İşadamları gelişmelerden umutlu: Bölge şaha kalkar

İşadamları gelişmelerden umutlu: Bölge şaha kalkar

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasına hakim olan barış ortamı iş dünyasını da heyecanlandırdı. İşte yapılan yorumlar...

İşadamları gelişmelerden umutlu: Bölge şaha kalkar
16px
24px
21.03.2013 15:51
ABONE OLgoogle

İş dünyası genel olarak yaşanan sürece büyük destek verirken, önümüzdeki dönemde yatırımların artabileceğine vurgu yapıyorlar. Bölgenin Ortadoğu'ya olan yakınlığına dikkat çeken işadamlarına göre önümüzdeki dönemde büyük fırsatların oluşabileceğini söylüyor.
İş dünyasının yaşanan sürece ilişkin görüşleri şöyle:

'BÖLGEDEKİ YILDIZIMIZ DAHA ÇOK PARLAR'

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: “Türkiye son yıllarda, ekonomi ile ilgili birçok problemini çözdü. En büyük tehlike bu yaşanan gerilim. Bunun ortadan kalkması ile Türkiye açısından çok ciddi kazanılmalar elde eldir. Barış ortamı sağlanırsa, hem Türkiye’nin batısından, hem Doğu ve Güneydoğu’dan hem de yurtdışından bölgeye daha çok yatırım yapılır. Komşu ülkeler ile ihracat daha artar. Türkiye, o bölgelerdeki maden ve petrol konusunda daha ciddi çalışma yapabilir. O bölgenin gelişmesi tüm ülke için çok önemli. Tüm ülkeyi rahatlatır. Bundan sonraki yatırımların merkezi Doğu ve Güneydoğu Bölgesi olur”

"ARTIK BAHANE DE KALMADI"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken: Süreç çok önemli. Sürecin başlaması ve iyi gitmesi ekonomiyi canlandırabilir. Teröre giden para azalır. İstikrar olursa büyüme de hızlanır. Yatırımcılar güvenli yatırım yaparlar. Yöre halkı güvenle dükkanlara girip çıkar, Bu da harcama miktarı arttırır ve bölge esnafını rahatlatır.

Teşvikler ve yatırımların önemli kısmı o bölgeye veriliyordu. Yatırımcıların bugüne kadar ki en büyük bahanesi güvenlikti. Terör ortadan kalkınca bahaneleri de kalmayacak. O açıdan çok önemli. Bununla birlikte göç duracak, Büyük kentlerde yığılma bitecek. Hayvancılığa darbe vurulmuştu. Bu da rayına oturacak. O tarafa doğru önemli ölçekte göç olacak.

O bölgelerin insanı genellikle kendi mülkleri olan arazilerde yaşamaya alışmışlar. Bu nedenle şehirlerden oralara geri dönmeyi isteyecekler.

BÖLGE EKONOMİK OLARAK UÇMAYA HAZIR’

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral: “Herkesin merakla beklediği gündü bugün. Sanıyorum 2 milyon kişi toplandı Diyarbakır’da. 2 milyon kişi dostluk ve barış mesajı veriyor. Son 70 yılda, 2 milyon kişinin toplandığı başka ülke göremezsiniz. Silahların durması, akan kanın durması, başka anaların ağlamaması için önemli bir adım. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Bu tür çalışmaların hassasiyetle yerine getirilmesi gerekir. Bu noktaya kolay gelinmedi. Ekonomik anlamda, bölge 6’ıncı teşvik bölgesinde. Ancak en büyük teşvik, huzurdur, can ve mal güvenliğidir, barıştır. Esasında 21 Mart ülkenin teşviğidir. Belki klasik bir deyim ama bölge ekonomik olarak uçacak durumda. Bölgenin huzur ve refahının artması tüm Türkiye’nin kazanımıdır, tüm Türkiye’yi rahatlatır.”

'ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR GİDER'

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin: Birlik olarak bir şekilde son 15 yıldır en doğu ve güneydoğudaki iller hariç o bölgedeki kentlerin gelişimine destek verdik. Ama bu en uç noktalar terör olaylarından dolayı bize uzak kaldılar. Sürecin hızlı ve olumlu ilerlediğini ve bu yıl içerisinde sonuç alınacağını düşünüyoruz. Şu anda 5'inci ve 6'ıncı bölgedeki teşvikler açıldı. Bu yıl içinde olumlu gelişmeler olması durumunda gelecek sene bölgeye çok ciddi yatırımların gideceğini düşünüyoruz.

ÖNCELİKLE BÖLGENİN KENDİ İNSANI ÇEKİLMELİ

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete: Yaşanan bu süreci ve hükümetin attığı adımları destekliyoruz. O bölgeye öncelikle batıda yaşamakta olan yörenin insanı çekilmeli. Batıda bulunan bu kişiler kendi yöre halkının daha iyi anlar. Ayrıca şu anda yaşanan süreç çok hassas. Vücut dili bile çok önemli. O nedenle çok dikkatli olunmalı.

Bölgede ciddi bir işgücü var ve büyük bir potansiyel var. Özellikle lojistik anlamında yatırımcılar bölgenin konumunu en iyi şekilde kullanabilir. Irak ve Kuzey Afrika gibi bölgelerden ciddi talep alabilecek ürünler üretilebilir.

"TORUNLARIMIZA DAHİ VASİYET EDECEĞİZ"

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş: Bölgeye huzur ortamının gelmesi sadece burası için değil tüm Türkiye için çok önemli. Biz bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Torunlarımıza dahi bu sorunu çözenlere minnettar olmalarını vasiyet edeceğiz. Bölgeye barış ortamının hakim olması yatırımları da çok büyük ölçüde artıracak. Sonuçta burası pazar sorunu olmayan, Irak ve Suriye gibi ülkelerin komşusu bir bölge. Önü ve ufku son derece açık. Ben yatırımlarda ciddi bir patlama yaşanabileceğini düşünüyorum.
 
“BÖLGE ŞAHA KALKAR”

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: “Uygulanan ekonomi politikaları ve çatışmalı süreç bölgenin bu kadar geri kalmasına neden oldu. Bölgenin büyük bir potansiyeli var. Bu hem, ticarette, hem tarımda, hem turizmde ve daha bir çok sektörde var. Bu alanlarda ciddi bir potansiyel var. Yatırım yapmak isteyen onlarca yatırımcı var. Bunları biliyoruz. Para, yaşayacağı yere gider. Savaşın, çatışmanın olduğu bir yere kimse gitmek istemez. Çatışmalı sürecin son bulması ile bölgenin alacağı yatırımlar, istihdama ve refaha yansıyacaktır. Bölge şaha kalkacak durumda.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde