşması noktasında verildi. Başbakan Erdoğan, ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında işadamlarıyla bir araya geldi. Toplantıya, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da katıldı. Biden, Obama ve Erdoğan’ın, ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasına doğru çalışma yönünde çabalara başlama kararı aldığını bildirdi. Biden, “Çünkü, bizim Türkiye’yi sadece AB ile görüşmelerin her aşamasında bilgilendirmekle kalmayıp, serbest ticaret anlaşması bağlamında aramızdaki bazı bölümleri ve farklılıkların üstesinden gelebilmemiz halinde, o noktaya AB ile yeni ticaret anlaşmasını yapmadan gelebilmemiz halinde, Türkiye için büyük bir fırsat olacağına inanıyoruz. Bu, onların zorlayabileceği bir açık kapı olur” dedi.

Çılgın Türk örneği

BAŞBAKAN Erdoğan, geçen yıl ABD’den Türkiye’ye gelen yatırımın 400 milyon dolarda kaldığını, bunun düşük olduğunu belirtti. ABD iş dünyasını yatırıma çağıran Erdoğan, “Havalimanı ihalesi yaptık. Medya Çılgın Türkler dedi. Bizde çılgın Türkler vardır, bazen kaderi değiştirirler. Kim ne derse desin yerli otomobili de yapacağız” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde