İstanbul’u rüşvetle alt ettiği iddia edilen Japon olimpiyat komitesi başkanı istifa etti

İstanbul’u rüşvetle alt ettiği iddia edilen Japon olimpiyat komitesi başkanı istifa etti

2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Japonya’nın hakkında yolsuzluk soruşturması açılan Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda görevinden istifa edeceğini açıkladı.

İstanbul’u rüşvetle alt ettiği iddia edilen Japon olimpiyat komitesi başkanı istifa etti
16px
24px
19.03.2019 13:10
ABONE OLgoogle

Ülkesinin adaylık sürecinde yolsuzluk yaptığı iddia edilen Japonya Olimpiyat Komitesi (JOC) Başkanı Tsunekazu Takeda görevinden istifa etti.

İstanbul’un rakibi Tokyo’nun adaylığı sürecinde, 2013’te rüşvet verdiği iddia edilen Takeda, düzenlediği basın toplantısında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden de istifa edeceğini söyledi.

2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın Tokyo'ya verilmesinde en büyük pay sahibi olan Takeda, bugün istifasını açıkladı. 

Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada Takeda, "JOC'nin geleceğini daha genç nesile bırakmak istiyorum. JOC Başkanı ve komite üyeliği görevlerimden çekiliyorum" dedi. 

 

Kararın kendisine ait olduğunu ve komitenin geleceğini düşündüğünü vurgulayan Takeda, yolsuzluk iddialarını da reddetti.

İKİ KEZ RÜŞVET VERMEKLE SUÇLANIYOR

Fransa'da başlatılan soruşturmada JOC başkanı olarak Takeda, Tokyo'nun adaylığı öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez Black Tidings adlı bir şirkete toplam 2 milyon dolar ödemekle suçlanıyordu. Takeda'nın, İstanbul'un Tokyo ile birlikte finale kalan son iki adaydan biri olduğu 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylık sürecinde yolsuzluk yaparak özellikle Ortadoğulu ve Afrikalı delegelerin oylarını Tokyo lehine çevirttiği iddia ediliyordu.

Takeda'nın yerine, 1984 Olimpiyatları'nda judoda altın madalya alan Yasuhiro Yamashita'nın geçmesi bekleniyor.

Soruşturma, Tokyo’nun adaylık çalışmalarını yürüten komitenin yaptığı toplam 2 milyon dolarlık (yaklaşık 11 milyon TL) ödemeye odaklanıyor. Basına yansıyan belgelere göre Takeda Temmuz ve Ekim 2013’te merkezi Singapur’daki ‘Black Tidings’ adlı şirketin hesabına ödeme yaptı. Şirketin eski Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı Lamine Diack’ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı olduğu belirtildi.  

İstanbul ve İspanya’nın başkenti Madrid’le yarışan Tokyo, finale kaldığı İstanbul’dan daha fazla oy alarak olimpiyat düzenleme hakkını kazanmıştı.

BREZİLYA'DA DA YAŞANMIŞTI

Daha önce de adı rüşvet soruşturmasına karışan Brezilya Olimpiyat Komitesi (BOC) Başkanı Carlos Nuzman görevinden istifa etmişti.

Nuzman'ın Rio 2016 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahipliği sürecinde rüşvet verdiği iddia ediliyordu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde