İstanbul Borsası'nın 90 bin liralık işçileri

İstanbul Borsası'nın 90 bin liralık işçileri

Sayıştay’ın tespitine göre Borsa İstanbul’da işçi statüsünde çalışan bürokratlara astronomik ücretler ödeniyor.

İstanbul Borsası'nın 90 bin liralık işçileri
16px
24px
06.05.2015 05:43
ABONE OLgoogle
Sayıştay’ın tespitine göre Borsa İstanbul’da işçi statüsünde çalışan bürokratlara astronomik ücretler ödeniyor. Borsa’daki bürokratlar 2012 yılında 7 bin lira ile 33 bin lira arasında maaş aldı. Borsa başkanının aylığı, kira yardımı ve Takasbank yönetiminden aldığı ücretle 90 bin lirayı aştı.

7 Haziran seçimleri yaklaşırken iktidar ve muhalefet partileri arasındaki ‘kaynak’ tartışması hızlanırken hükümetin Borsa İstanbul’da ‘işçi statüsündeki’ bürokratlara 7 ile 33 bin TL ücret ödediği ortaya çıktı. Muhalefet partilerinin ‘asgari ücreti artıracağız’ vaatlerini nereden kaynak bulacaklar diye eleştiren hükümetin bürokratlara ödediği ücretler dudak uçuklatıyor.

Taraf Gazetesi’nin haberine göre, muhalefetin asgari ücretin artırılması ve emeklilere ikramiye ödenmesine yönelik vaatlerine “kaynak nerede” sorusunu yönelten AKP hükümeti, bazı bürokratlara astronomik maaş ödüyor. Bu kurumların başında ise Borsa İstanbul geliyor. Aynı zamanda Takasbank’ın da yönetiminde görev yapan Borsa İstanbul başkanlarının maaşları yapılan ek ödemeler ile aylık ortalama 90 bin TL’yi geçiyor.

Borsa İstanbul’da görev yapan tüm bürokratlar işçi statüsünde yer alırken, aldıkları ücretler ise 2012 yılı rakamları ile 7 bin ile 33 bin lira arasında değişiyor. Aynı bürokratlara astronomik maaşların dışında asgari ücretin yaklaşık 9 katı kira yardımı ödendiği belirlendi.

KAMUDA ÜCRET DENGESİNİ BOZDU

Borsa İstanbul Başkanlığı’ndaki ücretlerle ilgili tespitleri Sayıştay Başkanlığı yaptı. AKP’li yöneticilerin “duman oluruz” sözleriyle tarihe geçen Sayıştay raporlarında, eski adıyla İMKB’de yeni adıyla Borsa İstanbul’da bürokratların işçi statüsünde, kamu ücret dengesinin çok üzerinde ücret almaları eleştirildi.

Sayıştay’ın raporunda işçi statüsünde çalışan Borsa Başkanı’nın maaşının 33 bin lira olduğu, yine kurumda işçi statüsünde çalışan uzmanlara 7 bin lira, başkan yardımcılarına 20 bin, danışmanlara 15 bin, müdürlere 13 bin lira maaş ödemesi yapıldığı vurgulandı. Raporda ayrıca bu söz konusu “işçi” statüsünde çalışan bürokratlara kira yardımı hizmet tazminatı adı altında ayda 9 bin 400 lira ödeme yapıldığı belirtildi.

Borsa İstanbul’da unvanları itibarıyla personel ücretleri ise şöyle: Şef 5 bin TL, uzman 7 bin TL, müdür yardımcısı 9 bin TL, müdür 13 bin TL, teftiş ve gözetim kurulu başkanı 18 bin TL, başkan yardımcısı 20 bin TL, başkan 33 bin TL. Kira ve ek gelirlerle başkanların maaşlarının 90 bin TL’yi geçtiği iddia ediliyor. Borsa İstanbul Başkanlığı’nı halihazırda TALAT ULUSSEVER yürütüyor. Borsa İstanbul’un eski başkanı İBRAHİM TURHAN, 7 Haziran seçimlerinde AKP’den milletvekili adayı olmak için istifa etmişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde