İşsizlerin CV'si şirketlere kazanç kapısı oldu

İşsizlerin CV'si şirketlere kazanç kapısı oldu

Şirketler istihdam politikalarını açıklarken, İK şirketleri de en iyi çalışana ulaşmak için mülakat, referans ve ücretli CV yöntemini uygulamaya başladı.

İşsizlerin CV'si şirketlere kazanç kapısı oldu
16px
24px
27.02.2011 10:57
ABONE OLgoogle

Türkiye'de 2011 yılında işsizliğin yüzde 10'un altına düşürülmesi planlanıyor. Şirketler istihdam politikalarını açıklarken, İK şirketleri de en iyi çalışana ulaşmak için mülakat, referans ve ücretli CV yöntemini uygulamaya başladı.

İşsizliğin bu yıl yüzde 10'un altına inmesi hedefte. Hükümet bunun için iş garantili kursları, yeni işkollarını ve özel sektörün kapasite artırımını teşvik ederken, insan kaynakları yöneticileri de havuzlarına akan CV'leri azaltmak için yöntem arıyor. Geçen ay faaliyetine başlayan ve havuzunda 100 bini aşkın CV toplayan Global CV, en iyi çalışana ulaşmak için mülakat yöntemini izleyeceğini açıkladı. Firma böylece daha verimli olacak.

Sektörde en dikkat çekici 'CV azaltma yöntemini' ise Pegasus uyguluyor. Türkiye'de 2007 yılında ilk 'ücretli CV başvurusu' yöntemini başlatan şirket 4 yıl içinde yaklaşık 550 bin lira kazandı. 2007 yılına kadar her yıl 50 bine yakın iş başvurusu alan Pegasus Havayolları, yoğunluğu azaltmak için Temmuz 2007'de her başvuru için 10 lira ücret almaya başladı. Haziran 2009'da alınan ücret 15 liraya çıkarıldı. Böylesi bir uygulamaya neden başvurduklarını Pegasus İnsan Kaynakları Direktörü Ceyda Şems, "Esas amacımız pozisyon gereklilikleri ile birebir örtüşmeyen başvuruları minimize etmek, başvuruların kalitesini artırmak ve insan kaynakları departmanının işe alım sürecinde verimliliğinin artmasını sağlamak." diye açıkladı.

Böylece 'uçak mühendisi' pozisyonuna öğretmen ve/veya finans uzmanının başvururken bir kere daha düşünmesini sağladıklarını belirten Şems, "Gerçekten bu pozisyon için uygun olduğunu düşünüyorsa başvuru ücretini ödeyerek bilinçli şekilde başvurusunu iletsin istiyoruz. Bu uygulamanın amacı kesinlikle başvuru ücretlerinden para kazanmak ya da kâr elde etmek değildir." şeklinde konuştu. Türkiye'de kendileri gibi ücretli başvuru uygulaması bulunan başka şirketlerin de olduğuna dikkat çeken Şems, "Dünyada da birebir aynı uygulama olmasa da benzer uygulamalar var." dedi. 554 bin lira kazanılan 2007 yılından bu yana şirkete alınan personel sayısı ise 1.752 olarak gerçekleşti. Fakat, şirketin toplam çalışan sayısı İz Air ve Pegasus Uçuş Eğitim Merkezi AŞ çalışanları da dahil olmak üzere Aralık 2010 itibarıyla 1.697 olarak açıklandı. Bu, işe alınanların bir kısmının çok uzun bir süre şirkette durmayıp ayrıldığını ortaya koyuyor.

Ücretli CV uygulaması ile ilgili Monstar Satış Direktörü Çağrı Bozay, Brezilya'da işe alımda değişik uygulamalara rastlandığını, burada adayların bir danışmanlık firmasına veya online işe alım sitesine CV bırakmak için ücret ödediğini kaydetti. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Bazı başvurular hem işveren hem de aday için önemli bir zaman kaybı oluyor. Bu kaybı önlemek için firmalar ilginç yöntemler geliştirebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Arif Bayraktar/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde