İstanbul önce cazibeyi sonra MIPIM’i kaybetti

İstanbul önce cazibeyi sonra MIPIM’i kaybetti

012 yılında uluslararası emlak yatırımcıları için en cazip şehir seçilen İstanbul, 2017’de 28’inci sıraya geriledi. Bu düşüşün etkisiyle 2017’de İstanbul’da yapılması planlanan dünyanın en büyük emlak fuarı MIPIM, Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlendi.

İstanbul önce cazibeyi sonra MIPIM’i kaybetti
16px
24px
10.11.2017 08:52
ABONE OLgoogle

Fiyat artış hızında beklentilerin altında kalan emlak sektörü büyük bir fırsatın kapısından döndü. Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olarak kabul edilen MIPIM’in bu yıl İstanbul’da yapılması planlanırken 15 Temmuz hain darbe girişiminin de etkisiyle gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılar, bu etkinliğin Fransa’nın Cannes şehrinde yapılmasına neden oldu.

URBAN Land Institute (ULI) ve PwC’nin uluslararası yatırımcıların Avrupa gayrimenkul sektörü yatırım kararlarına ışık tutan araştırması ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2017 Raporu’na göre, mevcut emlak yatırımları bakımından en iyi 30 şehir sıralamasında 2016’da 14. sırada olan İstanbul, 2017’de 28’inci sıraya geriledi. Yabancı yatırımcının talebinde yaşanan bu gerilemenin fuara gölge düşürmesini istemeyen MIPIM yetkililerinin, fikir değiştirmesine neden oldu. 5-6 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Gayrimenkul’ün Büyük Buluşması-RE360” öncesi düzenlenen tanıtım toplantısında Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, sektöre dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Alkaş, birtakım yabancı şirketlerin çalışanlarına Türkiye’ye seyahat yasağı koyduklarını belirterek, “Yani Türkiye tehlikeli ülkedir, Türkiye’de terör vardır, sanki başka yerden daha fazla varmış gibi. Bu nedenlerle yasak koyuyorlar. Bizim bu algıyı kırmak için, bu havayı değiştirmek için de mutlaka böyle bir süreçte normalden daha fazla etkinlik yapmamız lazım. İşte bu nedenle ki, biz bu RE360’yi, her açıdan 360 derecelik bir değerlendirme imkanı sunalım diye böyle bir başlığa gittik. Arzu ve hedefimiz halen MIPIM’i Türkiye’ye getirmeye devam etmektir. Çünkü MIPIM, Türkiye’yi yaptığımız anda kuzeyimizden güneyimizden, yakın coğrafyamızdan, çok daha fazla oyuncuyu çok daha fazla bu konudaki sektör paylaşımını İstanbul’a çekiyoruz” diye konuştu.

2012-2013 yıllarının çok başarılı geçtiğini ama yabancı yatırımcının şu anda beklemede olduğuna ve çok iştahlı olmadığına dikkati çeken Alkaş, Milano’da 18 markayla yaptık. Hepsi gelmekte istekli ama bekliyorlar. Türkiye ile ilgili kafalar karışık fakat cazip de buluyorlar” dedi. Bağdat ve İstiklal caddelerindeki mağazaların kapanmasına ilişkin olarak Alkaş, şu değerlendirmeleri yaptı: “Bağdat ve İstiklal caddelerinde yapılan çalışmalar sekte vurdu. Kurlarla birlikte kiralar da aşırı yükseldi. Yaşanan terör olayları nedeniyle turist sayısı da azalınca piyasada denge bozuldu. Şimdi kiralar tekrar gerileyince denge kurulmaya başlandı.”

BANKALAR KREDİYİ DÖVİZLE VERİYOR

Mağazalarda kiraların dövizle alınmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkulde uzun vadeli yatırım için bankaların döviz dışında kredi vermediğini ifade etti. Maliyetlerin dövizle olması nedeniyle kontratların da bu şekilde yapıldığını belirten Alkaş, şöyle devam etti: “Kiraların yanı sıra alışveriş merkezlerinin içine yapılan yatırımlarda da dövizin ağırlığı fazla. Mesela yürüyen merdivenleri yurt dışından alıyoruz. Bunlar da kiraların dövizle olmasına neden oluyor. Gümrük Bakanlığı komisyon oranları hakkında çalışma yapıyor. Komisyon ya yüzde 3 yada bir aylık kira karşılığı olacak.” 

2012’DE ZİRVEDE YER ALDI

URBAN Land Institute (ULI) ve PwC’nin uluslararası yatırımcıların Avrupa gayrimenkul sektörü yatırım kararlarına ışık tutan araştırması ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2017 Raporu’na göre mevcut emlak yatırımları bakımından en iyi 30 şehir sıralamasında 2016’da 14. sırada olan İstanbul, 2017’de 28’inci sıraya gerilerken geçtiğimiz yıllarda çok daha iyi sonuçlara imza attı. 2012 yılındaki raporda zirvede yer alan Türkiye, 2013’te ise Münih, Berlin ve Londra’nın ardından bir Türk şehri dördüncülüğe yerleşti. Otel yatırımları açısından bakıldığında ise en cazip ilk iki şehir Londra ve İstanbul oldu. Her iki şehir de otel yatırımı için aynı puanı paylaştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde