İstanbulPark'a sürpriz alıcı

İstanbulPark'a sürpriz alıcı

Formula 1 yarışlarının düzenlendiği İstanbul Park Pisti'nin işletmesinin devredilmesi için yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalara, son nokta konuluyor.

İstanbulPark'a sürpriz alıcı
16px
24px
08.03.2007 08:02
ABONE OLgoogle

İstanbul Park'ın işletmesinin F1'in patronu Bernie Ecclestone'a verilmesi için ilk adım atıldı. Avukatlar, ana sözleşme üzerinde çalışmak için masaya oturdular.

Formula 1 yarışlarının düzenlendiği İstanbul Park Pisti'nin işletmesinin devredilmesi için yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalara, son noktanın koyulmasına kısa bir süre kaldı. İstanbul Park'ın işletmesinin bütün dünyada Formula 1'i düzenleyen FOA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Bernie Ecclestone'a verilmesi için ön anlaşma -memorandum of understanding (MOU)- imzalandı. İki tarafın avukatlarının ana sözleşmenin ayrıntıları üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Asıl anlaşmanın bu ay sonuna kadar imzalanmasının beklendiği bildirildi. Karşılıklı imzaların atılmasıyla birlikte İstanbul Park'ın işletmesinin Ecclestone'a geçtiğinin bu ay sonuna doğru düzenlenecek bir basın toplantısıyla açıklanacağı kaydedildi. Başlıca hissedarlarını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) olduğu Motor Sporları Organizasyon A.Ş, İstanbul Park'ın sahibi konumunda bulunuyor. Ana hissedarlarını yine iki aynı kurumun oluşturduğu Formula İstanbul Yatırım (FİYAŞ) da pistin işletmesini yürütüyor. Anlaşma mülkiyet devrini değil pistin Ecclestone tarafından işletilmesini içeriyor.

TÜRSAB TEKLİF VERMİŞTİ
Hem TOBB hem de İTO'da pistin, işletmeciliği profesyonel olarak bilen, işletme bedelini de MSO'ya düzenli olarak aktaracak bir firmaya verilmesi isteniyordu. Pistin işletme devri için haleye geçtiğimiz yaz çıkıldı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tek başına teklif verdi. TÜRSAB'ın yıllık 8.5 milyon dolar ve Formula 1 yarışlarının gelirlerinden pay almamayı içeren teklifi aralık ayına kadar bekletildi. Ardından TÜRSAB'ın teklifini geri çektiği açıklandı.

Ecclestone'un ödeme garantisi var

Bernie Ecclestone, mevcut anlaşma gereği her yıl 12.5 milyon dolar garantili ödeme ve ayrıca yarışların yayın hakkından da 5 milyon dolar alıyor. Ecclestonu bilet satış gelirlerinin yüzde 45'ini alıyor.

180 milyon dolara mal oldu

İstanbul Park'ın inşaatı da tartışmalara neden oldu. Pistin yaklaşık 180 milyon dolara mal edilmesi ve inşaat ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları hukuki süreç işletilmesine neden oldu. 2.2 milyon metrekare arazi üzerine kurulu İstanbul Park'ın 66 bin 900 metrakerelik bina toplam alanı bulunuyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da geçtiğimiz yaz aylarında Londra'ya giderek Bernie Ecclestone ile pistin işletmesini masaya yatırmışlardı. Ecclestone da o toplantıda, pistin işletmesini üzerine alacak bir teklif paketi sunmuştu.

Seçkin Ürey/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde