İşler azaldı, markalar AVM’den kaçıyor

İşler azaldı, markalar AVM’den kaçıyor

Ankara’nın en gözde AVM’si Park Vera’dan markalar bir bir çıkıyor.

İşler azaldı, markalar AVM’den kaçıyor
16px
24px
23.05.2016 05:34
ABONE OLgoogle
Ankara’nın en gözde AVM’si Park Vera’dan markalar bir bir çıkıyor. Aralarında LC Waikiki, Derimod, Colins, Defacto, Flo ve Beğendik’in de bulunduğu 40 marka sözleşmelerinin bitmesini gerekçe göstererek AVM’den çıkma kararı aldı. AVM yetkilileri ise firmaların çıkmasında piyasada yaşanan durgunluğun etkili olduğunu ifade etti.

Her ne kadar hükümet yetkilileri ‘piyasalarda kriz yok” değerlendirmelerde bulunsa da işler çok da yolunda gitmiyor. Dolar kurunun artması ile birlikte AVM’deki kira giderleri yükselen perakendeciler bir de azalan müşteri ile ciddi kârlılık sorunu ile karşı karşıya kaldı. Markalar iş yapamadıkları AVM’lerden çıkma kararı alıyor ya da metrekare küçültüyor.

Ankara’nın en önemli AVM’leri arasında gösterilen Park Vera’da yaşananlar sektörün yaşadığı sorunların bir örneği. Ulaşılan bilgilere göre mart ayından itibaren 40 marka AVM’den çıkma kararı aldı. Firmaların kepenk indirmesinin ardından 40 farklı mağazada çalışan 500’den fazla kişi de işsiz kaldı.

Firmalar kepenk indirdi

Bazı firma yetkilileri, piyasalarda yaşanan durgunluğun kendilerini de etkilediği yönünde değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde AVM’lerde karlılıkların düştüğüne vurgu yapan yetkililer, “Bu kapsamda birçok firma son ana kadar kendini zorladı. Ancak müşteri sayısının ve satışların düşmesinden dolayı otomatik olarak kar marjları da düştü. Bir işletmenin kar yapmadıktan sonra devam etmesinin hiçbir anlamı bulunmuyor. Firmalar kepenk indirmek zorunda kaldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Gıda şirketleri de çıktı  

AVM’nin son katında yaklaşık iki yıldır faaliyet gösteren onlarca gıda firması da yaşanan durgunluğu gerekçe göstererek ayrılma kararı aldı. Gıda şirketlerinden sadece McDonald’s kaldı. Müşteri azlığından dolayı bu markanın da kısa süre içerinde AVM’den ayrılacağı da dile getiriliyor.

Markalar kâr edemediği AVM’den çıkıyor

markaavm1Sami Kariyo (Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı): Sektörde karlılık oranlarında ciddi düşüşler var. Bundan dolayı da bazı  tanınmış markalar her AVM de bulunmak istemiyor. Müşterinin daha fazla rağbet ettiği noktalarda bulunmak istiyor. Çünkü son dönemde doların ve Euro’nun değer kazanmasından dolayı mağazaların kira bedelleri de otomatik olarak artıyor.  Kar marjları düşünce markalar bazı iş yapmayan mağazalarını kapatıyor.

Bayram Kaya/Yeni Hayat
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde