İşadamlarınınki rüşvet değil borç trafiğiymiş

İşadamlarınınki rüşvet değil borç trafiğiymiş

İzmir Limanı’nda ihaleye fesat karıştırma suçlamalarıyla tutuklanan 14 kişi, teknik takibe takılan konuşmalarındaki para alışverişini “borç aldık” ded

İşadamlarınınki rüşvet değil borç trafiğiymiş
16px
24px
14.01.2014 06:04
ABONE OLgoogle

İzmir Limanı’nda gerçekleştirilen ve rüşvet alıp vermek, ihaleye fesat karıştırma suçlamalarıyla tutuklanan 14 kişi, teknik takibe takılan konuşmalarındaki para alışverişini “borç aldık” diye açıkladılar. Bu arada operasyon kapsamında aranan 9 kişiden Limanlar Dairesi Başkanı M.Y. de gözaltına alındı.

İzmir merkezli 5 ilde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan ve hâkim karşısına çıkan 14 kişi tutuklanırken, aralarında eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın bacanağı C.H’nin de olduğu 14 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Aranan 9 kişiden M.Y. ise dün gözaltına alındı ve İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

Bu arada operasyondan ilginç ayrıntılar da kamuoyuna yansımaya devam ediyor. Tutuklanan sanıklar cuma akşamı çıkarıldıkları nöbetçi mahkemede yöneltilen suçlamaları kabul etmezken, para ilişkilerini “borç alıp verme” diye açıkladılar.

Tutuklananlar arasında bulunan işadamı M.C.B, “M.T.U. benim yeğenimdir. Çin’den ziyaret dönüşü hediye vermiştim. Kimseye rüşvet vermedim. TCDD’den değişik tarihlerde 4 ihale aldım. Binali Yıldırım, benim nikâh şahidimdir. Sanıklardan Ş.Ç’yi tanırım. Kendisi ihale grup müdürümüz G.A. ve M.T.U’nun, şahsi ihtiyaçları nedeniyle yeni ev almak için borç para istediği iletildi. Her defasında reddettim. Daha sonra Ş.Ç. benim çalışmış olduğum yere teknik bir konuyu görüşmek amacıyla geldi. Şahsi ihtiyacı nedeniyle borç para isteme yönündeki talebini yineledi. Kabul ettim. Kendisi gittikten sonra banka havalesi ile borç parayı gönderdim. Daha sonra geri ödemesi bir yılsonra muhasebemize yapıldı” dedi.

Alsancak Liman İşletme Müdürlüğü’nde şef olarak çalıştığını söyleyen N.A. da ifadesinde, “İş yapmış olduğum firmalardan çek bedelini ödemek amacıyla borç aldım. Daha sonra borçları ödeyecektim. Kardeşimin hesabına gönderilen paralar da bu paralardır” yorumunu yaptı. Alsancak Limanı’nda servis şefi olarak çalışan Ş.B. ise “2011 yılında oturduğum evi satın almaya karar verdim. Oturduğum eski evim satılıncaya kadar bankadan kredi çektim. Aynı zamanda uzun zamandır tanıdığım İ.Ç, İ.K. ve B.K’dan ev satın almak amacıyla borç para aldım. Evim satılır satılmaz borcumun bir kısmını bu kişilere ödedim. Daha sonra da ödemelere devam ettim” dedi.

'Ülkeyi Biz Soymadık'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde 10 Ocak’ta düzenlenen operasyonda, 10’u gümrük memuru rüşvet alıp verdikleri iddiasıyla 35 kişi gözaltına alındı.  iddialarla ilgili sorgulanan şüpheliler, dün sabah sağlık kontrolünden geçirilip adliyeye getirildi. Adliyeye gelen yakınları şüphelilere alkışlarla destek verdi. Bazı yakınları da sinir krizi geçirirken kimileri de görüntü almak isteyen gazetecilere saldırdı. Adliye çıkartılan şüpheliler, “Çekin çekin. Ülkeyi soymadık, asgari ücretle ekmeğimizin peşinde koştuk” diye bağırarak tepki gösterdi.

Ozan Yayman /Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde