İşte Koç Holding'in 6 aylık net karı

İşte Koç Holding'in 6 aylık net karı

Koç Holding, 2012 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam satış gelirlerini %21 artırarak 40,758 milyon TL’ye yükseltti

İşte Koç Holding'in 6 aylık net karı
16px
24px
29.08.2012 07:55
ABONE OLgoogle

Koç Holding, 2012 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam satış gelirlerini %21 artırarak 40,758 milyon TL’ye yükseltirken, 2,099 milyon TL vergi öncesi kar ve 1,025 milyon TL azınlık payı sonrası net kar elde etti.

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “Koç Holding bu yıl Fortune Dergisi tarafından yayınlanan Global 500 listesindeki tek Türk şirketi olarak 25 sıra daha yükseldi ve 222’nci oldu. 2012 yılında da yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyoruz. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’da yaşanan tüm zorluklara karşın yurtdışı satış gelirlerimizi ilk yarıda dolar bazında %11 artırdık ” dedi.

Yeni Yatırımlara ve İstihdam Artışına Devam

Koç Holding’in 2012 ilk yarı sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Turgay Durak, global ekonomiye ilişkin endişe ve belirsizliklerin devam ettiğini hatırlatarak, “Yurtdışı piyasalardaki durgunluk ve faiz oranlarında kısa sürede bir gevşeme beklenmemesi sebebiyle iç piyasadaki sıkışıklık tüm sektör ve şirketleri doğal olarak etkilemektedir” dedi. Bu tür süreçlerde sürdürülebilir bir büyüme modeli ile karlı operasyonlara odaklanmanın önemli olduğunu vurgulayan Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Global piyasalarda yaşanan tüm problemlere karşın yılbaşından bu yana yurtiçinde net olarak 2,592 kişiyi daha bünyemize katarak Topluluğumuz bünyesinde istihdam ettiğimiz toplam kişi sayısını 83,579’a yükseltmiş olduk. Ülkemize ve geleceğe olan güvenle yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Yılın ilk yarısında kombine yatırımlarımız bir önceki senenin aynı dönemine oranla iki kattan fazla artış kaydederek 840 milyon TL’den 1,816 milyon TL’ye yükseldi.”

 “Hedefimiz Dünyada Lider Türk Şirketleri Yaratmak”

Turgay Durak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk şirketlerini ve Türkiye’nin marka değerini yükseltmek için sadece Türkiye’de değil dünyada lider şirketler yaratmamız gerekiyor. Bu vizyonla var gücümüzle çalışıyoruz. Arçelik bu açıdan öncü şirketimiz. İlk yarıda uluslararası satış gelirlerini yıllık bazda %59 artıran Arçelik, dünyadaki farklı üretim ve satış olanaklarını sürekli araştırarak organik büyümesinin yanı sıra satın alma ve yatırım fırsatlarını da kovalamaya devam ediyor”

 Sergilediğimiz Güçlü Performans Ortaklarımızın Türkiye’ye Yönelik Yatırım İştahını Artırıyor

Koç Holding CEO’su Turgay Durak Türkiye’de yabancı ortakları ile yürüttükleri güçlü operasyonların özellikle Avrupa’da gözlenen ciddi durgunlukla karşılaştırıldığında önemli birer başarı hikayesi olarak ön plana çıktığını vurgularken sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de gösterdiğimiz başarılı performans ortaklarımızı uzun vadede Türkiye’deki üretim merkezlerimizi daha da geliştirmek için cesaretlendiriyor. Şu anda Ford ile Türkiye’de 1 milyar Dolar büyüklüğünde bir yatırımla 3 yeni hafif ticari araç ve 250 milyon Dolar’a kuracağımız 3. Fabrika için FordOtosan hızla çalışıyor. Tofaş bünyesinde ise Fiat ile farklı markalar için üretim yaparak bir yandan iç piyasaya sunduğumuz ürün yelpazemizi genişletiyor bir yandan da ihraç pazarlarımızı çeşitlendirerek coğrafi riski asgari düzeye indiriyoruz. Tüm bu gelişmeler ülkemize uzun vadeli ve katma değer yaratan yeni yatırımların kapılarını açıyor.” dedi.  

Tüpraş Sadece Türkiye İçin Değil Bölgemiz İçin Örnek Bir Şirket

Toplam satışlar ve ihracatta Türkiye’nin 1 numaralı şirketi olan Tüpraş bünyesinde yaptıkları yatırımlarla büyümeye devam edeceklerini belirten Durak, Tüpraş’ın 2.4 milyar Dolar yatırım sonucu gerçekleşecek olan “Fuel Oil Dönüşüm Projesi” için global piyasalardan temin ettikleri 2.1 milyar Dolar büyüklüğündeki finansman işleminin “Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesinde En İyi Yapılandırılmış Finansman İşlem Ödülü”nü almasının hem Koç Topluluğu’na hem de Türkiye ekonomisine duyulan güvenin önemli bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Durak: “Bankacılık Sektörüne Yüksek Güven ve Taahhüdümüz Var”

Bankacılık sektörünün Türkiye ekonomisinin uzun vadeli gelişiminde çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Turgay Durak Koç Topluluğu olarak bu sektöre olan inançlarının ve taahhütlerinin çok güçlü olduğunu vurguladı. Yılın ilk yarısında Yapı Kredi Bankası’nın 10 şube daha açarak toplam şube sayısını 918’e yükselttiğini belirten Durak, ”TL kredilerde ilk altı ayda %11 büyürken; özellikle ihtiyaç kredilerinde %13, KOBİ kredilerinde %8 ve orta ölçekteki ticari kredilerdeki %12’lik yıllık artışlarla ekonomimizdeki ’yumuşak iniş‘ senaryosuna desteğimizi sürdürüyoruz.” dedi. 

“Çevreye ve Topluma Saygılı Yatırımlar Yapıyoruz”

Koç Topluluğu olarak tüm projelerinde topluma olan katkılarını azamiye çıkarırken;  her zaman çevre dostu stratejiler üretmeyi hedeflediklerini belirten Turgay Durak, Koç Topluluğu şirketlerinin bu kapsamda çok değerli projeler geliştirdiğinin ve önemli ödüller aldığının altını çizdi. Durak, bu çerçevede Tofaş’ın Avrupa Birliği kriterlerine göre “En İyi Çevre Yönetimine Sahip Şirketi” seçilmesini ve müşteri ilişkilerinden KSS projelerine kadar pek çok alanda ödül alan Opet şirketinin 81 ilde 81 örnek köy isimli yeni “eko-köy” projesiyle göçleri önlemeye katkılarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

“KSS projeleri ile fark yaratıyor, Ülkem İçin Engel Tanımıyoruz”

Koç Topluluğu’nun tüm paydaşlarının gücünü arkasına alarak yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile var olduğu her alanda fark yaratmayı sürdürdüğünü vurgulayan Turgay Durak, Ülkem İçin projesinin 2012 – 2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma

Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde Ülkem İçin Engel Tanımıyorum projesine başladıklarını hatırlattı. Turgay Durak, proje ile ülkemizdeki engellilik kavramının sorun olmaktan çıkarak hak temelli bir yaklaşımla ele alınmasını sağlamak için çalışacaklarını vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde