İşçi gitti, 'en zengin 500'e girdi

İşçi gitti, 'en zengin 500'e girdi

Yıllar önce Avrupa'ya işçi olarak giden Türk işadamı, şimdi en zenginler listesinde

İşçi gitti, 'en zengin 500'e girdi
16px
24px
20.12.2009 08:21
ABONE OLgoogle

Yıllar önce Avrupa'ya giderek orada işçi olarak çalışan Türkler, son dönemde yaşadıkları ülkelere önemli oranda katkı sağlıyor. 
 
Kimi bir tekstil atölyesinde başladığı işini Avrupa'da marka haline getirirken kimisi de sıfırdan başladığı bir alanda ülkenin en önemli yatırımcılarından biri haline geldi.

Bu kişilerden birisi de yıllar önce Hollanda'ya giden Ortel Mobile'ın sahibi Celal Oruç. Quote Dergisi tarafından her sene düzenli olarak açıklanan 'Hollanda'nın en zengin 500 kişisi' listesine girmeyi başaran Ortel Mobile'ın patronu 71 milyon Euro'luk servetiyle 40 basamak yükselerek listenin 355. sırasında kendisine yer buldu.

1998 yılında temellerini attığı Ortel Mobile adlı şirketiyle telekom pazarına giren Türk işadamı, kısa zamanda Avrupa'da zirveye çıktı. 25 yıldır Hollanda'da yaşayan Oruç, gıda alanında başladığı iş yaşantısını telekom sektörüyle zirveye taşıdı.

Avrupa'da daha çok etnik pazara hitap eden ve bir milyondan fazla müşteri kapasitesine sahip Ortel'in yıllık cirosu 100 milyon Euro'ya ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl, hisselerinin üçte ikisi Hollandalı telekom şirketi KPN tarafından satın alınan Ortel'in şimdiki hedefi, Hollanda, Belçika ve Almanya'dan sonra ilk etapta İspanya, Fransa, Polonya ve İngiltere pazarlarına girmek.

Hollanda'nın üst düzey işadamları arasında bir Türk'ün olmasının kendisini gururlandırdığını ifade eden Celal Oruç, yeni yatırımları ile ilgili Zaman'a konuştu. Bu noktalara ulaşmasındaki temel etkenin 'azim ve inanç' olduğunu söyleyen Oruç, 90'lı yılların ortasında Hollanda'da telekom pazarında büyük bir açık gördüklerini ve doğru bir hamle ve zamanlamayla bu sektöre girdiklerini ifade etti.

Oruç, "Bu başarıyı elde edeceğimi tahmin edememiştim." sözleriyle şaşkınlığını gizleyemiyor. Hollanda'da 2009 yılı itibarıyla 500 zengin işadamı arasına girmeyi başaran Oruç, 5 yıl içinde ilk 100, on yıl içinde ise ilk 50'ye girmeyi kendisine hedef koymuş. Listede yer almasının Türk ve yabancı vatandaşlar açısından da önemli olduğunu belirten Oruç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü toplumda yabancıların bu ülkeye yük oldukları yönünde bir görüş var. Oysa biz topluma yük değil tam tersine büyük bir katkı yaptığımız inancındayız. Bu listede yer almamız da zaten bunu doğruluyor. Genel kanaat bizim kısa zaman zarfında gerçekleştirdiğimiz bu başarının takdire şayan olduğu yönünde. Ama ferdi manada bunu çekemeyenler de yok değil. Bizi rakip görüp silmek isteyenler de var. Ama biz yolumuza azim ve inançla devam ediyoruz ve bunu da azimle sürdüreceğiz."

Bayram Kaya/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde