İşte Adnan Polat'ın arazi topladığı bölge

İşte Adnan Polat'ın arazi topladığı bölge

4’ü markalı olmak üzere 40’a yakın inşaat projesinin yükseldiği semt, kentsel dönüşüm yasası çıkınca daha da şenlenecek...

İşte Adnan Polat'ın arazi topladığı bölge
16px
24px
27.04.2012 13:51
ABONE OLgoogle

İstanbul’un gözde semtlerinden Feriköy, özel sektör öncülüğünde ve gönüllülük esasında kentsel dönüşümün başarılı bir örneğini veriyor. 4’ü markalı olmak üzere 40’a yakın inşaat projesinin yükseldiği semt, kentsel dönüşüm yasası çıkınca daha da şenlenecek...

FERİKÖY özel inşaat şirketlerinin projeleriyle yeniden yapılanıyor. Yıkılan binaların yerine yenileri inşa edilirken, gecekondular yerini daha modern sitelere bırakıyor. Şişli’ye bağlı Feriköy, kiliseleri ve mezarlıklarıyla tarihi dokusunu korurken, yeni konut projeleriyle de kentsel dönüşümün simgesi olmaya aday. Mevcut konut stokunun hızla yenilendiği semtte, 4’ü markalı olmak üzere 40’a yakın yeni konut projesi yükseliyor.

KADERİ TÜNELLERLE DEĞİŞTİ

Hala ayakta duran birçok tarihi kilise ve vakıf okullarıyla, her biri açıkhava müzesini andıran mezarlıklarıyla ünlü Feriköy’ün kaderi aslında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptığı tünellerin bölgeden geçmesiyle değişmeye başladı. Bomonti-Dolmabahçe tünelinin girişi Feriköy’ün hemen arkasında yer alıyor. Piyalepaşa-Kağıthane tünelinin çevre yoluna bağlantısı da bu semtten başlıyor. Bu tünellerle sadece 3-4 dakikada Beşiktaş’a ya da Kağıthane’ye ulaşmak mümkün.

KURTULUŞ-BOMONTİ-FERİKÖY

Kurtuluş, Bomonti ve Feriköy aslında iç içe geçmiş semtler. Hangi semtin sınırının nerede başlayıp nerede bittiğini kestirmek zor. Her semt mahalle mahalle ayrılmış durumda. Duatepe, Paşa Mahallesi, Yayla Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi, Feriköy’ün sınırları içinde yer alıyor.
Yeni konut projeleri de işte Feriköy’ün bu dört mahallesine dağılmış görünüyor. İnanlar İnşaat’ın Terrace Feri, Doğa Gayrimenkul’ün Feriloft ve Ofton İnşaat’ın Elysium Cool projesi Yayla Mahallesi’nde inşa ediliyor.

Ekşioğlu Grup şirketi MÜTAŞ İnşaat Müteahhitlik ile Biberoğlu İnşaat’ın ortak projesi Feriköy Residence ve Yıldırım Yapı Grubu’nun Yıldırım Kule Evleri projesi Paşa Mahallesi’nin sınırları içinde kalıyor. Ofton İnşaat’ın Elysium Residence ve Elysium Fantastic projeleri ise Cumhuriyet Mahallesi’nde inşa ediliyor.
Ant Yapı’nın Anthill Residence ile Ayaydın, İpek-Çakırkaya, Maslak Yapı ve Mertaş ortaklığının Rixos Bomonti projeleri de Feriköy-Bomonti arasında inşa ediliyor.

“ADNAN POLAT ARAZİ TOPLUYOR”

Markalı konutların yanı sıra bölgenin yerel müteahhitlerin inşa ettiği konut projeleri de dikkat çekiyor. Feriköy’de bir bakıma kentsel dönüşümün başladığı söylenebilir. Nitekim birçok müteahhit bölgede arazi aramaya başlamış. Ancak Melodi Emlak’ın yetkilisi Doğan Filik, bölgedeki asıl değişimin toplu konut projeleriyle gerçekleşebileceği görüşünde.

“Toplu konut projeleri olsaydı yapılaşma çok daha düzgün olabilirdi” diyen Filik, bölgeyle ilgili yeni duyumları şöyle aktarıyor: “Adnan Polat, Yayla Mahallesi’nde, Hacıhüsrevlilerin yaşadığı yerlerde arazi topluyor. Bulabilirse Aşçıoğlu da Ağaoğlu da arazi alacak.”

Yıldırım Yapı Grubu, halen Bomonti-Beşiktaş tüneline varmadan hemen sağda dört bağımsız apartmandan oluşan Yıldırım Kuleli Evleri’ni inşa ediyor. Yine yol kenarında bulunan birçok gecekondu sahibiyle anlaşan şirket, 10-15 bağımsız apartman daha yapacağını açıklamıştı.

Feriköy Residence’ı inşa eden Biberoğlu İnşaat’ın yetkililerinden Mızrap Biber de bölgede başka araziler topladıklarını söylüyor. Biber, kentsel dönüşüm yasası çıkar çıkmaz yeni projelere başlayacaklarını vurguluyor.

Bu arada, Sinpaş GYO’nun da yakında Anthill’in hemen yanında büyük bir rezidans projesine başlayacağını hatırlatalım.

MARKASIZLAR DAHA UCUZ

Feriköy’deki markalı projelerde 49 ile 200 metrekare arasında 1+1’den 4+1’e farklı daire seçenekleri var. Bunların metrekare fiyatı 2 bin ile 8 bin TL arasında değişiyor. Buna göre daire fiyatları da 200 bin TL’den başlayıp 980 bin TL’ye kadar çıkıyor. Semtte emlakçılar tarafından satılan eski binalardaki metrekare fiyatı ise bin 700 ile 2 bin 500 TL arasında oluşuyor.

Markalı olmayan projelerde ise örneğin, Piyalepaşa Bulvarı’na yakın yeni inşa edilen bir binada 85 metrekarelik 2+1 daireyi 165 bin TL’ye satın almak mümkün. Yeni inşa edilen bir başka binada 140 metrekare 4+1 dubleks bir dairenin fiyatı 280 bin TL. 1995’te inşa edilen bir binada ise 240 metrekarelik 4+2 dubleks dairenin fiyatı 500 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Semtte kiralar oldukça makul düzeylerde. 75-85 metrekarelik 2+1 dairelerin kirası 750 ile bin TL arasında değişiyor. 120 ile 130 metrekarelik 3+1 dairelerse bin 100-bin 500 TL arasında kiralanıyor.

VAKIF ARAZİLERİNE DİKKAT!

Bölgede halen Şişli Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de arazi satışı yapıyor. Şişli Belediyesi, hazineden devraldığı arazilerin metrekaresini bin 250 ile bin 350 TL’ye satıyor. İBB de yine hazineden kalan arazilerin metrekaresine bin 500-2 bin TL istiyor.

Bölgede tapulu arazisi olan vatandaşlarsa müteahhitlerden kat karşılığı yüzde 50 talep ediyor. Bölgedeki emlakçılar, Paşa ve Yayla mahallelerinde tapusuz çok arazi olduğunu anlatıyor. Ancak Gayrimüslimlerden kalıp da vakfa devredilen bazı araziler davalık olduğunu da hatırlatmadan geçemiyorlar.

Bölgedeki imar izinleri mahallesine göre değişiyor. Örneğin, Yayla Mahallesi’nde imar oranı düşük olduğu için yapılaşma zayıf kalmış. 9/50 imar izni olan bu mahallede en fazla 3.5 katlı bina inşa edilebiliyor. 12/50 ve 18/50 imar izni olan diğer mahallelerde ise 4.5 kat ile 7 katlı bina inşa etmek mümkün.
İşte Feriköy’deki bazı yeni projeler, özellikleri ve fiyatları...

FERİKÖY RESIDENCE

Ekşioğlu Grup bünyesindeki MÜTAŞ İnşaat Müteahhitlik ile Biberoğlu İnşaat’ın 2 bin metrekare arsa üzerinde inşa ettiği 8 katlı Feriköy Residence’ta, 56 ile 171 metrekare arasında 1+1 stüdyo, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere 64 daire seçeneği sunuluyor. Ara katlarda stüdyo ve normal dairelere yer verilen projede, çatı dubleksleri de var. Satılık 18 daire kalan projede, fiyatlar 230 bin ile 430 bin TL arasında değişiyor.
Projenin giriş altındaki katlarında site sakinlerine dinlenme olanağı sağlayan sosyal tesisler ve kapalı otopark bulunuyor. 24 saat güvenlik ve profesyonel yönetim hizmeti verilen sitedeki evlerin, teknoloji çağının tüm gerekliliklerine uygun olarak ve günlük yaşamı kolaylaştıracak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. Evler sahiplerine ısıtma, havalandırma, elektrik donanımı, internet bağlantısı gibi altyapı donanımları kurulu olarak teslim ediliyor.
Satış ofisi: 0212 233 27 27
Web: ferikoyresidence.com

TERRACE FERİ

İnanlar İnşaat’ın Terrace konseptiyle tasarladığı projelerinin dördüncüsü olan ve Bomonti-Feriköy hattında konumlanan Terrace Feri, 13 bin 481 metrekarelik arazi üzerinde 2 blokta 85 daire ve 3 ticari üniteden oluşuyor. 49 ile 200 metrekare arasında 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 295 bin ile 980 bin TL arasında değişiyor. Daireler, ankastre ocak, fırın, davlumbaz ve bulaşık makinesiyle birlikte teslim ediliyor. Projede satılık 22 daire kalmış. Garanti Bankası’nın özel kampanyası doğrultusunda 60 ay vade ve yüzde 0.88 faiz oranıyla kredi kullanarak ev sahibi olmak mümkün.
Proje bünyesindeki Terrace Feri Kulübü’nde yaz-kış kullanıma uygun yüzme havuzu, fitnes salonu, yoga, pilates stüdyosu ve sauna bulunuyor. Sitenin özel tasarımlı avlusu ve bahçesi ise sakinlerine bireyselleşme veya aynı zevkleri paylaşan komşularıyla sosyalleşme özgürlüğü sunuyor. Çocuk oyun odası, home theatre sistemiyle donatılan çok amaçlı lounge gibi eğlence mekanlarına da yer verilmiş. Proje, sahiplerine 2012’nin haziran ayında teslim edilecek.
Satış ofisi: 0212 296 55 07
Web: terraceferi.com

DOĞA FERİLOFT

Doğa Gayrimenkul’ün 18 bin 680 metrekare arazi üzerinde inşa ettiği Doğa Feriloft, 5 blok ve bir sosyal tesisten oluşuyor. 58 ile 150 metrekare arasında 1+1, 2+1 ve 3+1 normal, bahçe dubleksi ve teras dubleksi seçeneklerinin fiyatı 280 bin TL’den başlayıp 580 bin TL’ye kadar çıkıyor. Satılmayı bekleyen son 14 daireden birine, 50 bin TL peşinat ödeyip banka kredisi kullanmadan 50 ay vadeyle sahip olmak mümkün.
Nişantaşı ve Taksim'e çok yakın bir konumda bulunan Doğa Feriloft projesinde kapalı yüzme havuzu, jakuzi, sauna, masaj odası, spor salonu gibi sosyal olanaklar bulunuyor.
Satış ofisi: 0212 256 75 13
Web: dogagayrimenkul.com

YILDIRIM KULELİ EVLERİ

Yıldırım Yapı Grubu’nun 6 dönüm arazi üzerine inşa ettiği Yıldırım Kuleli Evleri, 6 katlı 4 blokta 168 daireden oluşuyor. Ağustos 2010’da inşaatına başlanan projede dört farklı daire seçeneği sunuluyor. 60 metrekarelik 1+1 daireler 200 bin ile 225 bin, 70-75 metrekarelik 2+1’ler 245 bin ile 295 bin, 97 metrekarelik 3+1’ler 310 bin ile 360 bin, 130 metrekarelik 4+1 dairelerse 430 bin TL’den satılıyor. Sahiplerine Temmuz 2012’de teslim edilmesi planlanan projeden, yüzde 50 peşinat ödeyip kalan kısmı vadelendirerek ev sahibi olmak mümkün.
8 farklı noktada kameralı güvenlik sistemi ve kapalı otoparkı bulunan projede fitnes salonu, çocuk oyun alanları, pilates ve yoga salonu, TV ve internet odası gibi sosyal donatı alanlarına da yer verilmiş.
Satış ofisi: 444 21 89
Web: yildirimyapigrubu.com

Bülent Ekimci/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde