İşadamları işe alım konusunda iyimser

İşadamları işe alım konusunda iyimser

Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'ndeki işverenler üçüncü çeyrek için en olumlu görünüme sahip.

İşadamları işe alım konusunda iyimser
16px
24px
16.06.2011 12:18
ABONE OLgoogle

 Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'ndeki işverenler üçüncü çeyrek için en olumlu görünüme sahip. 

     Araştırmanın 3. çeyrek sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, özellikle inşaat, finans, sigorta, gayrimenkul, kurumsal hizmetler ile restoran ve otelcilik gibi sektörlerde işe alımda dinamik bir gidişat bekleniyor. 

     Türkiye genelinde 1.051 işverenle görüşülerek gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2011'in 3. çeyreğinde Türkiye'de 5 bölgede ve 11 sektörde işverenlerin yüzde 42'si istihdamda artış, yüzde 7'si düşüş beklerken, yüzde 49'u değişiklik olmayacağını belirtti. 

     Sektörler arasında geçen çeyreğe oranla işe alım beklentilerinde en dikkat çeken iyileşme yüzde 15'lik artışla toptan ve perakende ticaret alanında oldu. Finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektörlerinde işverenler yüzde 10 artış öngördü. 

     Restoran ve otelcilik sektörü ile ulaşım, depo ve iletişim sektörlerinde ise işverenlerin işe alım beklentileri geçen çeyreğe oranla yüzde 5 arttı. Öte yandan, işverenlerin yeni çalışan işe alım beklentileri açısından madencilik sektöründe yüzde 13'lük bir düşüş gözlense de görünüm hala olumlu. Kamu sektöründe de bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 düşüş öngörüsü dikkat çekiyor. 

     Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, araştırmaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
     ''Türkiye'de Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'ndeki işverenler üçüncü çeyrek için en olumlu görünüme sahip. Akdeniz Bölgesi'ndeki her iki işverenden biri, önümüzdeki çeyrekte yeni iş gücü alımı yapmayı düşündüklerini söylüyor. Türkiye'nin diğer bölgelerinde de tablo gayet umut verici. Orta Anadolu, Karadeniz ve Ege'de her 10 işverenden 4'ünden fazlası personel sayılarını artıracaklarını ifade ediyorlar. Geçen çeyreğe oranla Türkiye'nin 5 bölgesinden 3'ünde işe alımlar güçlenirken, 2011 2. çeyreğine kıyasla net istihdam görünümünde Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 11 ve Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 6 artış beklentisi var. Geçen çeyrekle karşılaştırıldığında net istihdam görünümünün Ege Bölgesi'nde yüzde 5 ve Marmara Bölgesi'nde yüzde 4 düştüğü görülüyor. 2011'in 3. çeyreği için Türkiye'nin tüm bölgelerindeki işverenlerin istihdama yönelik pozitif görünüm sergilediklerini görüyoruz. Avrupa ülkeleri arasında en güçlü işe alım planlarına sahip işverenlerin Türkiye'de olması, iş arayanlar ve iş değiştirmek isteyenler açısından oldukça cesaret verici.'' 
     
     İSPANYA, YUNANİSTAN, İTALYA VE İRLANDA NEGATİF
     
     Araştırmanın gerçekleştirildiği 39 ülkeden 35'inde işverenlerin önümüzdeki üç ay içerisinde çeşitli ölçülerde iş güçlerini arttırmayı düşündükleri dikkati çekerken, Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırmasında Asya Pasifik, küresel olarak en yüksek işe alım beklentisine sahip bölge oldu. Önümüzdeki üç ay içinde işe alım planları en güçlü Hindistan, Brezilya, Tayvan, Türkiye ve Singapur'da dile getirilirken, İspanya, Yunanistan, İtalya ve İrlanda ise en zayıf ve negatif işe alım tahminlerinde bulunulan ülkeler oldu.
     Manpower Yönetim Kurulu Başkanı ve Manpower Group Üst Yöneticisi (CEO) Jeffrey A. Joerres, ''Geçen yıla kıyasla tüm önde gelen coğrafyalarda olumlu gelişmeler gözlemlenmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gelişmekte olan piyasalar iyimser yaklaşımlarını sürdürüyorlar. Bu tablo, şirketlerin temkinli duruşlarını bıraktıkları anlamına gelmese de 'değişiklik yapmayacağım' görüşünden yavaş yavaş uzaklaştıklarının kanıtı'' yorumunu yaptı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde