İstanbul'da yıldızı parlayan 6 bölge

İstanbul'da yıldızı parlayan 6 bölge

İstanbul’da son yıllarda gelişme gösteren bölgelerin başında Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu, Kağıthane ve Zekeriyaköy gelirken, Anadolu yakasında ise Kartal, Tuzla ve Batı Ataşehir gibi yerler geliyor

İstanbul'da yıldızı parlayan 6 bölge
16px
24px
05.05.2012 15:35
ABONE OLgoogle

İstanbul’un gelişme gösteren bölgeleriyle ilgili konuşan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Makbule Yönel Maya, kent merkezinde büyük ölçekli nitelikli proje geliştirilebilecek arsanın kısıtlı olduğu için bu durumun arsa fiyatlarını doğrudan etkilediğini söyledi.

Gayrimenkul geliştirme firmalarının yaptığı fizibilite çalışmalarına değinen Maya, arsa fiyatlarının karar verme aşamasında önemli bir etken olduğunu belirterek, kent merkezine görece yakın olup, özellikle ulaşım anlamında güçlü bağlantılara sahip olan ve ulaşım projeleri planlanan bölgelerin yatırımcının ilgisini çektiğini anlattı.

İstanbul genelinde 2012’de konut piyasasının önceki yıllara göre daha yavaş seyrettiğini dile getiren Maya, “2012 başından itibaren lansmanı yapılan proje sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla daha az oldu. Konut piyasasındaki yavaşlığın sebebi olarak ise kredi faiz oranlarında geçtiğimiz yılsonuna doğru yapılan artırım olduğu düşünülüyor” şeklinde konuştu.

 Kent genelinde özellikler bazı bölgelerin oldukça hareketli olduğunun altını çizen Maya, Kağıthane, Kartal, Basın Ekspres Yolu, Zekeriyaköy, Batı Ataşehir ve Tuzla gibi semtleri bu bölgelere örnek olarak gösterdi.
 
ZEKERİYAKÖY’DE FİYATLAR ARTACAK

İstanbul deprem haritasında en sağlam bölge olarak görülen Sarıyer’in güvenlik ve lüksü bir arada isteyenler için tercih edilebilen en önemli ilçelerinden biri olduğunu söyleyen Maya, özellikle Zekeriyaköy, Uskumruköy bölgesinin, imar çalışmalarının başlaması ve tünel inşası sonrasında popülaritesini arttırdığına dikkat çekti.

‘7 Tepe 7 Tünel’ projesi kapsamında 2008 yılında yapımına başlanan Sarıyer – Çayırbaşı tünelinin inşaatının tamamlandığını hatırlatan Maya, bağlantı yollarının ve kavşaklara ait köprü imalat çalışmalarının devam ettiğini, tünelin bu ay içinde faaliyete geçmesinin planlandığını aktardı.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun, Sarıyer-Garipçe ile Poyrazköy arasında konumlanacak 3. Köprü’yü geçerek Anadolu’ya bağlanmasının planlandığını da söyleyen Maya, 3. Köprü güzergâhının Zekeriyaköy’e yakın konumdan geçecek olmasından dolayı bölgeye olan talebin artacağını, bu durumun da bölgedeki arsa ve konut fiyatlarında yükselişe sebep olacağını anlattı.

Zekeriyaköy’deki konut tarzının son yıllardaki değişimine de değinen Maya, çok geniş kullanım alanlarına sahip konutlarla başlayan gelişimin bugün yerini daha küçük konut tiplerine bıraktığını aktararak, “Müstakil villa tarzı evler ile bahçe dubleks ve çatı dubleks daire tarzı konutların son zamanlarda ilgi çektiği görülüyor” dedi.
 
BASIN EKSPRES’İN AVANTAJI LOKASYON

“İstanbul genelinde Anadolu Yakası’nda Kartal, Avrupa Yakası’nda ise Basın Ekspres Yolu ve yakın çevresinin şantiye şehir görünümde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” diyen Makbule Yönel Maya, Basın Ekspres Yolu’nun ise en büyük avantajı olarak Atatürk Havaalanı’na yakınlığı ve Avrupa yakasındaki MİA alanlarından biri konumunda olmasını gösterdi. Bölgede arsası olanlar ve arsa arayan yatırımcılar bulunmakla birlikte yeni projelerin ağırlıklı olarak konut projeleri olduğu anlatan Maya, konut, ofis, otel ve AVM gibi fonksiyonların bir arada olduğu karma kullanım projelerin de bulunduğunu anlattı.
 
KAĞITHANE YENİ YATIRIMLARI ÇEKİYOR

 Avrupa yakasında Kağıthane-Ayazağa-Seyrantepe üçgenine değinen Makbule Yönel Maya, bu bölgeler gerek ulaşım bağlantı yollarına yakınlığı gerekse de kent merkezinde yer almaları nedeni ile son dönemde birçok gayrimenkul geliştiricilerinin dikkatini çektiğini söyledi.
 Bölgede yeni yapılan markalı konut projelerine değinen Maya, bölgenin Türkiye’nin en önemli merkezi iş alanı olan Maslak’ın hemen arkasının nitelikli bir konut ve yaşam alanı haline geleceğini vurguladı. Kağıthane, Cendere Caddesi boyunca halihazırda büyük geliştirici firmaların özellikle ticari kullanımlı projelerinin devam ettiğini anlatan Maya, bölgede konut projelerinin dışında ofislerin de yer aldığını aktardı.

Ayrıca Seyrantepe’nin de yeni projelerle konutun yanı sıra, ofis, otel ve ticari alanlarda da öne çıktığını dile getiren Maya, “Yeni projelerle birlikte bölgenin önemli bir konut alanı haline geleceği öngörülüyor. Bu bölgenin yakın çevresinde birkaç yeni arsa için de orta vadede yeni inşaat çalışmalarının başlayabileceği düşünülüyor” diye konuştu.
 
TUZLA’DA ORTA SINIF HAREKETİ

Maya, Tuzla ve yakın bölgesinin ise konut sektörü açısından incelendiğinde E-5 Karayolu’nun kuzeyinde kalan kısmının konut projeleri bakımından yoğun olduğunu vurgulayarak, Evora İstanbul gibi söz konusu projelerin daha çok orta gelir grubuna hitap ettiğini anlattı.
Bölgede E-5 Karayolu’nun kuzeyinde yer alan Aydınlı bölgesinin de Sabiha Gökçen Havalimanına, Sabancı ve Okan Üniversitelerine yakınlığı sebebiyle yakın zamanda konut arzı bakımından hareketlilik gösterdiğini aktaran Maya, “Tuzla bölgesinde ailelere hitap eden daire tiplerinin yanında stüdyo, 1.5+1 daire tiplerinin de talep gördüğü söylenebilir” şeklinde konuştu.
 
FİNANS MERKEZİ YILDIZINI PARLATTI

 Özellikle Finans Merkezi projesiyle Batı Ataşehir’de hareketliliğin arttığını vurgulayan Makbule Yönel Maya, “Ağırlıklı olarak ofis projeleri şeklinde gelişimin görüleceği bölgede sınırlı da olsa konut fonksiyonunun yer alacağı tahmin ediliyor” dedi.
 Finans Merkezi’nde  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın master planından önce ruhsatı alınan ve inşası devam eden projeler olduğunu dile getiren Maya, “Sarphan Finanspark bölge içinde ilk başlayan proje olarak karşımıza çıkıyor. Proje kapsamında ofis ve konutların yanı sıra otel ve AVM fonksiyonlarının da yer alması planlanıyor” dedi.
 
KARTAL ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELİYOR

 Anadolu yakasındaki Kartal’da yapımı devam eden Adalet Sarayı, metro, kentsel dönüşüm projesi ve marinaya değinen Maya, bölgenin çekim merkezi haline geldiğini vurguladı. “Adalet Sarayı’nın bu bölgede konumlanmış olması bir çok hukukçunun bu bölgede yatırım yapmasına neden oldu” diyen Maya, Kartal’da bulunan devlet ve özel hastanelerin sayılarının artmasının da doktor ve hemşirelerin bölgeye talep göstermelerine neden olduğunu söyledi.
İnşası devam eden Kadıköy-Kartal Metro güzergâhına da değinen Maya, Kartal da özellikle Adliye Sarayı’nın yakın çevresinde inşa çalışmaları devam eden ofis projeleri olduğunu da dile getirdi.
Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde