İş ve ekonomi dünyası büyüme rakamları için ne dedi?

İş ve ekonomi dünyası büyüme rakamları için ne dedi?

Türkiye ekonomisi, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü. Büyüme rakamları için ne dediler?

İş ve ekonomi dünyası büyüme rakamları için ne dedi?
16px
24px
11.12.2017 13:02
ABONE OLgoogle

Türkiye 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüme gösterdi. Böylelikle Türkiye büyümede 2011 üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 

Ekonomi yönetimi büyüme verisini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye'yi zayıf göstermek için çalışan iç ve dış fesat odaklarına en güzel cevap verildi. Türkiye kendisine güvenen, inanan kimseyi sükutu hayale uğratmamıştır, uğratmayacaktır. Bizimle birlikte olanlar kazanacaktır.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İlk 9 ayda 7,4 gibi çok güçlü bir büyüme söz konusu, 4. çeyrekte de devam ediyor. Yılın tamamında yüzde 5,5 hedefin epey üzerinde bir büyüme olabilir, rakamlar yüzde 6,5 bir büyümeye işaret ediyor. Büyüme hem yüksek, hem kapsayıcı, istihdam yaratan bir büyüme. Tarımın büyümeye katkısı sınırlı, dolayısıyla Türkiye sanayileşerek büyüyor, bu da çok önemli" diye konuştu. 

Bir tek bu olumsuz görülebilir

Şimşek, "3. çeyrekte dış talebin katkısı oldukça düştü, bir tek olumsuz bu görülebilir, bu da iç talebin güçlü olmasından kaynaklanıyor" dedi.

Zeybekci: Söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, nisan ayından bu yana iki noktayı vurguladıklarını hatırlatarak, "Birincisi uluslararası kuruluşlar tahminlerini bir bir artıracak. İkincisi Türkiye 3. çeyrekte G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olacak" ifadelerini kullandı. 

Zeybekci, "Türkiye, 3. Çeyrekte yüzde 11,1’lik rekor büyüme performansıyla söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu" diye konuştu.

Elvan: Sıkı para politikası sürecek

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2017 genelinde 6-7 bandında bir büyüme beklediklerini bildirdi.

Elvan, "Enflasyon oynaklığının azalacağı, kurun dengeye oturacağını düşünüyoruz. Türkiye 2017 yılında yüzde 7'ye yakın bir büyüme gerçekleştirecek. Enflasyonda 2017 Aralık-2018 Mart ayları arasında aşağı yönlü bir hareket olacak" diye konuştu. Elvan sıkı para politikasının süreceğini dile getirdi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU "YENİ BİR BAŞARI HİKÂYESİ YAZDIK"

Büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk müteşebbisinin, karşısına çıkarılan her olumsuzluğa, dışarında gelen ekonomik ve siyasal engellere rağmen neler yapabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu'nun değerlendirmesi şöyle:

"Hem son çeyrekteki yüzde 11,1'lik, hem de 9 aylık yüzde 7,4'lük büyüme oranımızla dünyada gıptayla bakılan, pozitif ayrışan ve yıldızının parladığı bir ülke haline geldik.

Türk müteşebbisinin, karşısına çıkarılan her olumsuzluğa, dışarında gelen ekonomik ve siyasal engellere rağmen neler yapabileceğini, Türkiye'nin ne kadar dinamik ve üretken olduğunu dünyaya bir kez daha ispatladık.

Tüccarımız, sanayicimiz, üreticimiz olumsuz tezviratlara kulağını tıkadı, ileriye bakarak yeni bir başarı hikâyesi yazdı.

Türk iş dünyası olarak hedefimiz 2017'de yüzde 7 büyümeye ulaşmak ve sonrasında da bu büyümeyi daha çok üretim, yatırım ve ihracatla devam ettirmek.

Hükümetimize, ekonomi yönetimine, iş dünyamızın yanında yer alarak hayata geçirdiği reformlarla bu büyümede itici güç olmasından dolayısıyla teşekkür ediyoruz."

TİM: İhracat Destekli Rekor Büyüme

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017 yılı 3. çeyrek büyüme verisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Gelen rakamın OECD ve G20’de liderlik koltuğuna oturmamızı sağlayacağını belirten TİM Başkanı, “Büyüme hızımız hem bizim hem de pek çok kurumun tahminlerinin üzerinde geldi. 2017 sadece ihracatta değil ekonominin tamamı için adeta bir atılım yılı oldu. Birbiri ardına elde edilen bu başarılarda hem Hükümetimizin hem sanayicilerin, ihracatçıların yani piyasadaki bütün aktörlerin payı oldukça yüksek“ dedi.

Büyükekşi “Gelen büyüme rakamı, 2011 yılı 3. çeyrekten bu yana ulaştığımız en yüksek, 2000’den beri ulaştığımız 6. çeyrek oldu. Bu başarı, hepimize hayırlı olsun” dedi.

Dünyanın büyüme motoru olan Çin ve Hindistan’ı bu rakamla geride bıraktığımızı kaydeden TİM Başkanı “Yüzde 11,1 büyümenin 3,6 puanı yatırımlardan geldi. Yatırımlardaki bu artış, büyüme trendinin bu çeyrekle sınırlı kalmayacağını, son çeyrekte ve 2018’de de devam edeceğini gösteriyor. Yani Ekonomi Bakanlığımız tarafından verilen yatırım teşviklerinin bu çeyrekte etkilerini daha net bir şekilde görmüş olduk. Diğer taraftan bu yatırımlar da sonraki dönemlerde ihracatımıza olumlu etki yapacak.”

İhracatın büyümeye olan katkısının 3,5 puan olduğunu söyleyen TİM Başkanı; “Bu katkı son 5 yılın en yüksek ihracat katkısı. Yani büyümenin üçte biri ihracattan geldi. Son 15 yılın ise dördüncü en yüksek ihracat katkısını yakaladık. Biz geçen yıl “2017 ihracatta atılım yılımız olacak” dedik. Dediğimizi yaptık. Tüm ihracat ailesi daha fazlasını istiyor” şeklinde konuştu.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle‏..

Yılın 2. yarısından itibaren tekstil ve hazırgiyim sektörümüzün ihracatı hızla toparlandı. Tekstil ve hammaddeleri  ihracatımız %2,5 oranında artarak 9,2 Milyar $ değerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranımız %81,4 ile son yılların zirvesine ulaştı. @BloombergHT @mneuzunyol

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde