İstanbul'da hangi semtler yükselişte, hangileri düşüşte...

İstanbul'da hangi semtler yükselişte, hangileri düşüşte...

Konut piyasasında stok fazlasının getirdiği rekabet, fiyatları da aşağı çekti.

İstanbul'da hangi semtler yükselişte, hangileri düşüşte...
16px
24px
16.04.2018 14:48
ABONE OLgoogle

İstanbul’da son 6 ayda en çok düşüş Fikirtepe, Kartal, Bağdat Caddesi, Ataköy, Tuzla, Beykoz ve İstinye’de hesaplandı. Buna karşılık yeni gelişen Mahmutbey, Şerifali, Ispartakule ve Beylikdüzü değerini artırdı.

Türkiye’de konut piyasasında arz-talep dengesindeki değişim fiyatları da etkiledi. Stok fazlasının beraberinde getirdiği rekabet ile İstanbul’un bazı ilçelerinde fiyat düşüşleri görülürken, yeni gelişen ilçelerde değer artışları yaşandı.

İstanbul’da son 6 ayda en çok düşüş Fikirtepe, Kartal, Bağdat Caddesi, Ataköy, Tuzla, Beykoz ve İstinye’de hesaplandı. Buna karşılık, büyük ulaşım projeleri geçiş güzergahlarında konumlanan Mahmutbey, Şerifali, Ispartakule ve Beylikdüzü’nde konut fiyatlarında artış görüldü.

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yayınlanan “Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası” raporuna göre, 6 aylık dönemde ortalama fiyat artışı Avrupa Yakasında yüzde 1.5, Anadolu Yakasında ise yüzde 0.1’e geriledi.

Fiyatlardaki 6 aylık değişim incelendiğinde, en büyük değer düşüşleri yüzde 3.8 ile Fikirtepe’de gözlenirken, bu yerleşim birimini Kartal-Maltepe yüzde 2.7, İstinye-Tarabya yüzde 2.5, Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı yüzde 2.1, Beykoz yüzde 1.9, Seyrantepe-Maslak yüzde 1.4, Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı yüzde 0.5 ve Tuzla-Pendik-Kurtköy hattı yüzde 0.2 düşüşle izledi.

Değeri en çok artan bölge ise 6 aylık dönemde yüzde 5.4 ile Mahmutbey-GOP TEM aksı, yıllık bazda yüzde 9.8 artışla Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi oldu.

Rapora göre, İstanbul ortalamasında konut yatırımlarının geri dönüş süresi 25.8 yıl olarak ölçülürken, bu süre Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı bölgesinde 35.3 yıla, Mecidiyeköy-Büyükdere aksında 35.1 yıla çıktı. Fikirtepe 32.6 yıl, Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı 30.8 yıl, İstinye-Tarabya bölgesi de 30.5 yıl ile geri dönüş süresinin en uzun olduğu bölgeler olarak ölçümlendi. Yatırım geri dönüş süresinin en kısa olduğu bölgeler ise 20.3 yıl ile Esenyurt-Beylikdüzü, 21.2 yıl ile Kağıthane, 21.9 yıl ile Bomonti oldu. Rapora göre, stok fazlası olan bölgelerin fiyat artışlarının, gelişen bölgelerde dahi fiyat artışlarını sınırladığı görüldü. Yüksek değerli konut bölgelerinde de fiyat artışları sınırlı kaldı ya da azalma gözlendi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul için ruhsat istatistikleri incelendiğinde, son yıllarda ruhsat verilen daire sayısında bir artış trendi gördüklerini söyledi. Maya, şöyle devam etti: “Bunu iki yaka ayrıntısında incelediğimizde yeni gelecek stokun ağırlıklı Avrupa yakasında olacağı anlaşılıyor. Tabii bu noktada dikkat çekici bir husus ise Anadolu yakasında ruhsat alan daire sayısının da düzenli bir artış trendinde olduğudur. Verilen ruhsat ve satılan konut adetlerini İstanbul ilçeleri bazında incelediğimizde Anadolu’da Pendik, Çekmeköy gibi ilçelerde, Avrupa’da Başakşehir, Küçükçekmece gibi ilçelerde kayda değer artış görüyoruz.

Anadolu yakasında verilen ruhsat ile satış adetlerinin 2017 yılına kadar benzer seviyede gittiğini, Avrupa yakasında ise oldukça dengeli bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Fiyatı 1 milyon TL ve üzerinde olup, bölgesel olarak stok artış trendinde olan bölgelerde arzın artması nedeniyle alternatif sayısının artması ile fiyat rekabeti getirdiği alt bölgelerle karşılaşabiliyoruz. Bu anlamda TSKB Gayrimenkul Değerleme olarak son 6 aylık ve yıllık markalı konut pazarına ilişkin araştırmamızda fiyat düşüşlerinin Bağdat caddesi – Fikirtepe ve İstinye – Tarabya bölgelerinde görebiliyoruz.”

MAHMUTBEY YÜKSELİYOR

Mahmutbey-GOP Tem Aksında fiyat artışı yüzde 5.4

Şerifali-Küçüksu bölgesinde fiyat artışı yüzde 4.3

Kağıthane’de yüzde 3.7, Çamlıca-Acıbadem’de yüzde 2.9

Halkalı-Başakşehir-Ispartakule-Kayaşehir yüzde 2.4

Esenyurt-Beylikdüzü yüzde 2.4, Bahçeşehir yüzde 2.6

Büyükçekmece yüzde 2.2, Zeytinburnu yüzde 2.0

Kemerburgaz-Göktürk yüzde 1.7, Bomonti yüzde 1.6

Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi yüzde 1.6

Ümraniye yüzde 1.5, Ataşehir bölgesi yüzde 1.4

KADIKÖY VE CADDE DÜŞÜŞTE
Fikirtepe yüzde -3.8

Kartal-Maltepe yüzde -2.7

İstinye-Tarabya yüzde -2.5

Kadıköy-Bağdat 
Caddesi-Göztepe-Kozyatağı yüzde -2.1

Beykoz yüzde -1.9

Seyrantepe-Maslak yüzde -1.4

Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı yüzde 0.5

Hamide Hangül/Karar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde