İşsiz kalınca masörlük bile yaptı, şimdi 7.6 Milyar doları var

İşsiz kalınca masörlük bile yaptı, şimdi 7.6 Milyar doları var

2006 yılında Twitter'ı kuran Jack Dorsey yola ilk çıktığında amacı 140 karakter ile kullanıcıların akılından geçenleri takipçileri ile paylaşmasına imkan veren bir sosyal ağ kurmaktı.

İşsiz kalınca masörlük bile yaptı, şimdi 7.6 Milyar doları var
16px
24px
14.09.2020 12:38
ABONE OLgoogle

Bugün ise Twitter pek çok şirket, iş insanı ve politikacının milyonlara eriştiği, tabiri caizse gündem belirlenen bir platforma dönüştü. Peki Jack Dorsey 14 yılda bunu nasıl başardı? İşte Twitter'ın kurucusunun hikayesi...

İLK YAZILIMINI 15 YAŞINDA YAZDI  

19 Kasım 1976'da Fairmont City, Illinois'te  dünyaya gelen Jack Dorsey, 13 yaşına kadar  St Louis Missouri'de büyüdü ve Bisho  Dubourg  Lisesi'ne gitti. 15 yaşındayken bugün taksi şirketleri için bir sevkiyat yazılımı geliştirdi.  

Liseden mezun olduktan sonra Missouri  University of Science and Technology Üniversitesi'ne kayıt olan Dorsey pek çok teknoloji milyarderi gibi okulu yarıda bıraktı.  

Kaydını New York University'ye (NYU) aldıran  Dorsey'nin eğitim kariyeri yeni okulunda da fazla uzun sürmeyecekti. 1999 yılında  Twitter fikri zihninde oluşmaya başlamıştı.   

Aynı yıl NYU'dan da ayrılma kararı aldı ve ‘teknolojinin başketi’ olarak da anılan Silikon Vadisi’ne taşınarak programcı olarak iş hayatına atıldı.  

2000'DE İLK ŞİRKETİNİ KURDU

2000 yılın gelindiğinde Oakland'da ilk şirketini kurmuştu. Aynı yıl BlackBerry ve e-posta mesajlaşması yoluyla arkadaş listesinin güncellenmesini sağlayan basit bir prototip geliştirdi.   

Ancak proje hayalini kurduğu gibi finansal desteği bir türlü sağlayamadı. Dorsey istediği yatırımları alamayınca projeyi yarıda bırakmak zorunda kaldı.  

İŞSİZ KALINDA MASÖRLÜK YAPTI  

Bir süre para kazanmak için pek çok farklı alanlarda çalışan Dorsey 2002 yılında masörlük lisansı bile aldı. 

Dorsey'nin kariyeri Odeo adlı bir podcasting  şirketinde iş bulması ile değişti. Dorsey bu şirkette çalışırken gelecekte kuracağı şirket  Twitter’ın kurucu ortakları ile tanıştı.  

ODEO BATINCA TWITTER’I KURDU  

Odeo 2006 yılına gelindiğinde piyasadan silindi. Dorsey işsiz kaldıktan sonra Twitter fikrine yeniden odaklanma kararı aldı ve 2006 yılında Twitter'ı kurdu.

Dorsey ve kurucu ortaklar Twitter alan adını yaklaşık 7 bin dolara satın aldılar. 21 Mart'ta Twitter üzerinden ilk mesajını paylaşmıştı: “just setting up my twttr.” (“twttr’ımı kuruyorum).”  

30 YAŞINDA CEO OLDU   

Dorsey Twitter'ın CEO'su olduğunda henüz 30 yaşındaydı. Ancak Dorsey'in CEO'luk kariyeri kısa sürdü. Birkaç yıl sonra görevinden ayrıldı ve yeni projelere yatırım yapmaya başladı.

Birkaç yıl sonra Dorsey  küçük işletmeleri hedef alan ödeme sistemi Square'i kurdu. 2008’de 8 çalışanı bulunan Twitter takvimler 2015’i gösterdiğinde 600’den fazla kişinin çalıştığı bir şirkete dönüşmüştü.  

Twitter yavaş yavaş popülarite kazanmaya başlamıştı. 2016 yılında en büyük rakibi Facebook 1 milyar kullanıcıyı aşan ilk sosyal ağ olurken Tiwtter 600 milyon kullanıcı ile ikinci sırada kalmıştı. 

Twitter büyüdükçe Dorsey'nin de adı Silikon Vadisi'nde daha sık duyulmaya başladı. 2008'de MIT Technology Review tarafından "35 yaşın altındaki en yenilikçi 35 kişi"den biri seçildi.  

SERVETİ 7.6 MİLYAR DOLAR

Ünlü iş insanı Jack Dorsey'nin serveti 7.6 milyar dolar. Dorsey, geçtiğimiz aylarda servetinin 1 milyar dolarını çeşitli yardım kuruluşlarına bağışlayacağını açıklamış ve bu yönde adımlar atmaya başlamıştı. 

İlker Kocaş/NTV

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde