İstanbul Kalkınma Ajansı açıldı

İstanbul Kalkınma Ajansı açıldı

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ajansların asıl etkisinin 2011 yılında görüleceğini belirterek, ''2011'de en az 450 milyon lira bir kaynağı ajansların proje teklif çağrıları yoluyla kullandırmasını öngörüyoruz'' dedi.

İstanbul Kalkınma Ajansı açıldı
16px
24px
06.10.2010 15:33
ABONE OLgoogle

Yılmaz, Dünya Ticaret Merkezi'ndeki İstanbul Kalkınma Ajansı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul'un ülkenin lokomotif şehri olduğunu söyledi. 

     Tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul'un aynı zamanda bir dünya şehri olduğuna işaret eden Yılmaz, ''İstanbul tam anlamıyla bir varlık. Bu varlığı ne kadar iyi değerlendirebiliyoruz? Potansiyelini gerçekten hak ettiği ölçüde kullanabiliyor muyuz? İstanbul'a uygun bir vizyonumuz var mı? Bunlar önemli sorular... Kalkınma ajanslarını kurmamızın birinci sebebi bu...'' dedi. 

     Kalkınma ajansının yönetiminde vali, büyükşehir belediye başkanı, ticaret ve sanayi odaları başkanları bulunduğunu anlatan Yılmaz, buranın İstanbul'un geleceğine ilişkin ortak aklın üretileceği bir platform olduğunu vurguladı. 
     
     ''İLK TEKLİF ÇAĞRISINI BU YIL BİTMEDEN GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ''
     
     İstanbul Kalkınma Ajansı'nda uzman personel sayısının 20'ye çıktığını, bunu biraz daha artıracaklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: 

     ''Bunların işi İstanbul'un geleceğini düşünmek olacak. Yatırım Destek Ajansımızın yakın işbirliği içinde İstanbul'umuzu dünyaya tanıtacaklar. İstanbul'un potansiyelini hem yatırımcıya aktaracaklar hem de bürokratik işlemlerini kolaylaştıracaklar. Yatırımcıların daha rahat şekilde çalışmasına yardımcı olacaklar. 

     Aynı zamanda bu arkadaşlar mali destekler sunacak. İstanbul'un ekonomik büyüklüğünü düşündüğümüzde ben doğrusu bu mali destekleri o derece anlamlı bulmuyorum. Kritik müdahaleler için kullanılacak kaynak diye bakıyorum. Kapasite artırımında kullanılacak, özel araştırmalarda kullanılacak bir fon olarak değerlendirmek gerekir.'' 

     İlk teklif çağrısını da bu yıl bitmeden gerçekleştireceklerini bildiren Yılmaz, hibe niteliğinde destekler sunacaklarını belirtti. 
     
     ''İSTANBUL'UN SORUNLARINI SADECE İSTANBUL'DAN ÇÖZEMEYİZ''

     
     ''Kalkınma ajansının İstanbul'da ne işi var?'' diye düşünenler olabileceğine işaret eden Yılmaz, ''Fakat yeni bölgesel politika böyle çalışmıyor. Biz 26 ajans kurduk. Bunlar Türkiye'nin 81 ilini kapsıyor ve bütün bu bölgelerde rekabet gücünü artırmaya dönük çalışmalar yürütüyoruz. İstanbul'un da küresel rekabette konumlanması ve gelişmesi gerekiyor'' dedi. 

     Yılmaz, İstanbul'un sorunlarının sadece İstanbul'dan da çözemeyeceklerini vurgulayarak, ''Türkiye'nin, Anadolu'nun özellikle yerinde bir takım problemlerini çözemezsek, bunlar hep İstanbul'a transfer olan sorunlar haline dönüşüyor. Bu anlamda İstanbul Kalkınma Ajansımız Anadolu'daki kalkınma ajanslarına da İstanbul'un bazı desteklerini, yönlendirmelerini aktarabilecek bir kanal olarak da değerlendirilmeli'' diye konuştu. 
     
    ''810 PROJEYE DESTEK SUNDUK''
     
     Kurdukları 26 ajans için şu anda kadar 513 tanesi uzman olmak üzere 617 kişiyi görevlendirdiklerini ifade eden Yılmaz, 2010 yılında kurumsallaşma anlamında çok ciddi bir hamle yaptıklarını belirtti.
     Yılmaz, ''26 ajanstan 13'ü bölge planlama çalışmalarını son aşamaya getirmiş durumda. İstanbul ajansımız da onlardan bir tanesi. 10 tanesi ise bu çalışmaları tamamlamış durumda. Proje teklif çağrısına çıkan bugüne kadar 8 ajansımız var. Bir kısmı birden fazla çıktı'' dedi. 

     Bu ajansları birbirleriyle ilişkili bir şekilde çalıştırdıklarını, izole yapılar olarak düşünmediklerini ifade eden Yılmaz, bu sinerjiyi oluşturmaya gayret ettiklerini söyledi. 

     Yılmaz, ''İstanbul Ajansına da hem İstanbul Ajansı olarak bakın hem de tüm Anadolu'yu kapsayan bu networkle İstanbul arasındaki kapı olarak bakın'' diye konuştu. 

     Bugüne kadar 4 bin 500 civarında proje teklifi geldiğini, 810 projeye hibe şeklinde destek sunduklarını belirten Yılmaz, ''Asıl ajansların etkisini 2011 yılında göreceksiniz. 2011'de en az 450 milyon lira bir kaynağı yine ajansların bu proje teklif çağrıları yoluyla kullandırmasını öngörüyoruz'' dedi. 

     İstanbul'u çok önemsediklerini vurgulayan Yılmaz, İstanbul ajansını da yakından takip edeceklerini, ajansın açılışının İstanbul'un kurtuluşu ile aynı güne denk gelmesinin de güzel bir tesadüf olduğunu söyledi. 
     
    ''İSTANBUL TÜRKİYE'YE TÜRKİYE İSTANBUL'A GÜÇ VERİYOR''
     
     İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Mutlu da konuşmasında, İstanbul'un dünyanın 18. Avrupa'nın 3. büyük şehri olduğunu belirterek, ''Bugün İstanbul'umuzun kurtuluş yıl dönümü. Tarih, kültür, ticaret şehri olan İstanbul, geleceğe bir finans şehri olarak hazırlanmak gayesiyle dev adımlarla ilerlemesini sürdürüyor. İstanbul Türkiye'ye Türkiye İstanbul'a güç veriyor'' dedi. 

     İstanbul Kalkınma Ajansı'nın iki yılda hem mekan hem kadro itibariyle güçlü bir donanıma kavuştuğunu ve bugün resmi açılışını yaptıklarını belirten Mutlu, açılışa kadar bölge planlarını bitirdiklerini ve artık Devlet Planlama Teşkilatı'nın onayına sunma noktasına getirdiklerini kaydetti.
     Mutlu, artık dünyada yeni trendin merkezden değil plan projeyi yerelde paylaşıp şehirlerin geleceklerini, bölgelerin kalkınmasını sağlamak olduğunu, iyi fikirleri en iyi şekilde değerlendireceklerini belirtti. 

     Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.
     Açılışa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde