İşsizlik sigortası ve kıdem tazminatı değişiyor

İşsizlik sigortası ve kıdem tazminatı değişiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10. Kalkınma Programı İstihdam Paketi'ni açıkladı. İş Gücü Piyasası Programı olarak adlandırılan pakette 43 eylem planı yer alıyor.

İşsizlik sigortası ve kıdem tazminatı değişiyor
16px
24px
28.01.2015 12:15
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas'ta düzenlediği basın toplantısında Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programından son pakette yer alan 8 programı ve bunlara ilişkin 380 eylem planını açıkladı.

Türkiye’nin 12 yılda olağanüstü bir ekonomik ve paradigma devrimine şahit olduğuna işaret eden Davutoğlu, toplumsal hayatta süreklilik ile değişim unsurlarını göz önünde bulundurmayan hükümetlerin başarılı olamayacağını vurguladı.

Davutoğlu, öncelikli dönüşüm programı kapsamında kıdem tazminatlarıyla ilgili düzenleme yapacaklarını ifade etti. 

Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacaklarını bildiren Davutoğlu, şunları kaydetti: 

“Bu da çok uzun süredir gündemimizde olan konu. Bununla ilgili etkin ve herkesle istişare içinde bir politika gerçekleştireceğiz. İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini artırmak için mevzuat çalışmaları yapacağız. Mevcut esnek çalışma sistemlerini daha güvenceli hale getirecek yeni esnek çalışma sistemlerini içeren mevzuat çalışması yapacağız. Esnek çalışma, belli şartlarda işverenle işçinin buluşmasını temin eden ve bir anlamda iki tarafa da esneklik getirmek suretiyle verimliliği artıran bir alan ama bunun iyi düzenlemesi halinde istismarlara yol açabilecek alan. Dolayısıyla bunun mutlaka en iyi şekilde bir sistem içinde düzenlenmesine özen göstereceğiz.”

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı ve işsizlere verilecek yardım konularıyla ilgili ayrıntılı bilgi istenmesi üzerine Davutoğlu, her zaman ülkenin gündeminde olan kıdem tazminatı meselesinin, çalışma hayatında en fazla tartışılan konulardan biri olduğunu söyledi. Bu konunun, işverenlerin ve işçilerin ortak perspektifiyle diyalog içinde sonuçlandırılmasının önemine işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Burada iki hususa dikkat çekmek isterim. Birisi kıdem tazminatından istifade eden çalışanlarımızın, hala gerçek çalışanlara nispeti çok düşüktür, neredeyse yüzde 85-90 bu imkandan faydalanamaz durumdadır. Birinci hedefimiz; kıdem tazminatı, çalışan kesimleri içerecek şekilde nasıl yaygınlaştırabiliriz? Bu, işçilerimiz, emekçilerimiz perspektifinden bir ihtiyaç. Öbür taraftan kıdem tazminatının rekabeti azaltacak şekilde işveren üzerine getirdiği bazı yükler var. Hangi yöntemlerle işverenlerimiz üzerindeki yükleri azaltıp, işçilerimizin yaygın bir şekilde kıdem tazminatından istifade etmelerini sağlayacak bir mekanizmayı nasıl kurabiliriz? Burada işçi ve işverenlerin karşılıklı çıkarlarının çatıştığı bir alan olmaktan kıdem tazminatını çıkarıp, işverenlerimizin yükünü hafifleten ama işçilerimizin de en yaygın şekilde bundan istifade etmesini ve bir anlamda gelecek garantisi gibi gördükleri hususlarda bu imkandan istifade etmelerini devam ettirecek arayış içindeyiz. Bazı düşüncelerimiz var, yaptığımız çalışmalar var. Fakat bu çalışmaları, çalışma hayatı içindeki bütün paydaşlarla paylaşarak birlikte bir çözüme kavuşturmak ve uzun yıllardır tartışılan bu konu üzerinde yeni uygulamayı başlatma niyetimiz var. İstişarelerimiz sürecek."

İşsizlere verilecek yardım konusunda ise Davutoğlu, bunun paket halinde kıdem tazminatıyla birlikte değerlendirecek bir husus olduğunu, herkes için en uygun modeli geliştireceklerini kaydetti.

Kıdem tazminatı konusunda söz alan Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise şunları söyledi;
"Kıdem tazminatında şu andaki uygulama sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Amaç, bütün işçilerin bu haktan yararlanmalarını sağlayacak bir düzenlemeye geçmektir. İşçilerin haklarını kaybetmeleri sözkonusu değildir."  

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

- İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi programı ile hedefimiz işsizliğin azaltılması, kadınların işgücü piyasasına katılımı, kayıt dışı çalışanlar ve işverenler.

- 2018 sonunda kadınların işgücüne katılımını her yıl ortalama 1 puan artırmayı hedefliyoruz.

- İşsizlik maaşıyla ilgili düzenlemeleri 2 hafta içinde paylaşacağız.

- Bu programla işsizliğin azaltılması, kadın istihdamının artırılması, iş gücü piyasasının etkin hale getirilmesini hedefliyoruz. Esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. 

- Uzaktan eğitim sistemi kuracağız ve buna işlerlik kazandıracağız. 

- Sosyal yardımla istihdam arasında bağlantı kuracağız. Çalışmaktansa sosyal yardım alayım diye çalışılmamasının önüne geçeceğiz. 

- İstihdam teşviklerine etki analizi çalışması yağacağız. istihdam bizim için hayati bir konudur ve bunun için ayrıca detaylı bir çalışma yapacağız. 

- Uygulamalı eğitimleri yaygınlaştırarak okul ve iş dünyası arasındaki ilişkileri güçlendireceğiz. Meslek liselerini yeni bir reformla iş gücüne katkı sağlama konusunda geliştireceğiz. 

- Üniversitelerde 3 sömestr uygulamasını yayıngınlaştıracağız. 

- Ortaokul ve liselerde bireysel yetenekleri öne çıkartacak rehberlik sistemini geliştireceğiz  
- Eğitim müfredatını sanat ve sportif faaliyetleri öne çıkartacak şekilde geliştireceğiz. Sanat ve sportif faaliyetin eğitimin bir parçası olarak kabul edilmesi gerekiyor  

- Yurtdışında iyi eğitim görmüş insanlarımız Türkiye'de daha iyi şartlarda çalışmak istiyor. Amacımız beyin göçünü engellemek ve Türkiye'yi cazip kılmak.

-Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak ve bu amaçla özel bir turkuaz kart sistemi geliştireceğiz. Turkuaz kart sistemi ile özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için bir ara alan oluşturacağız, Türkiye'de rahat kalacaklar, ikamet edecekler, vatandaş olmadan belli haklardan istifade ederek, böylece en kaliteli insan unsurunun Türkiye'ye gelişini temin edeceğiz. 

- Kentsel dönüşüm finansmanında sukuk ve benzeri finansman imkanları getireceğiz. 

- Kayıt dışı ekonomiyi azaltmak bizim için stratejik bir hedeftir. Bununla mücadele için Maliye Bakanı'mız birkaç gün içerisinde daha detaylı bilgilendirme yapacak.

- Programlarla ilgili ilk sonuçları nisan ayı gibi açıklayacağız. 

- Konut edinmede yüzde 25 peşinat şartı, sektörde krizin önlenmesi için bir teminattır. Konut alımındaki teşvik, ilk evini alacaklar için uygulanacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde