İstanbul’un en farklı 10 lezzeti

İstanbul’un en farklı 10 lezzeti

Mönüleri kalın, yemek seçenekleri bol bistro ve brasserie restoranların sayısı her geçen gün artıyor. İşte kapılarında hem yemek yemek hem de franchise almak için kuyrukların oluştuğu bu mekanların başarı sırları...

İstanbul’un en farklı 10 lezzeti
16px
24px
21.04.2008 08:29
ABONE OLgoogle

Melis Tosyalı'nın haberi

HENÜZ Avrupalı kadar olmasa da Türk halkı da dışarıda yeme-içme kültürüne alıştı. Dünya çapında ünlü birçok restoranın İstanbul'da peş peşe şube açması, bunun en bariz göstergesi olsa gerek...
İstanbul'da farklı konseptlere sahip 10 bini aşkın restoran hizmet veriyor. Bu restoranların yarattığı pazarın büyüklüğü ise 4 milyar dolara yaklaşmış durumda...

Pazar büyüdükçe yemek kültürü de çeşitleniyor. Klasik “kebap-lahmacun kültürü” yerini alternatif tarzlara bırakıyor. Dünya mutfaklarından fast food zincirlerine kadar uzanan bu yeni restoran yelpazesinde göze çarpan bir diğer trende de bistro ve brasserie tarzı hizmet veren restoranlarda yaşanıyor.
İşin aslı her iki konsept de Fransız kültüründen miras. Bistro sözlük anlamı olarak “meyhane”, brasserie ise “birahane” anlamına geliyor. Ancak günümüzde bu restoranların formatı sözlük anlamlarından oldukça farklı. Mönülerinde salatadan pizzaya, et ve tavuk çeşitlerine oldukça geniş seçenekler bulunduruyorlar. Bu restoranlar, hem şık akşam yemeklerine hem de iş çıkışı bir iki tek atmak isteyenlere ev sahipliği yapıyor. 

BİRÇOĞU FRANCHISE İLE YAYILIYOR
Ekonomik durgunluk ve krizden pek etkilenmeyen bu restoranların cirosu her geçen yıl katlanarak artıyor. Hedef kitleleri ise A ve B ekonomik sınıf olarak tanımlanıyor.

Özellikle son 5 yılda İstanbul'da sayıları artan bu restoranların gördüğü talep, yabancı zincirlerin de iştahını kabartmış durumda. Birçok yabancı marka birbiri ardında yeni şubeler açarken, birçoğu isim hakkını ya da franchise şubelerini yerli girişimcilere vermeyi tercih ediyor. Ancak yine de son yıllarda bu konseptte hizmet vermeyi sürdürenler arasında yerli isimler gözde. Başını Midpoint, House Cafe, Chocolate ve Kırıntı gibi yerli isimlerin oluşturduğu listedeki birçok yerli isim de franchise sistemiyle zincirleşme sürecine girmiş durumda...

 MIDPOINT
10 şube, 100 milyon dolar ciro hedefliyor

Midpoint'in İstanbul'daki ilk şubesi Bağdat Caddesi'nde açılmış. Bu restoran 1 yıl içinde 1 milyon dolar ciroya ulaşınca, diğer şubeler de peşi sıra gelmiş. Şimdi Midpoint, İstanbul'da 5 ayrı şubede hizmet veriyor. Hedef, 2010 yılına kadar en az 10 şube ve 100 milyon dolar ciro.
Midpoint şubelerinin dekorasyon zenginliği mönüdeki çeşitlilikle birleştirilmiş. Dünya mutfaklarının beğenilen örneklerinden mönüde 140 çeşit yemek bulunuyor.
Adres: Bağdat Cad. Arzum Apt No:356 Şaşkınbakkal
Tel: 0216 360 40 71
Web:
www.midpoint.com.tr

THE HOUSE CAFE
Günde 3 bin 500 kişiyi ağırlıyor
2002'den bu yana faaliyetlerini sürdüren The House Cafe, 9 şubeye ulaştı. Kafenin işletmecileri, yeni açılacak şubelerle birlikte 2008 yılında 12 milyon euro ciroya ulaşmayı hedefliyor.
İstanbul Nişantaşı'ndaki eski bir dairenin kafeye dönüştürülmesiyle ilk şubesini açan restoranın bugün Teşvikiye, Tünel, Ortaköy, Etiler, Caddebostan, Bebek ve Bakırköy'de şubeleri bulunuyor. 400 metrekarelik alanda hizmet veren en büyük şube ise bundan 6 ay önce İstinye Park'ta açıldı. Önümüzdeki ay İstiklal Caddesi üzerinde açılacak yeni kafeyle The House Cafe'nin şube sayısı 10'a yükselecek.
Günde 3 bin 500 kişinin ziyaret ettiği The House Cafe'lerin mönüsünde dünya mutfağının farklı lezzetler yerel tatlarla birleştiriliyor. Yaklaşık 80 farklı kalemden oluşan mönüde; pizza, salata, et ve tavuk çeşitlerinin yanı sıra deniz mahsulleri de var.
Adres: Salhane Sok. No 1 Ortaköy
Tel: 212 227 26 99
Web:
www.thehousecafe.com.tr

KIRINTI
Bebek'e geliyor

İlk şubesi Fuat Erdoğan tarafından 1981'de Moda'da açılan Kırıntı Cafe, şimdi Deniz Erkul ve Kemal Şedele'nin de katıldığı üçlü ortaklıkla yürütülüyor. Restoranın o yıllardaki sandviç, hamburger ve salata ağırlıklı mönüsü oldukça gelişmiş durumda. Şimdi Akdeniz, Meksika ve ağırlıklı olarak Amerikan mutfağı sunuluyor. Mönünün diğer bir özelliği, özellikle gençlerin sevdiği waffle'lara yer verilmesi. Bağdat Caddesi ve Nişantaşı olmak üzere şube sayısını 3'e yükselten Kırıntı, Bebek'te de yeni bir şube açmaya hazırlanıyor.
Adres: Ferit Tek Sokak No:15/1 Moda
Telefon: 0216 346 07 70
Web:
www.kirinti.com.tr

KITCHENETTE
İstanbul dışına franchise veriyor

Birkaç ay önce röportaj yaptığımız İstanbul Doors Grubu'nun ortakları, büyüme hedefinin odağında Kitchenette markasının olacağını vurgulamıştı. Zincirin halen İstanbul'da 5 şubesi bulunuyor. Son şubenin, bir süre önce kapılarını kapatan The Marmara Cafe'nin yerine açılması planlanıyor. Tabii önümüzdeki dönemde zincire yeni şubeler de katılacak. Muhtemel bölgelerse İstinye Park, Bakırköy, Kozyatağı, Ortaköy, Bağdat Caddesi, Tünel ve Taksim...
Kitchenette'in İstanbul dışındaki şubeleri ise franchise yöntemiyle açılıyor. Markanın ilk franchise şubesi geçen mayıs ayında İzmir'de, ikincisi ise Mersin'de açılmıştı. Önümüzdeki dönemde franchise verilmesi planlanan kentlerin başında ise Ankara geliyor.
İstanbul Doors ortaklarından Levent Büyükuğur, Kitchenette'in franchise bedelini açıklamıyor. Ancak bu bedel hariç bir şube açmak için gerekli minimum yatırım bedeli 300-350 bin dolar arasında. Bu noktada, Kitchenette'lerde yatırımcının sadece 1.5 yılda yatırımının karşılığını almaya başladığını hatırlatmakta fayda var.
Adres: Kanyon Alışveriş Merkezi, Levent
Telefon: 0212 353 06 86
Web:
www.istanbuldoors.com

PANINO GIUSTO
3 yılda 6 şube

İlk kez 1979'da İtalya'da kurulan Panino Giusto, Türkiye'de Zeynep Yaprak, Başak Balaban ve İsmail Oygur ortaklığında kurulmuş. Restoranın ismi “Doğru Sandviç” anlamına geliyor. Zaten ortaklar da sandviç yeme alışkanlığını Türkiye'de yemek yeme sanatına dönüştürmeyi hedeflediklerini açıklıyorlar. Türkiye'de ilk olarak İstinye Park'ta faaliyete giren restoran, özellikle akşamüstü saatlerindeki “happy hour” servisiyle tanınıyor. Mönüde öne çıkan yemekler arasında ise ev yapımı makarnalar, tost ve tiramisu ile salatalar var.
Panino Giusto'nun Türkiye'nin dışında, İtalya'da 15, İsviçre'de 1, Japonya'da da 2 şubesi bulunuyor. 3 ortak, üç yıl içerisinde Türkiye'deki şube sayısını 6'ya yükseltmeyi planlıyor.
Adres: İstinye Park Giriş Katı 365/366
Tel: 0212 345 54 20

BİBUÇUK
“Bi değil, bibuçuk olsun!”

Adını “bir buçuk porsiyon” anlayışından alan Bibuçuk Restoran, Beyoğlu'nda 7 yıldır müdavimler yarattıktan sonra, ikinci şubesini Caddebostan'da açtı. İşin aslı, onların uzmanlık alanı tavuk kanadıymış. Ancak yeni şubeleriyle birlikte mönülerine hamburger, wrap, makarna ve salata seçeneklerini de ekleyerek, bizce bu listeye girmeye hak kazandılar. Boğaziçi Üniversitesi'nden üç arkadaş; Hakan Akalın, Devrim Sirmen ve Mehmet Akkent'in kurduğu restoranın diğer ortağı ise Oytun Yazıç. Ancak listedeki diğer isimlerden farklı olarak onların hedef kitlelerinde C plus ekonomik sınıfı da bulunuyor.
Kanadın bu kadar lezzetli olmasının sırrı ise kullanılan sosta gizli. 2 gün bu sosta dinlenen kanatlar özel bir kömürde pişiriyor. Bu lezzeti tatmak için gelen kişi sayısı ise hafta arası 150, hafta sonu 400 kişiye ulaşıyor. İki şubenin cirosu toplamda aylık 150 bin YTL civarlarında. 2008 yılı ciro hedefleri ise 2 milyon YTL.
Restoranın ortakları henüz franchise vermeyi düşünmüyor. Bu nedenle de özellikle Anadolu'dan gelen teklifleri reddetmek zorunda kalmışlar. Ancak ilerleyen yıllarda ekspres konsept oluşturarak franchise ile yaygınlaştırmayı planlıyorlar.
Adres: Süslü Saksı Sok. 14-A Beyoğlu
Telefon: 0212-2447010
Web:
www.bibucuk.com

HAPPY MOON
Altyapıyı tamamlayıp franchise verecek

1999 yılında Kadıköy'de hizmet vermeye başlayan restoranın diğer şubeleri 2004'te Şaşkınbakkal, 2006'da da Fenerbahçe'de açılmış. Restoranın sahibi Hüseyin Aymutlu. Zaten işletmenin adı da “Aymutlu” soyadından geliyor. Üç şubede de her türlü damak zevki düşünülerek mönüler hazırlanmış. Şimdi İtalyan, Meksika ve Teksas mutfağından toplam 120 yemek çeşidi bulunuyor. Yemeklerin büyük porsiyonlarla servis edildiği mekanda kişi başı fiyatlar 15 YTL'den başlıyor.
Hüseyin Aymutlu, ilk şube için 70 bin YTL yatırım yapmış. Dekorasyon içinse çizgi film Simpsons Ailesi'nin mutfağından etkilenmiş. Tüm şubelerin yüksek cirolara ulaştığını belirten Aymutlu, mekanların yüzde 20 kar marjıyla çalıştığını vurguluyor. Aymutlu'nun 2008 ciro hedefi 5.5 milyon dolar.
Mekanların altyapısı tamamlandıktan sonra franchise vermeyi planlayan Aymutlu, şimdiden tekliflerin geldiğini açıklıyor.
Adres: Fener Kalamış Cad. No:73 Fenerbahçe / Kadıköy
Tel: 0216 550 05 00

MEZZALUNA
Her köşe başına şarap evi

Amerika'da doğan Mezzaluna zinciri, ABD dışında sadece Türkiye'de var. Üstelik restoranın Türkiye'deki başarısı çoktan Amerika'nın bile önüne geçmiş. Markayı Türkiye'ye getiren Cihan Bingöl, ilk şubesini 1995'te Nişantaşı'nda açmış. Yaz sezonunda açılanları saymazsak, markanın halen İstanbul'da 9 şubesi bulunuyor. Son şube için adres olarak İstinye Park uygun bulunmuş ve 500 bin YTL'lik yatırım yapılmış.
Mezzaluna'nın 2007 yılı cirosu 9 milyon dolar. Bingöl'ün bu yılki ciro hedefi ise 11 milyon dolar.

Bingöl'ün yeni porjesi, bu restoranların fast food konseptini de açmak. “Mezzaluna Fast” ya da “Mezzaluna Expres” adıyla faaliyete geçecek restoranlar, diğer şubelere oranla daha küçük olacak. Bu mekanların daha az yatırımla kurulup daha kolay yönetilebileceğini belirten Bingöl, yatırım maliyetinin 50-70 bin dolar civarında olacağını ekliyor.
Bingöl'ün İstanbullulara diğer bir sürprizi ise Hillside Trio içinde oluşturduğu Il Chianti Wine adlı şarap barı oldu. Fiyatların oldukça uygun olduğu mekanda, dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilen şaraplar kadeh olarak servis ediliyor.
İtalya, Türkiye ve dünya şaraplarının yanı sıra Amerika, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Şili ve Arjantin gibi ülkelerden getirtilen özel şaraplar da mönüde yer alıyor. Şarapların yanında atıştırmak için özel üretilmiş mezeler de var.
Yakında Il Chianti şubelerinin çoğalacağını belirten Bingöl, İstanbul'da her köşe başında butik bir şarap “korner”ı olabileceğini belirtiyor.
Adres: Abdi İpekçi Cad. No:38/1 Nişantaşı
Tel: 0 212 231 31 42  
email:
[email protected]

BELGO
İngiliz Belgo tüm Türkiye'ye yayılıyor

İsim hakkı veren restoranlar arasında Londra merkezli Belgo da var. Belçika mutfağından lezzetler sunan restoranın mönüsünde midye ve patates kızartması başı çekiyor. Uluslararası mutfakların en sevilen yemeklerinden oluşturulan mönüde balıktan bonfileye oldukça geniş bir yemek seçeneği göze çarpıyor.
Belgo, yakında başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de isim hakkı vermeye başlıyor. Bu konuda iki ayrı konsept oluşturuluyor. Restoran olarak Belgo, bistro-bar olarak da Belgo-Bieredrome markaları tercih ediliyor. Her iki konseptte de tüm mimari oluşum, mutfak kurulumu, çalışan eğitimi ve özel ürünlerin tedariki ana firma tarafından karşılanacak. Konsept ve eğitimler, seçilen mekan büyüklüğüne göre 1-3 ay içerisinde tamamlanıyor.
Adres: Abdi İpekçi Cad. No:48 Nişantaşı
Tel: 212 248 01 57
Web:
www.belgorestaurant.com

CHOCOLATE
İzmir ve Bursa'ya odaklanacak

Chocolate'ın farklı konseptlerle franchise vereceğini yine ilk olarak Para dergisinde okumuştunuz. Şimdi Chocolate, yeni franchise şubeleriyle tüm Türkiye'ye yayılmayı hedefliyor. 2002'de ilk şubesini Dolmabahçe'deki Ritz Carlton Hotel'in alt katında açan Chocolate'ın Maçka, Kalamış, Bolu-Kartalkaya, Ataşehir Trio Konutları ve Bakırköy'de şubeleri bulunuyor. Chocolate zincirinin Maçka şubesi, 7/24 sistemiyle çalışan tek cafe-bistro olma özelliğini taşıyor. Farklı kokteyller, sıcak ve soğuk hazırlanan içecekler, Chocolate'ın özel tatları arasında yer alıyor. Kafenin zengin içecek mönüsünde 60'ın üzerinde alkollü alkolsüz kahve çeşidi, şaraplar, frozen ve şampanya kokteylleri, shaker içecekler ve ithal likörler dikkat çekiyor. Özel olarak hazırlanan meyveli frozen seçenekleri de var.
Chocolate zincirinin ilk franchise şubesi ise Ankara'daki Minasera Alışveriş Merkezi'nde açıldı. Türkiye'nin birçok yerinden gelen talepleri değerlendiren Chocolate, çok yakında İzmir ve Bursa'da da yeni franchise şubeleriyle merhaba demeye hazırlanıyor.
Adres: Harbiye Mah. Eytam Cad. No: 33 Maçka/İstanbul
Tel: 0212 343 24 61 - 62

Avrupa'nın 80 kat gerisindeyiz
İstanbul'da restoran sektörünün gelişmesi, Türkiye'ye gelen kaliteli ve zengin turist sayısını da olumlu etkiliyor. Rakamlar da bunu ortaya koyuyor. İstanbul'a gelen yaklaşık 7 milyon turist, sadece eğlence için 150 milyon dolarlık döviz bırakıyor. Ancak TURYİD'in yaptığı araştırmalara göre, İstanbul bu alanda rakiplerinin oldukça gerisinde. Örneğin, Paris'i gezen turistlerin eğlenceye harcadığı paranın İstanbul'a göre 80 kat fazla olduğu belirtiliyor. Zaten Paris'te 605, İstanbul'da ise 2 bin 56 kişiye 1 restoran düşüyor...

Diğer Avrupa kentleri için de durum farklı değil. Örneğin, Londra yılda 25 milyonu aşkın turist çekiyor. Şehrin 8.5 milyar sterline ulaşan turizm gelirinin 2 milyar doları eğlence ve yeme-içme sektöründen.

Amerika'da ise Las Vegas'ı yılda 35 milyonun üzerinde kişi ziyaret ediyor. Bunların yüzde 30'u, eğlence mekanlarındaki en az iki etkinliğe katılıyor. Las Vegas'ın kişi başına sadece iki günlük eğlence harcamasından sağladığı gelirse ortalama 80 dolar...

Para

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde