İşte 62.nci Hükümetin ekonomideki yol haritası

İşte 62.nci Hükümetin ekonomideki yol haritası

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62'nci Hükümet'in programını açıkladı. 7 bölüm 189 sayfadan oluşan programda ekonomiye dair hedefler de açıklandı.

İşte 62.nci Hükümetin ekonomideki yol haritası
16px
24px
01.09.2014 14:09
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62'nci Hükümet'in programını açıkladı. 7 bölüm 189 sayfadan oluşan programda ekonomiye dair hedefler de açıklandı. Programda, ekonomi politikaları "Güçlü Ekonomi" başlığı altında ele alındı.

Başbakan Davutoğlu açıkladığı programda ekonomiyle ilgili şunları söyledi: "Ekonomide uzun vadeli bakış açısıyla sorunlara çözüm üreterek, büyüme potansiyelini artıracak bir çizgi izleyeceğiz. 2023 hedeflerine ulaşmak için planlı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Ekonomide yapısal dönüşüm için yurtiçi tasarruflar artırılacak; fiyat istikrarı, finansal yapı ve maliye politikasındaki kazanımlar güçlendirilecek.

İmalat sanayiinde yerli girdi kullanımına dayalı ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçilecek. Cari açıktaki azalmanın sürmesi için gerekli yapısal tedbirler alınmaya devam edilecek. Para politikasında temel amaç fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek, önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadeleye daha fazla yoğunlaşacağız. Para politikası, finansal istikrarı gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek. Enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam edecek; dalgalı döviz kuru rejimi sürecek. TCMB fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecek".

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:
Ekonomi programı sosyal programlarla birleştirilecek.
Enflasyon ve faiz kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürülecek.
Faizlerdeki azalma yatırım imkanını arttırdı.
İmalat sanayinde yerli payı arttırılacak.
Tasarrufları arttırılacak.

Cari açık azalma eğilimine girdi. 62. Hükümet döneminde de alınacak tedbirlerle cari açık düşürülecek. Bu yıl cari açığın milli hasılanın yüzde 6'sı düzeyinde kalması öngörülüyor.
Yurtiçi üretim ve ihracatın desteklenmesine ağırlık verilecek. Üretim ve ihracatın artışı için finansman sağlanacak.

İstikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme ve fiyat istikrarını korumak amacımızdır.
Sermaye hareketleri konusunda serbestlik devam ettirilecek.
Kamu açığı 2014'te de istikrarını koruyacak.

Borç stokunun düşürülmesine yönelik politikalar devam ettirilecek.
2015 seçimlerinde popülist politikalar uygulanmayacak.

Kamu maliyesine yük getirecek popülist politikalara izin verilmeyecek.
2018 sonuna kadar kamu yatırımları 350 milyar doları aşacak.

Merkez Bankası para politikasını belirlemekte bağımsız olacak. Para politikasında temel amacımız fiyat istikrarını sağlamaktır.

İhracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 4'ten yüzde 15'e çıkacak.
İstihdam dostu büyüme anlayışını devam ettireceğiz. Krize rağmen toplam istihdamda azalma olmamıştır. İşsizliğin 2023'te yüzde 5 seviyesine inmesini planlıyoruz.
KOBİ'lerin finansman ve istihdam şartlarının iyileşmesine çalışacağız. Destekler arttıralacak vergi sayısı azaltılacak.

Tarımda yapısal dönüşüme ağırlık verilecek. Tarım sektörü stratejik gördüğümüz bir sektör. Hedefimiz 2023'te tarım arazilerinin tamamının sulanmasıdır. Tarımda 450 bin yeni istihdam oluşturulacak.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları en üst düzeyde kullanacağız. Kömürle çalışan 18.5 milyar KW gücünde santral inşa edilecek. Konya'da dünyanın en büyük güneş santrali inşa edilecek. Türkiye'de doğalgazın ulaşmadığı il kalmayacak. Ceyhan'ın Avrupa'nın en büyük ikinci enerji terminali olmasını hedefliyoruz:

Ankara-Niğde otoyol ihalesi bu yıl yapılacak. Demiryolu ile Asya'yı ve Avrupa'ya bağlayacağız. Havayolu ulaşım altyapısını daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz. Havacılık ve uzay çalışmalarıyla ilgili Türk Uzay Kurumu kurulacak. Üç büyük denizimize üç büyük liman yapacağız.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde