İşçinin canı sudan ucuz: Sadece 3 Bin Lira

İşçinin canı sudan ucuz: Sadece 3 Bin Lira

Çalışma Bakanlığı’nın raporunda, 8 madencinin öldüğü kaza için şirkete 25 bin lira ceza önerildi

İşçinin canı sudan ucuz: Sadece 3 Bin Lira
16px
24px
14.04.2013 11:19
ABONE OLgoogle

Neredeyse öldükleri için suçlular! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı raporda, ocak ayında Zonguldak Kozlu’da meydana gelen kazada şirketin eksik ve kusurlarından daha çok madencileri suçlayan ifadeler yer aldı. Rapordaki “Benzer kazaların önlenmesi amacıyla işverene 25 bin 333 lira ceza verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır” cümlesi aileleri isyan ettirdi.

‘Ne tazminat ne başsağlığı’ Kazada yaşamını yitiren 8 madenciden Satılmış Arslan’ın eşi Çiğdem Arslan, “Eşim 850 lira için yeraltına inmişti. Bu kadar kolaysa onlar da insinler” dedi. 3 çocuğuyla hayat mücadelesi veren Arslan, kazadan sonra şirket yetkililerinin değil tazminat ödemek, başsağlığı bile dilemediğini anlattı.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, Zonguldak Kozlu’da 8 madencinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili olarak kusurlu bulduğu şirkete yalnızca “25 bin lira para cezası” istemesi aileleri ve sendikayı isyan ettirdi.

Kazada ölen Satılmış Arslan’ın eşi Çiğdem Arslan, “Eğer vicdanları rahatsa ben hiçbir şey söylemiyorum” dedi. Arslan, şirketin kazadan sonra kapılarını bile çalmadığını söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 7 Ocak’ta 8 işçinin ölümüyle sonuçlanan “kaza”yla ilgili inceleme raporu tamamlandı. AA’nın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan inceleme raporunda, alt işverene mevzuata uymadığı gerekçesiyle 25 bin 333 lira ceza verilmesi kanaatine varıldı.

Star İnşaat ve Ticaret AŞ’nin Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde yürüttüğü “eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme” işinde 7 Ocak’ta meydana gelen “kazada” 8 madenci yaşamını yitirmiş, 1 işçi de yaralanmıştı.

“Kazada” yaşamını yitiren 8 madenciden birisi olan Satılmış Arslan’ın eşi Çiğdem Arslan, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın raporuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “25 bin lira mı vermişler? Yazık. O insanlar 850 lira için her gün yerin altına iniyorlardı. Her gün yerin altına inip de soğan ekmek yemek, o kadar kolaysa önce onlar yerin altına insinler. Benim 3 tane çocuğum var, en küçüğü 3 yaşında... Eğer vicdanları rahatsa bu konuda ben hiçbir şey söylemiyorum o insanlara.”

Arslan, SGK’nin 288 lirası kendisine, 142’şer lirası da çocuklarına olmak üzere 714 lira maaş bağladığını belirterek “Şimdi ben kapı kapı dolaşıyorum, çocuklarımı kim okutabilir diye” dedi.

Şirketin kendilerine tazminat ödeyip ödemediği konusunda da Arslan, “Bırakın tazminat ödemesini o şirket bizim evimize gelip ‘başınız sağ olsun’ bile demedi. Kaçıyorlar. Biz onların kuruş lirasını görmedik. Gelmesinler de şu saatten sonra” diye konuştu. Açtıkları maddi-manevi tazminat davasının yeni başladığını belirten Arslan, telefonu kapatırken “Lütfen bizi unutmayın” dedi.

Mustafa Çakır/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde