İspark’ı değnekçiler mesken tuttu

İspark’ı değnekçiler mesken tuttu

İspark’ın işlettiği otoparklarda gece değnekçi diye tabir edilen kişiler, sürücülerden para istiyor.

İspark’ı değnekçiler mesken tuttu
16px
24px
22.08.2013 12:21
ABONE OLgoogle

İspark’ın işlettiği otoparklarda gece değnekçi diye tabir edilen kişiler, sürücülerden para istiyor. Çok sayıda şikâyet aldıklarını belirten İspark yetkilileri ise saat 19.00’dan sonra trafiğin yoğun olduğu yerlerdeki otoparkların ücretsiz olduğuna dikkat çekerek, ‘Bu kişilere itibar etmeyin’ uyarısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin trafiği rahatlatmaya yönelik ürettiği çözümler çoğu kez suistimal ediliyor. Trafiğin yoğun olduğu semtlerde İspark otoparklarının mesai saatleri dışında ücretsiz olmasını fırsat bilen değnekçiler, kendilerini görevli olarak tanıtarak vatandaştan para alıyor. İspark yetkilileri, bazı noktalarda gece işletmeciliği yaptıklarını fakat şehrin bütününü kontrol edemediklerini belirtiyor.

İspark’taki sorunun çözümüne yönelik kentin bazı noktalarında gece işletmeciliği yaptıklarına dikkat çeken yetkililer, şehrin bütününü değnekçilerden arındırmanın mümkün olmadığını söyledi. İspark Genel Müdürü Mehmet Çevik, “Kurumumuz kurulduğu günden bu yana zabıta, emniyet, medya ve değerli İstanbul halkının desteği ile niteliksiz işletmeciliği (değnekçilik) sonlandırma konusunda büyük başarı yakalamıştır.  Ancak kentin bazı noktalarında zaman zaman bu kişiler ortaya çıkmakta, vatandaşları rahatsız ederek para talep etmektedir.” açıklamasında bulundu.

Çevik, kurumun emniyet birimleri ile koordineli çalışarak sorunun çözümüne yardımcı olduğunu aktardı. “Ancak, kurumumuzun kolluk gücü bulunmadığı için konu ile ilgili müdahale yetkisi olan emniyet birimlerine vatandaşların da bu tarz kişi ya da kişileri ihbar etmeleri gerekmektedir. İspark, vatandaşların taleplerini değerlendirerek uygun olan bazı noktalarda da işletme saatlerini uzatabilmektedir.” diye konuştu.

    Gece trafiğin yoğun olduğu Taksim, Şişli, Osmanbey gibi semtlerde yaşanan bu sorun için Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu ise İspark’ın kâr oranı düşük yerleri boş bırakması ile vatandaşın aynı sorunu gündüz de yaşadığını belirtti.

Kalyoncu, İspark’ın bu işi topluma hizmet amacıyla yapmadığından bu tür sorunların yaşandığını söyledi. İspark’la anlaşmalı olarak çalışan taksi durakları da aynı soruna maruz kalıyor. Taksiciler, zaten durak için İspark’a ödeme yaptıklarını, değnekçilere ekstra ödeme yapmak istemediklerini belirtiyor. Sorunun bir diğer mağduru Cüneyt Ünalan ise metro çıkışındaki boş araziye aracını park ettiğini fakat dönüşte yetkisi olmayan kişilerin kendisinden sahte makbuz karşılığında 5-10 TL talep ettiğini belirtti.

Sorunla ilgili sık sık ödeme yapmak istemeyen araç sahipleri ile değnekçiler arasında tartışma çıkıyor. Araç sahipleri İspark’ın gerekirse 24 saat mesai yapması gerektiğini belirtiyor. Öte yandan, İstanbul’daki toplam İspark sayısı 841. Bu park yerlerinden 100’ü saat 19.00’dan sonra da aktif.

Fatih Çelik/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde