İşsizdi, şimdi 50 kişiye iş veriyor

İşsizdi, şimdi 50 kişiye iş veriyor

Kayseri'de sandalye üretimi ile iş hayatına başlayan Şafak Çivici, Türkiye'deki görevlerinin yanı sıra üstlendiği görevlerle Türk kadın girişimcileri dünyada temsil ediyor.

İşsizdi, şimdi 50 kişiye iş veriyor
16px
24px
07.08.2010 18:46
ABONE OLgoogle

Eşi ile birlikte işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatları ile 2001 yılında sandalye üretimi yapmaya başlayan Çivici, 50 çalışanı ile ürettiği sandalye ve karyolaları Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor. 
     Yaklaşık 3 milyon avro ciroya sahip işletmesinde yılda 60-70 bin sandalye ve 10 bin civarında karyola üreten Çivici, üretiminin yüzde 70'ini ihraç ediyor. 

     Çivici, bir taraftan işletmesini giderek büyütüp ekonomik anlamda gelişme sağlarken, diğer taraftan üstlendiği çok sayıda görevle Türk kadın girişimcileri Türkiye ve dünyada başarıyla temsil ediyor.
     Kayseri'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ndeki (TOBB) ilk kadın delegesi olan Şafak Çivici, TOBB kanalıyla üstlendiği görevleri ile kadın girişimci sayısını artırabilmek için çalışıyor. 

     Sayı bakımından erkek ve kadın girişimci arasında fark kalmayıncaya kadar çalışmak istediğini belirten Çivici, 2020 yılında bu farkın ortadan kalkmasını hedeflediklerini kaydetti. 
     
     10 PARMAĞINDA 10 MARİFET
     
     İş hayatına başlama hikayesin de bir hayli ilginç olan Çivici, şunları söyledi:
     ''Asıl mesleğim tercümanlık. 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda F-16 uçaklarının yakıt tankı üretimi yapıldığı projede Amerikalıların firmasında 9 yıl idari müdür olarak görev yaptım. Buradaki işimiz sona erince eşim ile birlikte aldığımız kıdem tazminatları ile sandalye üretmeye başladık. Çevremizdeki insanlar, bize (deli) gözüyle baktı. Bu parayla kendimize ev almamız gerektiğini söylediler. Ancak, biz aldığımız paranın tamamı ile malzeme alarak sandalye üretmeye başladık. ihracat ağırlıklı üretim yapan firmamız da şu an 50 personel çalışıyor. O dönem biz ev almadık, ama şimdi çalışanlarımızın ev sahibi olabilmesi için gayret gösteriyoruz. Diğer taraftan bir kadın girişimci olarak, kadın girişimci sayısının artması için çalışıyorum.'' 

     Türk kadınının diğer ülkelerdeki imajının çok iç açıcı olmadığını, ancak kadın girişimcilerin faaliyetleri ile bu imajın değiştirilebileceğini ifade eden Çivici, son dönemde TOBB bünyesinde yürütülen çalışmalar ile bu konuda ciddi adımlar atıldığını kaydetti. 

     Kadın girişimci olarak ilk görevine Kayseri Ticaret Odası üyesi olarak başladığını ve Kayseri'nin ilk kadın TOBB delegesi olduğunu ifade eden Çivici, yürüttüğü görevlerini şöyle özetledi:
     ''Ticaret odası meclis üyeliğinin yanı sıra Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul üyesiyim. TOBB AB Uyum Komisyonu Raportörlüğü görevimi yürütüyorum. Ayrıca, Alman Türk Ticaret Sanayi Odası İstişare Kurulu üyesiyim. 2006'dan beri Avrupa'daki TOBB gibi kuruluşların çatı kuruluşu olan Avrupa Odalar Birliği Kadın Girişimci Komisyonu Türk temsilcisiyim. Diğer taraftan, Türkiye'nin yanı sıra İran, Afganistan, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan'ın katılımıyla oluşturulan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nda Kadın Girişimci Konsey Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bana imkan verildiği ve enerjim olduğu sürece kadın girişimcileri en iyi şekilde temsil edebilmek için çalışmaya devam edeceğim.'' 

     Kadın girişimcilerin, ekonomik faaliyette bulunmak için aslında avantajlı durumda olduklarını ve bazı durumlarda bu konuda pozitif ayrımcılık yapıldığını vurgulayan Çivici, pozitif ayrımcılığın belli bir seviyeye kadar gerekli olduğunu kaydetti. 

     Ekonomi alanında kadınlarla ilgili kota konulması gerektiği görüşlerine katılmadığını dile getiren Çivici, ''Pozitif ayrımcılık bir yere kadar yapılabilir, ama kadınlar lehine kota konulmasına karşıyım. Tüccarın cinsiyeti olmaz. Siyasette belki olabilir, ama ticarette kota uygulaması olmaz'' dedi.
     Kadınların kendi işlerini kurması ve kadın istihdamı konusunda Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre geride olduğunu bildiren Çivici, üniversitelerde görev yapan kadın eğitimci bakımından ise Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden daha ileri seviyede olduğunu belirtti. 
     
     ''KADINLAR KENDİLERİNİ SINIRLIYOR''
     
     Türkiye'de kadın hakları konusunda hiçbir eksiklik olmadığını, ancak bu hakların kullanılması konusunda bir takım sıkıntılar olduğunu anlatan Çivici, şöyle devam etti: 

     ''Kadınların iş hayatında daha etkin olabilmesi için bir engel yok. Ya kadınlar kendilerini sınırlıyor ya da kültürel kısıtlamalar etkili oluyor. Bunun önlenmesi için kadınların daha bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle barolara, odalara, üniversitelere görevler düşüyor. Diğer taraftan, sanıldığının aksine Türkiye'de dinden dolayı kadınlara yönelik sınırlama da yok. Kadınlar, genellikle kültürel sınırlama ile karşı karşıya kalıyor. Bu anlayışı yıkmamız, bunun için de eğitime önem veremiz gerekiyor.'' 

     Evli ve 3 çocuk annesi olan Çivici, kadınların evdeki sorumlulukları nedeniyle iş hayatında biraz daha zorlanabildiklerini, ancak kadınların olaylara bakış açısının daha farklı olabildiğini dile getirdi.
     Fabrikasında çalışanları çocukları gibi gördüğünü ifade eden Çivici, kadınların sezgilerinin daha güçlü olduğunu, kadınların olaylara daha temkinli yaklaştığını ve evdeki sorumluluklarının iş hayatına olumlu etkiler yapabildiğini sözlerine ekledi.
     Almanya'da gurbetçi bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen ve evliliği nedeniyle Türkiye'ye dönen Çivici, lise mezunu olmasına rağmen Almanya'daki eğitimi sonucu İngilizce, Almanca ve Fransızca biliyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde