İşte 6 bin ağacı katleden adam

İşte 6 bin ağacı katleden adam

Soma’nın Yırca mahallesinde zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylüleri barakaya kapatıp, 6 bin zeytin ağacını kestiler. İşte o şirketin sahibi..

İşte 6 bin ağacı katleden adam
16px
24px
07.11.2014 20:25
ABONE OLgoogle
Kolin Grubu, dün saat 20.00 sıralarında, santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ile birlikte iş makinelerini gönderdi. Şirketin dozerleri alana girdi, 6 bin zeytin ağacı kesildi

AĞAÇLARI KATLEDEN KİM

Kolin; inşaat-taahhüt, enerji, liman işletmeciliği, madencilik ve turizm-hizmet işkollarında faaliyet gösteriyor.

Kolin İnşaat’ın sahibi Celal Koloğlu. Celal Koloğlu, daha önce 2007 yılında, hakkındaki akaryakıt kaçakçılığı iddiası nedeniyle gözaltına alınmış ve beraberinde firmasının iki üst düzey yöneticisiyle birlikte Çanakkale'ye götürülmüştü.

Polis, Çanakkale Liman İşletmeleri'nde gemi atıklarının (sintine) yasadışı biçimde işlenerek akaryakıt haline getirilip piyasaya satıldığını iddia ediyordu.

16 Aralık 2013 tarihli haberlerde ise Celal Koloğlu, İNTES'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilmesi dolayısıyla yer alıyordu.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) 25'inci Olağan Genel Kurulu sonrası yapılan seçimlerde yeni Yönetim Kurulu belirlenmişti.

TAPESİ ÇIKMIŞTI

Yolsuzluk soruşturmasında Sabah-atv satışıyla ilgili Mehmet Cengiz ve Celal Koloğlu adındaki işadamları arasında geçen konuşmalar dinleme tapelerine yansımıştı.

Haramzadeler adlı twitter adresinde yayınlanan tapelerdeki iddialara göre Sabah ve Atv’nin satışı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım tarafından yürütülüyor. Ancak Başbakan Erdoğan’ın Sabah-atv satışı için işadamlarından komisyon istediği iddiası üzerine devreye giren Koloğlu ile Cengiz arasındaki konuşmalarda eski Bakan Binali Yıldırım’dan yardım isteyecekleri belirtiliyor.

Konuşmada, iki işadamı arasında geçen ‘Bu milletin a…na koyacağız’ ifadesi ise satışın gerçekleşmesinden sonra rakip firmalara karşı yapılacak yayınlarla ilgili olduğu belirtiliyor

Celal Koloğlu Kimdir? 

1951, Elazığ doğumlu olan Celal Koloğlu. 1975 yılında ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. iş hayatına 1977'de kurduğu Kolin İnşaat'ta Yönetim Kurulu Üyesi olarak başladı. 2005 yılından beri Ankara Sanayi Odası Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Celal Koloğlu, sektörüyle ilgili sivil toplum kuruluşlarında üstlendiği görevlerin yanı sıra 2010-2012 yıllarında da Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulunda TİSK temsilcisi olarak görev aldı. 

AĞAÇLAR KESİLDİ MAHKEME DURDURMA KARARI VERDİ

Manisa’nın Soma İlçesi Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram saat 17.45’de bölgeyle ilgili termik santrale yaptıkları itirazı değerlendiren Danıştay 6’ncı Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı. Kararın 6 bin zeytin ağacının kesilmesinden saatler sonra çıkması, "Bile bile çevre katliamı yapıldı" yorumlarına neden oldu.

Avukat Bayram UYAP üzerinden kararı gördüğünü duyurdu.

Günlerce nöbet tuttukları bölgede 6 bin zeytin ağaçlarının bu sabah yapımcı firma tarafından kesilmesine engel olamayan köylüler, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını buruk sevinçle karşıladı.

CHP'Lİ ÖZEL UYARMIŞTI

Zeytin ağaçlarının kesildiğini duyuran CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel dün akşam yaptığı açıklamada, “Haksız, hukuksuz bir şekilde Yırcalıların yıllarca gözü gibi baktığı evlatları katledildi. Mahkeme arifesinde, Yırca’da kesilecek hiçbir ağaç kalmadı. Şimdi Danıştay kamulaştırma dursun derse, bu kesilen ağaçları vali mi geri verecek, kaymakam mı geri verecek?” demişti.

MANİSA BAROSU’NDAN KINAMA

Yapılacak termik santral için zeytin ağaçlarını kesen Kolin Grubu’nun özel güvenlik görevlileri tarafından darp edilip, elleri kelepçelenerek, 5 saat boyunca rehin tutulduğunu ileri süren Manisa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Namak, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Köylülere hukuki destek veren Namak’a yapılan saldırıyı ’magandalık’ olarak niteleyen Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, "Sorumluları bir an önce bulunmalı" dedi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Avukat arkadaşımız Hasan Namak, darp, işkence, cebir ve şiddete maruz bırakıldı. Hukuk adına ve Türkiye’deki kamu düzeni adına son derece muzdaribiz. Manisa gibi batının batısındaki bir yerde insanların can ve mal güvenliklerini sağlayamayacakları, işkenceye maruz kaldıkları, hiçbir yetkiye sahip olmadan bir avukatın ellerini arkadan kelepçelenip, götürüldüğü barbarca bir olaya tanık olduk. Bu olayın Türkiye’deki tüm idareciler ve kamu yöneticileri adına duyulması ve acil tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Manisa Barosu’na mensup Hasan Namak, Kolin Holding’in enerji santrali kuracağı, ancak köylülerin de zeytinlik alanlarını korumak için nöbet tutuğu bir yerde geceleyin uykusundan bu santrali kuracak olan holdingin özel güvenlik kimliği ile görev yapan magandalar tarafından elleri arkadan kelepçelenerek, çadırı yıkılarak, uyku tulumuyla birlikte bir araca atılıp, 4 kilometre ilerideki bir tarlanın içerisine bırakılıyor. Başındaki nöbetçiyle 5 saat hürriyeti kısıtlanıp, daha sonra kelepçeleri açılarak serbest bırakılıyor" dedi.

"HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALMALARI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Başkan Balkız, özel güvenlikçilerin işini yapan bir avukatı kelepçelemeyeceğini belirterek, şunları söyledi: 

"Kim bu insanlar, hangi yetkiyle bu işi yapıyorlar? Bir özel güvenlikçinin, hangi sebeple olursa olsun bir avukatın ellerini arkadan kelepçeleme yetkisini kim vermiş? Soma’nın jandarması, güvenlik güçleri, kaymakamı yok mu? Bu cesareti bu magandalar kimden alırlar. Bu magandaların hak ettikleri cezayı yargı önünde en şiddetli şekilde almaları için Manisa Barosu olarak elimizden geleni yapacağız. Bu olayı araştırmak için Manisa Barosu ikinci başkanı Avukat Serhan Çelik ve yönetim kurulu üyeleri, çevre komisyonu başkanı bu konuyu incelemek için gitti. Onlarla birlikte Soma Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Derhal bu kişilerin tespitini, yakalanmalarını ve tutuklanmalarını bekliyoruz. Görevini yapan bir avukata, köylülere hukuki yardımda bulunan bir avukata bu işkencenin uygulanması onun görevinin engellenmesidir. Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nin kaymakamı, jandarması, emniyet güçleri bunu sağlayamıyorsa devlet iflas etmiş demektir. Buradan tüm Türkiye’ye haykırıyorum. Daha ne bekliyoruz."

"KAMU YÖNETİMİ PROBLEMİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Üyeleri Namak’a destek vereceklerini kaydeden Balkız, yaşanan olayın Türkiye’de çok ciddi bir güvenlik zafiyeti yaşandığını ortaya çıkardığını söyledi. Balkız, "Bu zeytinliklerle ilgili açılmış bir dava var, Danıştay’da görülecek. Belki de yakın zamanda yürütmenin durdurulması kararı verilecek. Ne aceleniz var? Bu kadar acil midir? Yargı bırakın görevini yapsın. Yargı yürütmeyi durdurmayla ilgili bir karar verinceye kadar bu işlemleri geciktirseniz ne kaybedersiniz? Ben burada son derece ciddi bir kamu yönetimi problemi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde