İspanyol kuru gıda devi Türkiye’de

İspanyol kuru gıda devi Türkiye’de

300 milyon euro ciroya sahip olan İspanya’da 5 fabrikası bulunan gıda devi Türkiye'de

İspanyol kuru gıda devi Türkiye’de
16px
24px
25.11.2011 13:28
ABONE OLgoogle

Türkiye gerek kuruyemiş gerekse diğer kuru gıdalar açısından şanslı bir ülke. Farklı iklimler ürün çeşidimizin pek çok ülkeden zengin olmasını sağlıyor. Kuruyemiş ihracatımız 500 milyon, kuru meyve ihracatımız ise 1.3 milyar doları aşmış durumda.

Ağırlıklı ihracat pazarımız Avrupa ülkeleri. Malum Avrupa’nın gündeminde uzunca bir süredir ekonomik kriz var. Yunanistan ve İtalya’daki sıkıntının diğer ülkelere sıçramasından endişe ediliyor. Önlem alınmazsa sonraki ülkelerden birinin de İspanya olacağı konuşuluyor. Tabii bu ülkelerdeki sıkıntı şirketleri başka arayışlara itiyor. Maliyetleri arttığı için daha önce ticari ilişkisi bulunan ülkelere yatırım eğilimine girmiş durumdalar. Bu şirketlerden biri de İspanya’nın kuruyemiş ve kuru gıda devi Importaco...

300 milyon euro ciroya sahip olan Importaco’nun İspanya’da 5 fabrikası bulunuyor. 30 yıldır dökme kuru incir, kuru kayısı ve fındık alımı yapan Importaco, Türkiye’de yatırım yapma kararı almış. İspanyollar geçen hafta, İzmir merkezli Yateks Yakut Tarım İşletmeleri’yle ortak “Importaco Gıda Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş.” unvanlı bir şirket kuruluşu yaptı. Şirketin çoğunluk hissesi İspanyollara ait.

Importaco Gıda Sanayi ve Dış Ticaret Genel Müdürü Barış Bayhan, yeni ortaklıkla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Yateks Yakut Tarım İşletmeleri, 1984 yılından bu yana kuru incir ve kuru kayısı ihracatıyla iştigal ediyor. 10 milyon dolarlık ihracatımız var. Üretimimizin tamamı ihracat. Şirketimizde 300 kişi çalışıyor. İspanyol Importaco kurulduğumuzdan bu yana müşterimiz. Dökme kuru incir ve kuru kayısı gönderiyorduk. Bu ilişki sonunda ortaklığa dönüştü. İspanyol müşterimiz, dökme olarak aldığı ürünlerin işlenmesini ve paketlenmesini de Türkiye’de yaptırmak istedi. İşçilik maliyetleri İspanya’da arttığı için bu kararı aldılar. İspanya’dan paketleme makinelerini getirip bizim tesisin içine monte ettik. Importaco, Türkiye’den 10 milyon euro’luk mal alıyor. Bunların paketlemesini artık Türkiye’de yapacağız. Bu daha başlangıç. Sonraki aşamada başka ülkelere ihracat da olacak. Ortaklığın devamı gelecek. Yeni yatırımlar da gündeme gelebilir.”

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde