İshak Alaton, ikinci dip bekliyor mu?

İshak Alaton, ikinci dip bekliyor mu?

Sık sık yabancı yatırımcılar ile biraraya gelen Alarko Holding Başkanı Alaton, yurtdışında ikinci dip konusunda ciddi endişeler olduğunu söyledi.

İshak Alaton, ikinci dip bekliyor mu?
16px
24px
28.09.2010 05:42
ABONE OLgoogle

Kendisine de konuyla ilgili sorular yöneltildiğini belirten Alaton, 'ikinci dip olsa da Türkiye bunun çok uzağında' dedi.

ABD kaynaklı başlayan ve bütün dünyayı etkisi altına alan finansal krizinin etkileri tam olarak silinmemişken, şimdi ikinci dip tartışmaları ülkelerin korkulu rüyası haline geldi.

Bu dönemde göstermiş olduğu ekonomik performansla krizi en iyi şekilde atlatan Türkiye, tüm dünyada takdir topladı. Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton da dünyada 'ikinci dip' tehlikesinin özellikle ABD ve Çin'in korkulu rüyası haline geldiğini belirterek, "Türkiye bunların çok dışında" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE BİLDİĞİ YOLDA DEVAM ETMELİ

Yurt dışında ikinci dip tartışmalarının çok fazla konuşulduğunu, söyleyen Alaton şöyle devam etti: "ABD'de bu soruldu bana Avrupa'da da zaman zaman soruyorlar. Yurtdışındaki ikinci dibe vuruş endişesi ve beklentisinden dolayı Türkiye'nin frene basması için hiçbir sebep yok bence ve ülke kendi bildiği yolda devam etmelidir." Türkiye'nin ekonomik performansının yurt dışında çok fazla takdir topladığını ifade eden İşadamı, pek çok şirketin Türkiye'ye yatırım yapmak istediğini belirterek son dönemde özellikle ABD, Körfez ve Avrupalı şirketlerin bunun için atakta olduğuna dikkat çekti.

BİYOTEKNOLOJİK İLGİ

Türkiye'ye yabancı yatırımların özellikle biyoteknoloji alanında yoğunlaşacağı öngörüsünde bulunan Alaton, bu konuda Çatalca'nın ön plana çıktığı bilgisini vererek, "Çatalca'da serbest bölgeye yeni bir yatırım heyecanı duyuluyor ve biyoteknoloji dalında yeni yatırımlar öngörülüyor. " dedi. Alaton Mali Kural ile ilgili olarak ise "Kural bugün için çok acil bir olay olarak görülmüyor. Ve olmasa olmaz değildir. Bugünkü hali ile zaten uygulanıyor. Şimdilik olmasa da olur" diye konuştu.

Biz, krizi hep önceden gören bir şirket olarak tanındık

Sanayide faal olarak bulunduğu dönemlerde şirket olarak hep krizleri önceden hissetme ve ona göre tedbir alma melekesini geliştirdiklerine dikkat çeken Alaton, şirket idaresi olarak her zaman tedbirli davrandıklarını söyledi. İshak Alaton, "Yüksek rezervler tutarak kendimizi güvende hissettik. Krizleri hissederek tedbirler aldık, her zaman likit olmak istedik. Çok büyük gayrimenkullerimiz olmadı ama hep emin yaşadık. Çalışanlarımız hep bildiler ki maaşlarını muntazam alabilecekler. Şimdi bu şirket 56 yıllık geçmişini geride bırakıyor ve ileriye büyük bir güven ve heyecanla bakıyor" diye konuştu.

Başarının anahtarı insanın ayakları üzerinde durmasıdır

Başarı anahtarının kimseye güvenmeden sadece kendi imkanları ile hayatına devam etmesinden kaynaklandığı noktasından hareket eden Alaton, kendisinin ve çocuklarının da aynı yolu takip ettiğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Başarı insanın kendi ailesinin imkanlarını göz ardı ederek kendini ispat etmesinden geçer. Kızım daha ABD'de üniversitede okurken boş vakitlerini geçirmek için buradaki deri sanayicileri ile temasa geçti ve deri kemer ithalatında söz sahibi oldu. Öyle ki senede 2 milyon dolarlık deri kemer ithal ediyordu. ABD'den Türkiye'ye döndüğü zaman yanında epey bir birikimle geldi ve kendi arabası ve gayrimenkulünü aldı. Yani ailesinin ona tanıdığı maddi imkanlar ile yetinmeyi doğru bulmadı. Oğlum Vedat ve Üzeyir beyin çocukları da babadan gördükleri şekilde aynı zihniyetle yetiştiler. O bakımdan fevkalade mutluyuz ki çocuklarımız da bize benzedi ve hayatın güçlüklerini önceden görerek tedbirlerini aldılar."

Bütün rüyalarım gerçekleşti muhteşem bir hayat yaşadım

Şirketi artık profesyonellere bırakan İshak Alaton, onları uzaktan takip etmeyi de ihmal etmiyor. Alaton, doğru ekibi oluşturmanın çok önemli olduğunu söyledi. Şu anda vaktinin büyük kısmını sosyal ve toplumsal faaliyete ayıran Alaton, ayrıca yurtdışından heyetlere Türkiye ve faaliyetler hakkında bilgi veriyor.

Oğlu Vedat ve kızı Leyla ile arkadaş gibi olduğunu belirten Alaton sözlerini şöyle sürdürdü: "Huzurlu bir hayatımız var. Çok fazla kitabımız var ve kitap okumayı çok faydalı görüyorum. Klasik müzik dinlemekten büyük haz alıyorum. Yaz aylarında ise spor mahiyetinde yürüyüş yapıyor ve yüzüyorum." Güncel kitapları takip ettiğini ve son olarak Hanefi Avcı'nın son kitabını okuduğunu belirten Alaton, masasının üzerinde bulunan Nazım Hikmet kitabına ise en kısa zamanda başlayacağını söyledi. Alaton, "Mutluyum. Şimdi geriye dönüp baktığımda evet çok iyi bir hayat yaşadım. Buna büyük bir mutluluk ve gönül rahatlığı ile şükrediyorum. Bütün rüyalarımın gerçekleşmesine şahit oldum. İleri yaşa gelmiş bir insan olarak geriye baktığımda muhteşem bir macerayı yaşadığıma inanıyorum ve Allah'a şükrediyorum" diye sözlerini bitirdi.

Yener Karadeniz/Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde