İşadamları Libya sorununu yerinde çözmeye gidecek

İşadamları Libya sorununu yerinde çözmeye gidecek

DEİK, BDDK, DTM ve Müteahhitler Birliği Libya sorunlarını çözmek için özel ekip oluşturdu.

İşadamları Libya sorununu yerinde çözmeye gidecek
16px
24px
11.07.2011 09:02
ABONE OLgoogle

DEİK İcra Kurulu Başkanı Yırcalı, krizi yerinde görmek amacıyla Bingazi’ye gideceklerini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye’nin 16 milyar dolarlık müteahhitlik projesi yaptığı Libya’daki sıkıntıları çözmek için önümüzdeki aylarda Bingazi’ye giderek, yerinde görüşmeler yapacak. Bugüne kadar toplam 12 toplantıyla Libya sorununu ele alan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, geçen hafta Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Türkiye Müteahhitler Birliği temsilcileriyle İstanbul’da bir toplantı yaparak ‘acil’ listesini tespit etti.

Yırcalı, Libya sorununun çözülmesi konusunda bir kurulun oluşturulacağını belirten Yırcalı “Bu kurul, önlemlerin nasıl olması gerektiğini kontrol edecek. Yani alacakların tahsili, yeni projelerin alınması gibi konularda çalışacak” diye konuştu.

Yırcalı, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin işadamlarının sorunlarını çözmek için bu ülkeye sürekli üst düzey temaslarda bulunduğunu bunu Türkiye’nin de yapması gerektiğini belirterek “Biz de bu alanda ziyaret yapmayı planlıyoruz. Bunun için Dış İşleri Bakanlığı’na bir yazı gönderilerek görüşlerini alınacak. Libya’daki alacak tahsili, şirketlerin projelerle ilgili verdiği teminat mektuplarının nakde çevirilmemesi gibi konularda görüşeceğiz” dedi.

Risk sigorta sistemi geliyor

Yırcalı, yaşanılan sıkıntılardan ders çıkartarak bir Risk Sigorta sisteminin kurulmasının da gündeme geldiğini belirterek “Bunun için Eximbank’la görüşüyoruz. kendileri sıcak bakıyorlar. Şu anda bu alanda bu halk ayaklanmaları ve rejim değişikliği sonrası oluşacak zararları ödeyebilecek bir sigorta sistemi bulunmuyor. Bunun oluşturulma için de adım atıyoruz” dedi. 

16 MİLYAR $’LIK SÖZLEŞME VAR

Tahsil edilemeyen miktar 1 milyar dolar

Türkiye’nin Trablus Büyükelçiliği’nin verilerine göre, Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmaları 2009-2010 arasında Libya’da 7 milyar 627.2 milyon dolarlık 124 proje aldı. Türk müteahhitlerinin sözleşmesi devam eden işlerinin büyüklüğü ise 16 milyar doları buluyor. Libya’da Doğuş, Güriş, Enka, Nurol, Metiş, Tekser, Yüksel İnşaat gibi müteahhitlik firmaları 1 milyar dolar alacaklarını bıraktı.

İbrahim Acar / Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde