İshak Alaton’un en büyük hayaliydi: Yıkılacak

İshak Alaton’un en büyük hayaliydi: Yıkılacak

Geçtiğimiz Eylül ayında vefat eden iş insanı İshak Alaton, “En büyük hayalim” dediği bir okul projesi için acele kamulaştırma şoku....

İshak Alaton’un en büyük hayaliydi: Yıkılacak
16px
24px
01.11.2016 16:29
ABONE OLgoogle

Okulun yapılacağı arazi ile ilgili bir dizi engel çıksa da temel atıldı ve okul inşaatına başlandı. Ancak, okulu yaptıran Alaton’un şirketi geçtiğimiz şubat ayında projeye daha fazla mali destek sunamayacağını bildirdi ve protokolü feshetti. Yarım kalan okulu devralan Çatalca Belediyesi yeni yatırımcı arayışına girerken yeni bir şok yaşandı. Okul binasının üzerinde bulunduğu araziye ilişkin otoyol projesi için acele kamulaştırma kararı alındı. 

Dünyada bir ilk olarak açıklanan 24 derslikli proje için İshak Alaton da “En büyük hayalim” ifadesi kullanmıştı. 2010 yılında gündeme gelen, ancak uzun bir süre bürokratik engellerin yaşandığı projenin temel atma töreni 29 Ekim 2011’de yapılmıştı. Alarko Holding projeyi tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığı’na devredecekti.

YARIM KALAN OKUL BELEDİYEYE DEVREDİLDİ

Alaton’un stent üreten şirketi Alvimedica’nın yapımını üstlendiği okul projesinin temel atama töreninde konuşan Alaton, hayalini gerçekleştirmeye artık çok yaklaştığını söylemişti. Ancak proje önemli bir aşama kaydetmesine karşın bir yıl önce faaliyet durdu.

Alarko Holding, Çatalca Belediyesi ile yaptığı protokol ile tamamlanamayan okulu devretti. 26 Şubat 2016 tarihli ihtarname okul projesini üstlenen Alvimedica Tıbbi Ürünler A.Ş. adına gönderildi.

İhtarnamede, “Her ne kadar  projeye çok iyi niyetlerle başlanmış olsa da ülke ekonomisinin son durumu ve şirketin içinde bulunduğu zor ekonomik koşular nedeniyle söz konusu projeye devam edilemeyeceği anlaşılmış olmaktadır” denildi.

ALATON’UN ADI VERİLMESİ HAKKIMIZ SAKLI

İhtarnamede binalardan üçünün bitme aşamasında olduğu belirtilerek işin yüzde 20 kısmının tamamlandığı belirtildi. İhtarnamenin devamında şöyle denildi: “Bu proje kapsamında yapılan masraflar ve harcanan emek göz önüne alındığında inşası bitmek üzere olan binalardan biri için Şirketimiz Yönetim Kurulu Üyesi Sayın İshak Alaton’un adının verilmesi hakkımızı saklı tutarız.” 

İKİ ÜNİVERSİTE TALEPTE BULUNDU 

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, çok önemsedikleri proje ile ilgili, “Şirket bizim ile yaptığı protokolde, çeşitli mali gerekçeler ile okulu tamamlayamayacağını bildirdi. Yapılan protokol ile yer bize teslim edildi. Hali hazırda okul binası yapılmış durumda. Yapılan yatırımın tutarı ise 5 milyon lira seviyesinde. Ancak bir takım eksiklikler var. Biz de, bu okulun atıl kalmasını istemiyoruz. İki vakıf üniversitesi bizim ile temasa geçti. Burayı fakülte binası veya meslek yüksekokulu olarak kullanabileceklerini belirtti. Bu konudaki talepleri rektörlük düzeyinde resmi yazı ile yapıldı” dedi.

Başkan Kara, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası okulun nasıl değerlendirileceğine ilişkin işlemlerin yavaşladığını aktardı. Kara, gündeme geldiği günden bu yana bir dizi sıkıntı yaşanan proje ile ilgili sok ‘kriz’in ise alınan kamulaştırma kararı nedeni ile oluştuğunu söyledi.

 ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ALINDI

Kara, okul projesinin de üzerinde bulunduğu İzzettin Mahallesindeki 195 ada 54 numaralı parsel için de acele kamulaştırma kararı alındığını belirtti. Kara, alınan kararda değişiklik yapılması için girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

Söz konusu kamulaştırma kararı geçtiğimiz 22 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Acele kamulaştırma Kuzey Marmara Otoyolu projesi için alınmıştı. Dinçer Gökçe/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde