İşte Mavi'nin Dakota ve Hudson'u

İşte Mavi'nin Dakota ve Hudson'u

Akarlılar'ın mutluluk kaynağı iki yaramaz ufaklık. Adları ise çok ilginç. Peki nereden geliyor?

İşte Mavi'nin Dakota ve Hudson'u
16px
24px
01.06.2007 12:23
ABONE OLgoogle

Feyzan Top'un röportajı/Gentleman

Mavi Jeans, Türk giyim sanayiinin en büyük başarı öykülerinden biri... Amerika Birleşik Devletleri gibi blue jean'in kalesi olan bir ülkeyi içten fethetmek, Kanada, Avustralya, Almanya, Japonya gibi ülkelerde adını gençlere ezberletmek kolay iş değil.

Üstelik, bu şirket, sıfırdan, küçücük ve kasvetli hanların odalarında kurulmuşsa, aşama aşama, çok büyük özverilerle büyümüşse, kurucusuna şapka çıkartmamak mümkün değil.

Ali Taran'ın unutulmaz reklam spotuyla “çok olan” Mavi Jeans'in sahibi Sait Akarlılar ve oğlu Ersin Akarlılar bize ailelerini, şirketteki yeni dönemi, hobilerini anlattılar.

Sait Akarlılar kimdir, kaç yılında nerede doğdu?
Sait Akarlılar: 31 Ekim 1940'ta İstanbul'da doğdum. Babam ve annem Saraybosna'dan göç etmişler. Boşnaklar. Babam serbest meslekle uğraşıyordu. Ben ilkokul mezunuyum. 1947 yılında annemi kaybettim. 1954'te babam vefat etti. On dört yaşında çıraklıkla konfeksiyon işine başladım.

İlk kimin yanında çalıştınız?
S.A. Arif Usta diye bir komşumuz vardı. Beni onun yayına çırak olarak verdiler. Terziliğe burada başladım.
Yerimiz Mahmutpaşa'daydı. Sonra makineciliğe başladım, 1960 yılında işveren oldum.

Üç çocuğunuz var. Üçü de Mavi Jeans için çalışıyor. Örnek bir aile şirketisiniz. Bunu sağlamak da zor olsa gerek...

S.A. Zor mu bilmem ama biz aile olarak bunu başarabildik. Üç çocuğum var. 1969 yılında iki çocuğum Elif ve Ersin doğdu. Aralarında 10.5 ay var. Ama aynı yıl doğdukları için herkes onları ikiz zanneder. 1971'de son çocuğum Seyhan dünyaya geldi. (Elif Akarlılar, İstanbul ve New York “global marka direktörü” olarak görev yapıyor. Seyhan Akarlılar, Mavi'nin reklam ve görsel iletişim müdürü olarak görevini sürdürüyor).

Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır derler. Eşiniz nasıl biridir? Nasıl tanıştınız?
S.A. Eşim Hayriye ile bir aile toplantısında tanıştık. Yengemin eviydi. Yengeme “kim bu karşımda oturan kız” diye sordum. Yengem çok uzaktan tanıdık olduğumuzu söyledi. Sonra kendisiyle görüşmeye başladık. Birkaç kez birlikte yemek yedik. Aramızda 9 yaş vardı. Benim 28'e girdiğim, kendisinin de 18 yaşını doldurduğu gün evlendik. Onun doğum günü bizim evlilik tarihimiz oldu. 

Hobileriniz, kendinizi şımarttığınız alanlar nelerdir? 
S.A. Aslında işim hobimdir diyebilirim. Fakat bu hobime 13 yıl önce bir de tekne ekledim. Tekne ile seyahat bir başka keyif. Yaz tatillerini önce yazlıkta geçirirdik. Çocuklar büyüyünce yazlığın keyfi olmamaya başladı. Yalnızlığımızı unutmak için bir tekne aldık. Teknede tatil yapma fikrine çocuklar olumlu baktılar ve yeniden tatillerde beraber olabildik. İnanın ailemle olmak dışında başka arayışlarım, meraklarım olmadı. Benim için eşim ve çocuklarım her zaman önde gelir.

Ersin Akarlılar boş vaktini nasıl geçirir?
E.A. Çocuklarımla vakit geçiriyorum ve onun dışında bir şey yapacak vaktim olmuyor.

Çocukların isimlerini neye göre verdiniz?
E.A. Hem İngilizce isimleri sevdiğimiz, hem de Türkçe de okunabilsin diye verdik. Dakota kızılderili adı ve eyalettir. Arkadaş demek. Hudson da eski İngilizce'den geliyor. Bir nehir ismi.

Güne nasıl başlarsınız?
E.A. Sabah kalkıp yüzmeye, koşmaya ve spora giderim 6:30 ile 7:15 arası kendime ayırdığım en önemli zamandır. Herkes uyurken bunu gerçekleştiririm.  Genelde çocuklar uyumadan eve gelmek istiyorum. Yelken merakım vardı, yarışıyordum, çocuklar doğunca o kaldı. Türkiye'de son birkaç senedir birkaç yarışa girmiştim. Amerika'dayken daha çok vakit bulabiliyordum.

Sinemayı sever misiniz?
S.A. Evet, gençliğimde çok fazla polisiye ve western izlerdim.
Gary Cooper'i çok beğenirdim. Şimdi filmleri televizyondan izliyorum.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde