İşsizlere çok kazandıracak bir meslek

İşsizlere çok kazandıracak bir meslek

Üniversitelerin biyoloji, veteriner, eczacılık, tıp, kimya bölümlerinden mezun olanlara bol kazançlı iş..

İşsizlere çok kazandıracak bir meslek
16px
24px
22.10.2010 12:38
ABONE OLgoogle

Tuğçe Altınsoy'un haberi

Eczacıbaşı’ndan Sandoz’a önde gelen ilaç firmaları tıbbi tanıtım temsilcilerini işe alıyor. Sahada çalışanları bölge müdürü, tanıtım müdürü ve satış müdürü olma fırsatları bekliyor...

İLAÇ sektöründe yaşanan birleşmeler çalışan sayısında azalmalara ve küçülmelere neden olsa da son dönemde “tıbbi tanıtım temsilcisi” arayışlarındaki yükselme dikkat çekiyor. Genellikle yıl sonuna denk gelen toplu işe alımlar şu sıralar bu pozisyona kaymış durumda.

Aslına bakılırsa geçen yıl hastanelere giriş, çıkış ve tanıtım saatlerinde oldukça ağır sınırlamalar getirilmiş ve hekimlere erişim kısıtlanmıştı. Bu durum “Tıbbi tanıtım temsilciliği bir meslek olarak önemini yitirdi mi” tartışmalarına neden olsa da, ilaç firmaları ziyaret yasağını aşmak için alternatifler geliştirmeyi başardı. Şu anda firmalar kısıtlı ziyaretlerini desteklemek amacıyla doktor grup aktiviteleri ve bilimsel platformlar düzenlemeye ağırlık veriyor. Bu da tıbbi tanıtım temsilcilerine olan ihtiyacı sürekli kılıyor.

Uzmanlar, üniversitelerin biyoloji, veteriner, eczacılık, tıp, kimya bölümlerinden mezun olan kişilerin tıbbi tanıtım temsilciliği için gerekli olan medikal ve teknik altyapıya daha yakın olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler ya da spor akademisi bölümlerinden mezunlar da bu iş için öncelikli adaylar arasında gösteriliyor. Bazı firmalar ise yetiştirmek amacıyla yeni mezunları ve sektörde deneyimi olmayan kişileri işe almayı tercih ediyor.

Tıbbi tanıtım temsilcileri prim dahil yıllık ortalama 45 bin ila 60 bin lira arasında kazanç elde ediyor. Çoğu firmanın işin doğası gereği çalışanların kullanımına araba vermesi ve yurt dışına seyahate göndermesi de işin avantajları arasında yer alıyor.

ECZACIBAŞI İLAÇ

Büyümeye bağlı işe alım yapacak

Yeni ürün yatırımlarına, iş geliştirme ve insana yatırımı ön planda tutan Eczacıbaşı İlaç, büyümeye odaklı stratejisiyle ekibini Türkiye genelinde genişletmeyi hedefliyor.
İşe alımlarda, yeniliklere ve değişimlere açık, girişimcilik yeteneğine sahip, dinamik, kendisini ve işini geliştirme potansiyeli olan, çalışan yetiştiren, takım çalışması yapabilen, topluluk değerlerini benimseyip sahip çıkacak kişiler tercih ediliyor.

Eczacıbaşı İlaç Pazarlama İnsan Kaynakları Müdürü Aslı Süel, tıbbi tanıtım temsilciğini gerektiği gibi yapabilmek için öncelikle bu işi çok sevmek gerektiğini belirtiyor. “Bu pozisyon sürekli insana dokunan, teknikten çok hislerin ön planda olduğu bir iş” diyen Süel şunları söylüyor: “Hekimlerin sorularını yanıtlayabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olunması gerekiyor. Pozisyon tipine ve bulunduğu iş ailesine göre adayların yerine getirmesi gereken asgari kriterler farklılık gösteriyor. Adayların eğitim öğretim dönemlerinde kazandıkları ödül ve burslar, yüksek derecelerle mezun olmaları ve diğer başarıları seçimlerde kriter olarak dikkate alınıyor.”

Eczacıbaşı İlaç’ta mesleğe ilk defa başlayacak olan tıbbi tanıtım temsilcileri önce yoğun bir eğitime alınıyor. Bu eğitimler sonucunda hem sektör bilgisi hem de detaylı ürün, temel tıp ve eczacılık bilgisine sahip oluyorlar. Ayrıca kendilerine gelişim eğitimleri ve yöneticileri tarafından koçluk da veriliyor.
Tıbbi tanıtım temsilcilerinin kariyer planlamasında ise yöneticilere büyük görev düşüyor. Eczacıbaşı İlaç’ta tüm yöneticiler kendilerine bağlı çalışanların öncelikle performans değerlendirmelerini yapıyor, gelişme planlarını oluşturuyor ve uyguluyor. Yine yöneticiler çalışanların gelişimlerini izleyerek kariyer gelişimlerine yönelik uygulamaları gerçekleştiriyorlar.

DEVA HOLDING
73 kişiye istihdam sağlayacak
Çeşitli nedenlerle boşalan kadrolarını doldurmak amacıyla 2010 yılı için 33, 2011 yılı için ise 40 tıbbı tanıtım temsilcisini işe almayı planlıyor. Deva Holding’te tıbbi tanıtım temsilcisi pozisyonunda işe alımlar deneyimli veya deneyimsiz olarak ikiye ayrılıyor.
Deneyimsizler için 2 veya 4 yıllık üniversite mezuniyeti, aktif sürüş deneyimi ve erkek adaylar için askerlik hizmetinin tamamlanmış olması öncelikli kriterler. Ayrıca adayları birbirlerine karşı bir adım öne çıkaran kişisel yetkinlikler de önem taşıyor. Bu noktada tıbbi tanıtım temsilcilerinin görevin gerektirdiği dinamik ve rekabeti yüksek ortama uyum sağlayabilecek, tanıtımını yaptığı ürünün insan sağlığını ilgilendiren bir ürün olmasından yola çıkarak etik değerlere önem veren ve satış odağı yüksek adaylar olması tercih ediliyor.
Deneyimliler için ise, ilaç sektöründe en az 1 yıl deneyim ve kurum kültürüne uyum aranıyor. Bu özellikler belirlenirken yapılandırılmış mülakatlar, kişilik envanterleri, rol ve sunum çalışmaları uygulanıyor.
Deva Holding’de tıbbi tanıtım temsilcilerine 1.5 ay süren medikal, farmasotik ve satış teknikleri eğitimleri veriliyor. Bu eğitimler sayesinde, kişinin eğitim altyapısındaki eksiklikler gideriliyor.
Deva Holding Organizasyonel Gelişim Direktörü Tuba Köseoğlu Okçu, tıbbı tanıtım temsilcilerinin önünde, bölge müdürlüğünden genel müdürlüğe uzanan bir kariyer yolu bulunduğunu vurguluyor. Bu noktada öncelikli olarak kişinin kariyerine satış alanında mı yoksa pazarlama, satış gücü etkinliği veya eğitim gibi merkez pozisyonlarda mı devam etmek istediğine karar vermesi gerekiyor.
Satış alanında çalışanlar önce bölge müdürü, ardından tanıtım müdürü ve satış müdürü olabiliyor. Merkez pozisyonlarını tercih edenlere ise, pazarlama ürün yöneticisi, saha satış eğitmeni veya satış gücü etkinliği gibi fırsatlar sunuluyor.
Tuba Köseoğlu Okçu, ilaç sektöründe pazarlama pozisyonlarında çalışmayı hedefleyen tüm adayların, tıbbı tanıtım temsilciği konusunda deneyim sahibi olmasının, kariyerine sahadan başlamasının önemli avantajlar getirdiğini belirtiyor.
Bu bağlamda Deva Holding, “Deva Yıldızlar Kulübü” adlı kariyer planlama programıyla saha ekibine her iki alanda da kariyerlerine devam edebilme imkanı tanıyor.

SANDOZ
Yeni mezunlara odaklandı!
2011 yılının başına kadar yaklaşık 30 tıbbi tanıtım sorumlusu istihdam etmeyi planlıyor. 2011’de kişi sayısında artış öngörmeyen firma, her yıl yaklaşık 20-30 yeni tıbbi tanıtım temsilcisini bünyesine dahil ediyor.
2010 yılında yeni mezunlara yönelen Sandoz, işe alımlarında ilaç sektöründe deneyimi olmayan, farklı bir alanda en çok 1-2 yıllık iş tecrübesi olan adayları tercih ediyor. 4 yıllık üniversite mezuniyeti, erkek adaylar için askerliğini tamamlamış olmak ve işin doğası gereği ehliyet ise kaçınılmaz kriterler arasında...
Sandoz İK ve İletişim Direktörü Aylin Toper, tıbbi tanıtım temsilcileri için sahada bir üst pozisyon olan bölge müdürlüğüne terfi etme fırsatı bulunduğundan söz ediyor. Ayrıca potansiyeli yüksek, yabancı dil bilenler için satış ve pazarlamanın merkez kadroları da seçenekler arasında bulunuyor. Özellikle satış eğitim müdürlüğü, ürün müdürlüğü ve satış verimlilik departmanları öne çıkıyor.
Aylin Toper, tıbbi tanıtım temsilciliğinin her dönem için gerek hizmet ettiği alan gerekse muhattap olunan kitle nedeniyle yüksek standartta bir iş olduğunu vurguluyor. Bu alanda çalışan kişilerin, klasik bir satış-tanıtım görevlisinden öte, medikal eğitime önem vermesi ve kendini sürekli geliştirmesi gerektiğine değiniyor.

PFIZER
Yurtdışına terfi olanağı sunuyor
2011 için tıbbi tanıtım temsilcilerinin işe alımlarını ihtiyaç bazında gerçekleştirecek. Pfizer Türkiye, İsrail, Caucar İK Bölge Direktörü Hande Eskinazi, tıbbi tanıtım temsilcilerinin işe alım kriterlerini; adayın öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık, dinamik, performans odaklı, zamanında doğru karar alabilen, öz sorumlulukla aksiyona geçebilen, takım çalışmasına yatkın olması şeklinde sıralıyor. Pfizer’a bu pozisyona başvurmak için, B sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmak, seyahate engel bir durumu ve (erkek adaylar için) askerlikle ilişkisi bulunmamak ya da askerlik görevinin en az 2 yıl tecilli olması gibi ön koşullar da gerekiyor.
İşe alım süreci www.pfizer.com.tr’de, kariyer sitelerinde ve gazetelerin İK eklerinde yayınlanan ilanlarla başlıyor. Saha pozisyonlarında işe alım süreci ilanın açılmasını takiben ortalama 10 hafta içinde tamamlanıyor.  CV elemesinin ardından işe alım süreçlerinde uygulanan sınavları geçen adayların, grup ve vaka çalışmaları, çok aşamalı mülakatlardan oluşan bir süreçten geçiyor. Bu süreci takiben yoğun bir eğitim programı veriliyor ve bu program sonunda başarılı olanlar işe başlıyorlar. Tıbbı tanıtım temsilcilerinin bir bölümü sınıf eğitimi, bir bölümü ise işbaşı eğitimlerden oluşan sürece dahil oluyor. Eğitimlerin süresi 1 ila 8 hafta arasında değişiyor.
Pfizer Türkiye’de tıbbi tanıtım temsilcileri için dikey kariyer olanakları arasında, satış fonksiyonu içinde yer alan bölge müdürü, ulusal satış müdürü pozisyonları yer alıyor. Yine pazarlama, finans ve İK fonksiyonlarında ürün müdürü, eğitim ve gelişim sorumlusu, proje yöneticisi, kilit müşteri yöneticisi gibi farklı pozisyon seçenekleri de bulunuyor. Pfizer, global bir şirket olarak sadece Türkiye’de değil yurtdışına da rotasyon ve terfi olanakları sunuyor. Pfizer Türkiye’de çalışan bir kişi, firmanın faaliyet gösterdiği 150 ülkede kariyer olanaklarına sahip olabiliyor.

ALİ RAİF İLAÇ
40 kişiyi işe alacak
2010 yılının sonuna kadar gerçekleştireceği toplu alımla birlikte 40 tıbbi tanıtım temsilcisini istihdam etmeyi planlıyor. Üniversite mezunu, insan ilişkilerinde başarılı, başarma azmiyle hareket eden, değişime ve gelişime açık, çözüm ve katkı odaklı olan, hedeflere ulaşma yolunda yüksek motivasyon ve enerjiyle çalışarak fark yaratabilecek adaylar öne çıkıyor.
Ali Raif İlaç İK Müdürü Pelin Koçak, işe alacakları kişilerin üniversite mezunu olmalarına önem verdiklerini ancak herhangi bir bölüm kısıtlamaları olmadığını ifade ediyor. Firmada kimya, biyoloji, veterinerlik ve mühendisliğin yanı sıra, işletme, iktisat veya sosyal bilimlerden mezun tıbbi tanıtım temsilcileri de bulunuyor.
Boş kadroların şirket içinden doldurulmasına özen gösteren Ali Raif İlaç, başarılı tıbbi tanıtım temsilcilerine kariyer fırsatları da sunuyor. Firmada satış alanında bölge müdürlüğü, bölge satış müdürlüğü, tanıtım müdürlüğü, pazarlama alanında ise asistan ürün yöneticiliğiyle başlayan ve kıdemli ürün müdürlüğüne giden bir kariyer yolu çiziliyor.
Terfi sürecinde tıbbi tanıtım temsilcisinin işindeki performansı, bilgisi, becerisi, kişilik özellikleri, eğitimi deneyim süresi ve pozisyonun gerektirdiği yetkinliklerdeki potansiyeli gibi kriterler göz önüne alınıyor. Bu konuda değerlendirme merkezi uygulamalarından faydalanılıyor. Satış bu işin mutfağı olduğu için üst düzey pozisyonlara geçmeden önce adayın belli bir satış altyapısı kazanmış olması bekleniyor.

GENESİS İLAÇ
Kasım ayında görüşmelere başlayacak
10’uncu yılını kutlayan Genesis İlaç, 2015 vizyonu ve büyüme hedefleri doğrultusunda saha ekibini bu yılın son çeyreğinde yüzde 10 büyüttü, yeni bölgeler açtı. Eylül ayından itibaren yeni tıbbi tanıtım temsilcilerine sahada yer vermeye başladı. Ekim ayından itibaren 2011 yılı çalışmalarına başlayan firma, saha kadrosunu yüzde 25 büyütmeyi planlıyor. Genesis İlaç Ülke Satış Müdürü Okan Margılıç, yeni kadrolar için aday görüşmelerine kasım ayından itibaren başlayacaklarını açıklıyor.
Genesis İlaç’ın işe alım kriterleri şöyle: Üniversite mezunu, ilaç sektöründe minimum 1 yıl deneyimli, tercihen orijinal ürün tanıtımı ve eczane tanıtım aktivitelerinde tecrübeli, B sınıfı sürücü belgesine sahip ve aktif olarak araç kullanabilen, seyahat engeli bulunmayan, erkek adaylarda askerlikle ilişiği olmayan, 30 yaşını aşmamış, MS Office programlarını iyi derecede kullanabilen, iletişim becerisi yüksek, ekip çalışmasına yatkın, dinamik, gelişime açık olmak.
Hekim ve eczacılarla aynı dili konuşabilecek, medikal altyapı ve ürünlerle ilgili uzmanlık derecesinde bilgiye sahip tıbbi tanıtım temsilcileriyle çalışmaya özen gösteren firma, bu doğrultuda tıbbi tanıtım temsilcileri için 2011 yılının Ocak ayı itibariyle 1 yıl sürecek bir gelişim ve değişim programına başlayacak.
Genesis İlaç’ın tıbbi tanıtım temsilcilerini belli bir deneyim kazandıktan ve başarılı bir performans sergiledikten sonra bölge yöneticiliği ve ürün yöneticiliği gibi kariyer fırsatları bekliyor. Yine İK ve eğitim departmanlarında belli pozisyonlar için ölçme ve değerlendirme sistemleri dahilinde kariyerlerini geliştirme fırsatı da buluyorlar.

PENSA İLAÇ
Bölge yöneticisi olma fırsatı
2010 sonuna kadar tıbbi tanıtım temsilcisi pozisyonu için 9 kişi istihdam etmeyi planlıyor. Pensa İlaç İK Müdürü İrem Ada, bu pozisyon için işe alım kriterlerini şöyle sıralıyor: 4 yıllık üniversite mezunu olmak, benzer pozisyonda en fazla 2 yıl deneyim sahibi olmak, tercihen İngilizce bilmek, MS Office (Word, Excel, PowerPoint) programlarını iyi derecede kullanabilmek, 30 yaşını aşmamış olmak, yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, iletişim becerileri ve ikna kabiliyeti yüksek olmak, müşteri odaklı çalışmak, B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak ve aktif araç kullanabilmek, seyahat engeli olmamak, erkek adaylar için askerliğini yapmış olmak. Bu arada açık öğretim fakültesi mezuniyetinin kabul edilmediğini de belirtelim.
Pensa İlaç’ta firma içi atamalar sonrasında tıbbi tanıtım temsilcilerinin bir üst pozisyon olan “bölge yöneticisi” olma olasılıkları bulunuyor. Belirli kriterleri karşılayabilen tıbbi delegeler, özel bir “değerlendirme uygulamasına” tabi tutularak bu pozisyon için aday olabiliyorlar.

Okan TÜTÜNCÜ / Secretcv.com Genel Müdürü

“Genel müdür olma şansları bile var”
Sektördeki bu hızlanmayı olağan bir periyot olarak değerlendirebiliriz. İlaç sektöründe her yıl belli dönemlerde alımlar artar ve toplu alımlar yaşanır. Bu alımlar da genellikle yıl sonuna denk gelir. Yıl sonunda alımların gerçekleşebilmesi ve tüm pozisyonların kapanabilmesi içinse sektör işe alım ilanlarını eylül ve ekim aylarında yayınlamaya başlar. Dolayısıyla şu anda yaşanan hareketlenmeyi her yıl yaşanan bu olağan sürece bağlayabiliriz.
Tıbbi tanıtım temsilcileri sadece doktorlarla değil, eczacı, bölge müdürleri ve diğer sağlık personeli meslek gruplarıyla da görüşmeler yapıyor. Sektörün, bu meslek gruplarıyla profesyonel düzeyde ilişki kurabilen, kurumsal çıkarları önde tutan, vizyon sahibi çalışanlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı son günlerde yoğunlaşan ilanlarda da görebiliyoruz.
Mesleğin adından da anlaşılacağı gibi, en temel nitelik satış yapma becerisi. Hastalık, tedavi, doktorluk, eczacılık, ilaç satma ve ilaç alma kültürüne uygun bilgi ve becerilerini geliştiren ve satış yapma niteliğine sahip kişilerin ilaç sektöründe yükselme fırsatları var. Bir tıbbi tanıtım temsilcisinin genel müdür seviyesine kadar çıkma şansı var.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde