İstanbul Otogarı'ndan kimler rant yiyor?

İstanbul Otogarı'ndan kimler rant yiyor?

Milyonların döndüğü İstanbul Büyük Otogarı’nda yurttaşların dolandırıldığı, oluşturulan büyük rant gruplarının arkasında bazı siyasilerin bulunduğu iddia edildi

İstanbul Otogarı'ndan kimler rant yiyor?
16px
24px
11.07.2011 08:32
ABONE OLgoogle

290 bin metrekare kullanım alanı bulunan İstanbul Büyük Otogarı’nın 16 yıldır kaçak olduğu, binlerce işyerinin de pazarlama şirketleri aracılığıyla yurttaşlara “hayali bir şekilde” satıldığı iddia edildi. Büyük rant gruplarının arkasında bazı siyasilerin bulunduğu da öne sürüldü.

İstanbul Büyük Otogarı’nın 16 yıldır kaçak işletildiği, binlerce işyerinin de “hayali bir şekilde” pazarlama şirketleri aracılığıyla yurttaşlara satılarak dolandırıcılık yapıldığı iddia edildi.

İstanbul Büyük Otogarı Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal, otogarda ikinci bir “Susurluk” skandalının yaşandığını savunarak, otogarda oluşturulan büyük rant gruplarının arkasında bazı siyasi parti yetkililerinin bulunduğunu iddia etti.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’ın 1987’de temelini attığı, 1994’te ise yine dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Recep Tayyip Erdoğan’ın imar ruhsatı olmamasına karşın açılışını yaptığı “Esenler Otogarı” yla ilgili binlerce esnaf mağdur ve kullanılmayan yüzlerce işyeri de atıl durumda.

Milyonlarca liralık para dolaşımı olan otogarın, “komple kaçak” durumda olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Şahap Önal, 290 bin metrekare kullanım alanı bulunan otogarın kaçak olmasının İstanbul’a yakışmadığını söyledi.

Önal, inşaat projesi dahi onaylanmamış otogarın yıllardır atıl durumda bulunan alt katındaki yüzlerce dükkânın da kimsesizlerin, madde bağımlılarının ve hırsızların meskeni haline geldiğini kaydetti. Önal, yapılan suç duyurularına karşın, bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığını ifade ederek devam etti:

“Pazarlama şirketleri, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak ayıplı mal satışı yaptı. Otogar 16 yıldır kaçak olarak işletiliyor. İskânı olmadığı halde günde yaklaşık 200 ile 400 bin lira arasında değişen oranda bir gelir elde edilmektedir. Bu gelir otobüs firmaları içerisinde kurulan bir şirket tarafından paylaşılıyor. Nitelikli bir dolandırıcılıkla karşı karşıyayız. Tüm başvurularımız sonuçsuz kaldı. İBB’nin müfettişlerinin raporlarıyla da otogarın resmi ve onaylı hiçbir belgesinin olmadığı, belgelenmiştir.”

Hülya Keskin/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde