İsmail Kartal'la bir yıl

İsmail Kartal'la bir yıl

Kanarya’da beklenen oldu ve Ersun Yanal’dan boşalan teknik direktörlük koltuğuna İsmail Kartal oturdu.

İsmail Kartal'la bir yıl
16px
24px
13.08.2014 07:52
ABONE OLgoogle
Kanarya’da beklenen oldu ve Ersun Yanal’dan boşalan teknik direktörlük koltuğuna İsmail Kartal oturdu. İlk demecinde sürekli ‘Fenerbahçem’ ifadesini kullanan tecrübeli hoca “Bu görev için çok uğraştım, çok sabrettim” derken başarılı olmak için gece gündüz demeden çalışacağını ifade etti
 
Fe­ner­bah­çe'de Er­sun Ya­nal'ın is­ti­fa­sıy­la bo­şa­lan tek­nik di­rek­tör­lük kol­tu­ğu­na İs­ma­il Kar­tal otur­du. Fut­bol­cu ola­rak alt­ya­pı­sın­dan ye­tiş­ti­ği Sa­rı-La­ci­vert­li ku­lüp­te 1983-1993 yıl­la­rı ara­sın­da pro­fes­yo­nel ola­rak for­ma gi­yen uzun yıl­lar­da an­tre­nör ola­rak gö­rev ya­pan Kar­tal için Fe­ner­bah­çe yö­ne­ti­mi dün Şük­rü Sa­ra­coğ­lu Sta­dı'nda bir im­za tö­re­ni dü­zen­le­di. Baş­kan Aziz Yıl­dı­rım, As­baş­kan Mah­mut Us­lu ve ku­lüp CE­O'su Ha­san Hak­kı Yıl­maz'ın da ha­zır bu­lun­du­ğu tö­ren­de Kar­tal'ın sü­rek­li 'Fe­ner­bah­çem' ifa­de­si­ni kul­lan­ma­sı dik­kat çek­ti.

‘SEVE SEVE KABUL ETTİM’

Baş­kan Yıl­dı­rım'a kendisini teknik direktörlüğe layık gördüğü için te­şe­kür ede­rek söz­le­ri­ne baş­la­yan Kar­tal şun­la­rı söy­le­di: “Çok uğ­raş­tım, çok bek­le­dim, çok sab­ret­tim. Bir de­ği­şik­lik ol­du, pro­fes­yo­nel­lik­te ay­rı­lık­lar ola­bi­li­yor. 18-19 yıl­lık an­tre­nö­rüm. Teknik direktör olarak da 7 ta­kım ça­lış­tır­dım. Fe­ner­bah­çem'de son 4 yı­lın 3'ün­de Ay­kut Ko­ca­man ve 1 yıl da Er­sun Ya­nal ile bü­yük ba­şa­rı­lar ya­ka­la­dık. Tec­rü­be­mi Fe­ner­bah­çem'e yan­sı­ta­rak bü­yük ba­şa­rı­lar için gö­re­vi se­ve se­ve ka­bul et­tim. “Ba­zı­la­rı­nın ka­fa­sın­da be­nim­le il­gi­li so­ru işa­ret­le­ri ola­bi­lir. Son 4 yıl­dır bu­ra­da­yım ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı ile bir­lik­te çok ge­liş­tir­dik ken­di­mi­zi. Ne­ler la­zım, ne­ler ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor bu ko­nu­la­rın hep­si­ne ha­kim ol­du­ğu­mu dü­şü­nü­yo­rum.”

‘BAŞKAN İŞİMİZE HİÇ KARIŞMADI’

“So­rul­ma­dan söy­le­ye­yim ‘Aziz Yıl­dı­rım sü­rek­li iş­le­re ka­rı­şı­yor' gi­bi bir al­gı var. Ben fut­bol­cuy­ken de an­tre­nör­ken de Aziz Yıl­dı­rım'ın hiç işi­mi­ze ka­rış­tı­ğı­nı gör­me­dim. Aziz Yıl­dı­rım ba­ba­mız gi­bi­dir. Ek­sik­le­ri­miz ola­bi­lir bun­la­rı di­ya­log ku­ra­rak çö­ze­bi­li­riz. Ben bun­dan mut­lu­luk ve gu­rur du­yu­yo­rum. Bu­nun ha­ri­cin­de İs­ma­il Kar­tal ta­kı­ma ne­ler ka­ta­cak, üs­tü­ne ne­ler ko­ya­bi­li­ecek? Ben hep ses­siz ka­lıp işi­mi yap­ma­yı dü­şü­nü­yo­rum, sa­de­ce şam­pi­yon ol­mak is­ti­yo­rum. Fe­ner­bah­çem'de 2 şam­pi­yon­luk 2 ku­pa şam­pi­yon­lu­ğu ve UE­FA ya­rı fi­na­li gör­düm. 3 Tem­muz sü­re­cin­den son­ra en önem­li taş­la­rın­dan bi­ri­si ol­dum. Bu­nun­la be­ra­ber so­rum­lu bir ho­ca ola­rak kat­kı ve ye­ni­lik­ler be­nim tec­rü­be­le­rim, du­ru­şum ve bil­gi bi­ri­ki­mim ola­cak­tır. Ge­ce gün­düz de­me­den ça­lı­şa­ca­ğım. Hem ken­dim hem ca­mi­am ve Türk fut­bo­lu için ha­yır­lı ol­sun."

‘ZORLUKLAR BENİM İÇİN BİR ŞANS’

Tek­nik eki­bi ile il­gi­li de bil­gi­ler ve­ren İsmail Kar­tal "Biz bir ekip ola­rak yar­dım­cı­lar de­ğiş­mi­yor. Fa­tih ve Ze­ki ho­ca biz­le­re ka­tıl­dı. 5 ki­şi­lik bir ekip ola­rak de­vam edi­yo­ruz. Yur­ti­çi ve yurt­dı­şın­dan 1 ve­ya 2 ta­ne da­ha yar­dım­cı ge­tir­me­yi dü­şü­nü­yo­rum. Ta­kım da çok ol­ma­sa da ha­zır gi­bi du­ru­yor. Se­zon ba­şı­na ka­dar Al­lah'ın iniy­le ha­zır ha­le ge­le­ce­ği­mi­zi dü­şü­nü­yo­rum" şeklinde konuştu.

Kar­tal, "Zor­luk­la­rı na­sıl kal­dı­ra­cak­sı­nız" so­ru­su­na ise "Ben bu ca­mi­ayı çok ya­kın­dan ta­nı­yan ve için­de ya­şan bi­ri­si­yim. Zor­luk­la­rı ya­şa­ya ya­şa­ya üs­te­sin­den gel­me­si­ni bil­di­ği­miz için, için­de bu­lun­du­ğu­muz du­rum zor­luk de­ğil be­nim için bir şans ola­rak gö­rü­yo­rum. Ka­rak­ter­li bir ta­kı­mız. Futbolcularla da hep se­vi­ye­li ve me­sa­fe­liy­dik. Bu­nu de­vam et­tir­mek is­ti­yo­rum" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Ak­şam id­ma­nın­da fut­bol­cu­lar, İs­ma­il Kar­ta­l’­ı teb­rik et­ti. Kı­sa bir ko­nuş­ma ya­pan Kar­tal “Bu işin üs­tesin­den hep bir­lik­te ge­le­ce­ğiz. Sizlere gü­ve­ni­yo­ru­m” de­di.Fe­ner­bah­çe­’nin tec­rü­be­li isim­le­rin­den Kuyt, ye­ni ho­ca­la­rı Kar­ta­l’­a ta­kım ola­rak gü­ven­dik­le­ri­ni ve ba­şa­rı­lı ola­ca­ğı­na yü­rek­ten inan­dık­la­rı­nı söy­le­di.

YILDIRIM: BAŞARISIZLIK BENiM

Başkan Yıldırım İsmail Kartal'ın teknik direktörlük görevini hak ettiğini söyledi. “Başarı onun, başarısızlık benim ve yönetimindir” dedi.

Fe­ner­bah­çe Baş­ka­nı Aziz Yıl­dı­rım, İs­ma­il Kar­tal için dü­zen­le­nen ba­sın top­lan­tı­sın­da yi­ne sert açık­la­ma­lar yap­tı. Ön­ce­lik­le ‘mil­li fut­bol­cu Ar­da Tu­ran'ı, Die­go ile il­gi­li olum­suz gö­rüş bil­dir­di­ği ge­rek­çe­siy­le azar­la­dı­ğı’ id­di­ası­na tep­ki gös­ter­en Yıldırım “Ar­da ba­na 'Çok ça­lı­şı­yor ama sis­te­me uy­ma­dı­ğı için ho­ca oy­nat­mı­yor' de­di. Er­sun Ya­nal da Ar­da ile ko­nuş­tu. ‘A­la­bi­li­riz, iyi olu­r’ de­di. Bil­gi tak­vi­ye­si yap­tık. İşim gü­cüm yok da her­ke­si azar­la­mak için mi bu­ra­da­yım” di­ye ko­nuş­tu.

Zi­co, Da­um, Ko­ca­man ve Ya­nal...

İs­ma­il Kar­tal ile il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni de pay­la­şan Baş­kan Yıl­dı­rım, "İs­ma­il ho­ca, bu gö­re­vi hak et­ti. Öy­le 'bi­zim ço­cu­ğu­muz' ede­bi­ya­tı yap­mı­yo­rum. Her şeyi planladık. İn­şal­lah uzun yıl­lar bu ku­lü­be hiz­met ede­cek­tir. Ne Ay­kut Ko­ca­man, ne Zi­co, ne Daum, ne de Er­sun Ya­nal Tür­ki­ye­’de hiç­bir ta­kım­da ba­şa­rı­lı ola­ma­mış­ Fe­ner­bah­çe­’de ol­muş­lar­dır. An­cak ba­şa­rı as­lın­da on­la­rın de­ğil­dir. Çün­kü bu, bir ekip işi­dir. Kim­se 'Ben şam­pi­yon yap­tım' de­me­sin. Ku­rum­sal ya­pı di­ye içi­mi­ze atı­yo­ruz, baş­ka­la­rı gi­dip iç­ki ma­sa­la­rın­da ya­lan şey­ler an­la­tı­yor. Bun­dan son­ra her­ke­se ce­vap ve­re­ce­ğim. Ar­tık Fe­ner­bah­çe, İs­ma­il Kar­ta­l’­a ema­nat­tir. Ba­şa­rı İs­ma­il ho­ca­nın, ba­şa­rı­sız­lık be­nim ve yö­ne­ti­min­dir" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Kar­tal, an­tre­nör­lük ka­ri­ye­ri­ne Fe­ner­bah­çe alt­ya­pı­sın­da baş­la­dı. 2004-05 se­zo­nun­da Si­vass­por'un ba­şı­na geç­ti ve  ta­kı­mı ta­ri­hin­de ilk kez Sü­per Lig'e çı­kar­dı. Son­ra­sın­da Mar­din, Al­tay, Ma­lat­ya, Or­du, Kon­ya Şe­ker, Ha­cet­te­pe ve Mer­sin İ.Y.'de ho­ca­lık yap­tı. 2010-11 se­zo­nu­nun­dan bu ya­na Fe­ner­bah­çe'de  yar­dım­cı an­tre­nör ola­rak gö­rev ya­pı­yor­du.

GÜNÜN POLEMİĞİ: Teknik direktörlerin katkısı ne kadar?

Fenerbahçe'de Başkan Aziz Yıldırım'ın istifa ederek görevinden ayrılan teknik direktör Ersun Yanal ile ilgili zehir zemberek açıklamaları gündemin ilk sırasına oturdu. Yanal'ı sert sözlerle eleştiren Yıldırım, tecrübeli teknik adamın şampiyonlukta payı olmadığını iddia ederek "Bu takımı Ersun Yanal değil, aslan yürekli futbolcularımız şampiyon yaptı" dedi.

Yıldırım'ın sözleri camiada deprem etkisine neden olurken bir yandan da "Teknik adamların futbol takımlarının elde ettiği başarılardaki katkıları ne düzeydedir” sorusunu akla getirdi. Biz de konuyla ilgili olarak Türk futbolunun önde gelen teknik adamlarının bilgisine başvurduk. İşte brbirinden çarpıcı görüşler:

ZİYA DOĞAN

Eskiden yüzde 60’tı. Şimdi yüzde 30’larda


Türkiye’de 5 yıl öncesine kadar hemen hemen hiçbir takımımız sistem üzerine kurgulanmış değildi. Eldeki malzemeye göre çıkar oynarlardı. Bu dönemlerde teknik adamların takım üstündeki etkinliği yüzde 60’tı. Şimdi ise tıpkı Avrupa’daki gibi yüzde 30’lar düzeyinde. Sisteme dayalı futbol oturmaya başladıkça hocaların etkisi de azalır. Ancak Türkiye’deki teknik adam kıyımının altında kulüp yöneticilerinin egoları vardır. Tabii bizim içimizde de istikrarlı kişilik çizmeyenler var. Yönetimler emir eri istiyor. Ersun Yanal’ın Fenerbahçe’ye çok daha güçlü gelmesi lazımdı. Ama bir an önce görevi almak için çaba sarf ediyordu. Ersun hocayı hor görmüyorum ama ben yapmazdım. Masaya güçlü oturup, kişiliğini kabul ettirdiğin zaman sorun olmaz. Ama seni yönetmeye çalışıyorlarsa o masadan kalkmalısın.

GİRAY BULAK

Profesyonellik şart


Normalde teknik adamların takımlara katkısının çok olması gerekir. Ancak maalesef birçok şeye karışmak isteyen insanlar var. Yönetimlerin başkanların rapor alma, bilgi edinme ya da kendi bilgilerini aktarma hakları tabii ki vardır. Ancak fazla müdahale futbolun rengini değiştiriyor. Her geleni bilmiyor gibi kabul edersek bileni çıkmaz bu işin. Yöneticilerin biraz daha profesyonellere yer açması gerekir.

ÜMİT KAYIHAN

Şartlar sağlanırsa yüzde 51


Teknik adamlar doğal olarak istikrarsızlıktan dolayı katkı yapamıyorlar. Tüm başkanlar artık teknik direktörleri de tanıyorlar ve teknik adama göre değil kendi kafalarına göre bir düzen istiyorlar. Sezon başlamadan 2 hoca değiştiren kulüpler var Türkiye’de. Avrupa’da çoğu teknik adam uzun vadeli kontratlarla göreve geliyor. Biz de bu mümkün olamıyor ama buna federasyon çözüm getirebilir. Bir hoca sezon içinde en fazla bir takım çalıştırsın. Kulüpler de en fazla iki teknik adamla çalışabilse belki sıkıntı çözülür. Ben sağlıklı sartlarda göreve getirildiği ve güvenildiği takdirde hocaların katkısının yüzde 51 olduğunu düşünüyorum.

YÜCEL İLDİZ

Önemli olan süre


Kendisini geliştiren teknik adamların takımlara katkısı her zaman olur ancak yönetimlerin istikrarsızlığı bunun önüne geçiyor. Ben ne zaman uzun vadeli çalışma imkanı bulduysam aldığımız sonuçlar daha istikrarlı oldu. Avrupa'ya bakarsak teknik adamlar uzun vadeli ve sağlam anlaşmalar yaptıkları için daha etkinler. Bizde teknik adamlar görevde kalabilmek için yöneticilerle aralarını iyi tutmak durumunda kalıyorlar.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde