İşte 163 kişiyi tutuklatan belge

İşte 163 kişiyi tutuklatan belge

Peki o günden bu yana ne değişti de tekrar tutuklama kararı çıkarıldı.

İşte 163 kişiyi tutuklatan belge
16px
24px
13.02.2011 08:40
ABONE OLgoogle

Balyoz soruşturmasında 23 Temmuz 2010’da 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkartılmış, ancak İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ağustos 2010’da itiraz üzerine sanıkların kaçma tehlikesi olmadığı gerekçesiyle yakalama kararını kaldırmıştı.Peki o günden bu yana ne değişti de tekrar tutuklama kararı çıkarıldı.

Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, önceki günkü duruşmada 186 sanığın tutuklanmasını talep etti. Kırbaş tutuklama talebine, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda aramada ele geçirilen ve dosyaya dahil edilen 43 klasör, delil durumu ve CMK’nın 100’üncü maddesini (kaçma ve delilleri karartma şüphesi) gerekçe olarak gösterdi.

Yaklaşık 5 saat boyunca kararı değerlendiren mahkeme, savcının talebi doğrultusunda sanıklardan 163’ünün tutuklanmasına karar verdi. Gölcük’teki arama, kimliği bilinmeyen bir ihbarcının gönderdiği maille başlamıştı. İhbardaki, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda çok gizli bilgi ve belgelerin saklandığı iddiası üzerine Savcı Fikret Seçen, harekete geçti. Gölcük Donanma Komutanlığı’na baskın düzenlendi. Askeri savcı ve inzibatın da da eşlik ettiği baskında, donanma binasında uzun bir arama yapıldı. Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü’nün odası da arandı.

‘Plan uygulanmaya konulmuş’

Odanın zemininin kaplı olduğu parkelerin altında gizli bir bölme olduğunu tespit etti. Gizli bölmeye ulaşmak için parke zemini kazan ekipler üzerlerinde “gizli” ibaresi bulunan çok sayıda belgeye ulaştı. Gizli bölmeden çıkan 10 çuval gizli belgeye el konularak incelenmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Ele geçirilen 43 klasör davayla ilgili yeni delil olarak değerlendirildi. Tespit tutanağında yeni belgeler ayrıntılı şekilde aktarıldı. Böylece yeni deliler arasına 5-7 Mart 2003 tarihinde yapılan darbe seminerinden 2 gün önce, Balyoz Koordinatörü olarak adı geçen emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’a bilgi notu hazırladığı iddiası, Oraj, Suga ve Sakal-Çarşaf eylem planlarının ön yazışmaları da yer aldı. ‘Balyoz’un sadece darbe planı olduğuna dikkat çekilirken, bu delillerin eylem planlarının uygulamaya konulduğununun kanıtı olduğu öne sürüldü.

Mahkeme heyetinin üç üyesi sanıklarla davalık

“Balyoz Güvenlik Harekat Planı” iddialarına ilişkin yargılamayı yapan ve önceki gün 163 sanık hakkında tutuklama kararı veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Ömer Diken başkanlığında üye hakimler Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü ve yedek üye Davut Bedir’den oluşuyor. Peksak, Üründü ve Bedir’e Balyoz sanıkları Çetin Doğan, Süha Tanyeri ve Ergenekon sanığı Haberal tazminat davası açmıştı. Haberal, Peksak’ı kendisini tahliye etmediği için tazminata mahkum ettirmiş, Doğan ve Tanyeri’nin tazminat talebi ise reddedilmişti. Doğan ve Tanyeri, Murat Üründü ile Davut Bedir hakkında da aynı taleple dava açmış, ancak onlar da kabul edilmemişti.

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde