İstanbul Modern'in kurucusu Oya Eczacıbaşı: Cumhurbaşkanımızın desteği olmasa açamazdık

İstanbul Modern'in kurucusu Oya Eczacıbaşı: Cumhurbaşkanımızın desteği olmasa açamazdık

Oya Eczacıbaşı, çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sayesinde açılabildiğini söyledi

İstanbul Modern'in kurucusu Oya Eczacıbaşı: Cumhurbaşkanımızın desteği olmasa açamazdık
16px
24px
24.12.2018 09:56
ABONE OLgoogle

Oya Eczacıbaşı, çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sayesinde açılabildiğin belirterek "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin modern ve çağdaş sanat müzesi ihtiyacını görmesi, buna inanması ve hayata geçirilmesi için bize yer göstermesi pek çok kapının açılmasına vesile oldu" dedi.

İstanbul Modern'in kuruluş sürecini Sabah'tan Tuba Kalçık'a anlatan Eczacıbaşı, kuruluş aşamasının 17 yıl sürdüğünü ve yetkilileri böyle bir ihtiyacın varlığı konusunda ikna etmenin zor olduğunu belirterek şunları söyledi:  Bülent Eczacıbaşı'ndan uyarı: Türkiye kapanın içine girdi

"İstanbul'da bir modern ve çağdaş sanat müzesi kurma fikri 30 yıl önce ortaya çıktı. Hayalimi gerçeğe dönüştürmek için elimden geleni yapmak istedim. Bu hayal, 2004 yılında gerçek olabildi. Kuruluş aşamasının 17 yıl süreceğini baştan tahmin edebilir miydim, bilmiyorum. İkna etmek, böyle bir ihtiyacın olduğunu anlatmak zaman aldı. Bunu sonlandıran ise dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Kendisi 2003 yılındaki 8. İstanbul Bienali mekanlarından biri olan 4 no'lu antreponun müzeye dönüştürülmesine yeşil ışık yaktı ve binayı bizzat gezdikten sonra İstanbul Modern'e tahsis edilmesine onay verdi. Böylece o zamana kadar ancak dönem dönem film seti olarak kullanılan bir antreponun İstanbul Modern'e dönüşmesi sağlandı. Açıldıktan sonraysa İstanbul Modern'in varoluş mücadelesi; yerini kamu, yerel ve özel sektörün yan yana durarak destek verdiği bir modele bıraktı. Tüm bu süreç Türkiye'de farklı bir müzecilik anlayışının gelişmesine katkı sağladı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'nin modern ve çağdaş sanat müzesi ihtiyacını görmesi, buna inanması ve hayata geçirilmesi için bize yer göstermesi, pek çok kapının açılmasına vesile oldu.

Eczacıbaşı kaygılı: Tedbirler gecikirse iş daha da büyür

'CUMHURBAŞKANIMIZ VE EMİNE HANIM HEP DESTEK VERDİLER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın, İstanbul Modern'in kurulması konusunda her zaman destek olduğunu da vurgulayan Eczacıbaşı, "Bu ilgi olmasa müzeyi açamazdık" diyerek "Cumhurbaşkanımız ve Emine Hanım hep İstanbul Modern'e destek verdiler. Bu ilgi olmasa müzeyi açamazdık. Emine Hanım, 2011'deki 'Hayal ve Hakikat' sergimizin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanımız, müzeyi kurduğumuz Karaköy'deki alana yapacağımız ve dünyanın en ünlü müze mimarı Renzo Piano imzasını taşıyacak yeni projemizle de yakından ilgileniyor. Kuruluşumuzdan beri verdiği destek için kendisine ne kadar teşekkür etsek az" ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde