İşte Erdoğan-Obama görüşmesinin detayları

İşte Erdoğan-Obama görüşmesinin detayları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşen görüşmede..

İşte Erdoğan-Obama görüşmesinin detayları
16px
24px
27.06.2010 16:28
ABONE OLgoogle

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşen görüşmede, PKK ile mücadele konusunda üçlü mekanizmanın yararı üzerinde duruldu ve bundan sonra da sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, İsrail-Türkiye ilişkilerinde son dönemdeki havanın, ABD'yi rahatsız ettiği ve bunun düzelmesi için elinden geleni yaptığı ve yapmaya devam edeceği ifade edildi.

Edinilen bilgiye göre, G-20 Zirvesi için Toronto'da bulunan Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında geçen ve 1 saat 15 dakika süren görüşmede iki müttefik ülke arasında son dönemde gündemde olan bütün konuların gayet açık ve net bir şekilde masaya yatırıldığı öğrenildi.

Toplantıda, İran, İran'ın nükleer programı, Gazze yardım filosuna İsrail'in yaptığı saldırı ve ardından gelişen olaylar ele alındı.

Başbakan Erdoğan, ABD'nin İsrail'in yardım gemilerine saldırısı sonrasında alıkonulan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye getirilmesi konusundaki katkılarından dolayı teşekkür etti.

Görüşmede, ABD'nin, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerine verdiği önemi vurguladığı kaydedildi. ABD iki müttefik ülke arasındaki sorunun çözümüne katkıda bulunma konusuna da önem verdiği ve katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade edildi.

İsrail-Türkiye ilişkilerinde son dönemdeki havanın, ABD'yi iki müttefiki arasındaki böyle bir durumdan dolayı rahatsız ettiği, bunun düzelmesi için elinden geleni yaptığı ve yapmaya devam edeceği vurgulandı.

 Uluslararası soruşturma konusunda Türkiye'nin, İsrail'in özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Gazze'deki ablukanın kaldırılması yönündeki taleplerini bu görüşmede de yinelediği öğrenildi.

Türkiye'nin İsrail saldırısıyla ilgili herhangi bir dosya sunmadığı belirtildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK İLE MÜCADELE

Görüşmede ayrıca, NATO çerçevesindeki müşterek güvenlik, Afganistan meselesi, bölücü terör örgütü PKK ve ona karşı işbirliği konusu ele alındı.

Irak, Türkiye ve ABD arasında bölücü terör örgütü PKK ve terörle mücadele konusundaki üçlü mekanizmanın devamının gerekliliğine vurgu yapıldı.

PKK ile mücadele konusunda 3'lü mekanizmanın yararı üzerinde duruldu ve bundan sonra da sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca ABD de bu konuda daha önceki katkılarını sürdürdüğünü ve sürdüreceğini ifade ederken, Türkiye de bu konudaki beklentilerini vurguladı.

İRAN'IN NÜKLEER FAALİYETLERİ

Görüşmede İran'ın nükleer faaliyetleri, bu nükleer faaliyetlerin Amerika tarafından nasıl değerlendirildiği, Türkiye'nin nasıl değerlendirdiği, BM'de alınan yaptırımla ilgili kararlar, Türkiye'nin bu konudaki pozisyonlarının gerekçeleri ile ABD'nin de bu konuya nasıl baktığını ayrıntılı bir şekilde karşılıklı istişare edildi

Görüşmeler sırasında model ortaklıktan bahsedildiği de ifade edildi.

Ele alınan bütün konularda her iki taraf da ne düşündüklerini birbirlerinden ne beklediklerini, gayet açık bir biçimde ifade etti.

Ayrıntılı olarak her iki tarafın da her konuda pozisyonlarını, düşüncelerini masaya yatırdığı, net bir şekilde görüşlerini ifade ettiği vurgulandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde