İşletmeler en çok dikiş makinesi ve CNC tezgâh operatörü arıyor

İşletmeler en çok dikiş makinesi ve CNC tezgâh operatörü arıyor

TEPAV'ın yaptığı araştırma, istihdamda yaşanan çarpıklığı bir kez daha gözler önüne serdi.

İşletmeler en çok dikiş makinesi ve CNC tezgâh operatörü arıyor
16px
24px
02.01.2011 10:04
ABONE OLgoogle

19 ilde yapılan işgücü analizi, 'dikiş makinesi operatörü, gaz altı kaynakçısı, dokumacı, konfeksiyon işçisi, CNC operatörü, iplikçi, kalite kontrolcü, ütücü, plastik enjeksiyon makineleri operatörü, mekanik bakım-onarımcı, tornacı, overlokçu, bobin-katlama-büküm operatörleri' işkollarında istihdam ihtiyacını ortaya çıkardı.

Kamu ile özel sektör arasında 'Beceri;10' sloganıyla yürütülen 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'yle Türkiye'nin istihdam haritası çıkarıldı. TEPAV'ın gerçekleştirdiği 'İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri' ile Türkiye'nin kayıtlı istihdamının yüzde 75'ini oluşturan ve işsizlik sigortası için İşkur'a başvuranların da yüzde 80'inin bulunduğu 19 ilin fotoğrafı çekildi. Analiz çerçevesinde krizin ardından illerin istihdam rakamlarındaki son durum, il il işgücünün eğitim profili ve ihtiyaç duyulan işgücü profili gibi önemli verilere ulaşıldı. Çalışmada, illerde işgücünün sahip olduğu beceri ile işverenin talep ettiği beceri arasında ciddi uyumsuzluklar yaşandığı belirlendi.

19 ilde 5 bine yakın işverenle yapılan görüşmelerde firmaların yüzde 49'u, çalışanlarının genelinin işine hakim olmadığını belirtti. Firmalar sıkıntının kaynağı olarak ise yetersiz mesleki eğitime işaret etti. Mesleki beceri eğitimlerinin işsizlik sorununun çözümünde etkili olacağını dile getiren firmaların oranı yüzde 87'yi buldu. Çalışma, illerin pek çok işkolunda işgücü temininde güçlük çektiğini ortaya çıkardı. Sıkıntının deneyim ve mesleki beceri eksikliğinin yanı sıra piyasada bu alanlarda yeterli personelin bulunmayışından kaynaklandığı ifade edildi.

Araştırmayı bir açıklama ile duyuran TEPAV, analizlerin, UMEM Projesi kapsamında açılacak meslek edindirme kurslarının oluşturulması açısından önem taşıdığını kaydetti. Analiz sonuçlarından çıkacak ihtiyaçlara göre işsizlere yönelik kurslar açılacak. Kursiyerler, ortalama 3 ay teorik ve pratik eğitimlerin verileceği kursların ardından sanayi kuruluşlarında 3 ay staj yapacak. Hem eğitim hem de staj sürecinde başarılı olanların yüzde 90'ının illerde odalara üye firmalarca istihdam edilmesi sağlanacak.

İllere göre açık bulunan meslekler

Adana'da gaz altı kaynakçısı, Mersin'de overlok makinesi operatörü, Ankara'da gaz altı kaynakçısı, Antalya'da aşçı, Bursa'da CNC tezgah operatörü, Denizli'de dokuma makineleri operatörü, Diyarbakır'da muhasebeci, Erzurum'da pazarlamacı, Gaziantep'te mekanik bakım-onarımcı, İstanbul'da makineci (dikiş), İzmir'de makineci (dikiş), Kayseri'de argon kaynakçısı (tığ kaynakçısı), Kocaeli'nde mekanik bakım-onarımcı, Konya'da CNC tezgah operatörü, Malatya'da makineci (dikiş), Manisa'da bakım ve onarım elektrikçisi, Samsun'da CNC tezgah operatörü, Tekirdağ'da mekanik bakım-onarımcı ve Trabzon'da gıda mühendisi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde