İş dünyasının kuralları değişti…

İş dünyasının kuralları değişti…

Murat Ülker bir tablo aldı, gündem değişti. Boş bir çerçeveye 125 bin dolar verilir mi?

İş dünyasının kuralları değişti…
16px
24px
03.05.2013 06:35
ABONE OLgoogle

Fikri Türkel'in yazısı

Murat Ülker bir tablo aldı, gündem değişti. Boş bir çerçeveye 125 bin dolar verilir mi? Bedri Baykam'ın tablosunu almasından bahsediyorum.

Aslında konu bu değil. İş dünyasında kurallar değişti, bu satın alma da bunun bir örneği…

Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme döneminden kalan 1575 tarihli iki nadide İznik sürahisi, geçen hafta İngiltere'de Bonham Müzayede Evi tarafından satışa sunulmuştu.

2 milyon 330 bin liraya el değiştiren İznik sürahilerini kimlerin aldığı açıklanmamıştı.

Gizemli alıcılardan biri; Türkiye'nin en büyük İznik çini koleksiyonlarından birine sahip olan Ömer Koç olduğu konuşuluyor.

Bu tür gizemli satın almalarda ya koleksiyoner refleksi ağır basıyor veya yatırım amaçlı olabiliyor. Bir üçüncü sebep de var...

1998 yılında Zeynel Abidin ve Mehmet Nezih Erdem kardeşlerce 538 bin 962 Fransız Frangı'na satın alınarak Topkapı Sarayı Müzesi'ne bağışlanan som altın saplı devlet mührü ve sedef saplı som altından yapılmış özel mühür de çok konuşulmuştu.

Yani, işadamları bu refleksleri kullanmaya yeni başlamadı.

Bedri Baykam açılımı Murat Ülker için ilk değil. Burhan Doğançay'ın 'Mavi Senfoni' tablosunu alarak günlerce kendisinden ve Doğançay'dan bahsedilmesine sebep olmuştu. Ülker, Rahmetli Doğançay'ın vefatına kadar onun çalışmalarına destek olmaya devam etti.

Doğançay ile Baykam, hem resim anlayışı hem de hayat görüşü olarak apayrı uçlardaki insanlar. Ben, Baykam'ın sanat ve yaşam tarzını beğenmem ama bu bir resim ekolüyse buna saygı duyulmalı.

Murat Ülker, Türkiye'nin en güçlü ve zengin işadamlarından biridir. Ürün ve hizmetleriyle her eve giriyor. Baykam'ın da Doğançay'ın da hedef kitlesine mesajları olacaktır. Bunu sanatla yaptığı gibi sporla da yapıyor.

Sadece kendisi değil grubu da benzer etkinlikler içinde. Yıldız Holding, 2011 yılında Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerîfeler Sergisi'ni sanatseverlerle buluşturdu.

Ülker de, 200 bin çocuğu futbolla, 600 binden fazla çocuğu sinema ile tanıştırdı. Başka grupların da benzeri etkinlikleri var.

Aslında iş dünyasının yeni kuralları budur. Bir ürün ve hizmetiniz olabilir ama siz toplumun her kesiminde ve yerinde olmanız gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu yapıldı. Turun değişik etapları, dört gün dünya kanalları tarafından sürekli paylaşıldı. Bu tur, yeni bir spor dalını ve yeni sporcuyu ortaya çıkardı: Bisikletçi Mustafa Sayar.

Sayar'ın arkasında yani sponsoru Torku vardı. Konya Şeker'in markası Torku için uluslararası bir açılım oldu.

Türkiye İtibar Endeksi 2012 sonuçlarına göre Koç Holding yüzde 20, Sabancı Holding yüzde 18,1 ve Ülker yüzde 6.7 ile Türkiye'nin en itibarlı üç markası oldu.

Eğer söz konusu olan itibarsa, iktisadi faaliyetlerden fazlasına sahip olmanız gerekiyor.

Günümüzün yeni kavramlarından biri itibar ama diğerleri de var: Sürdürülebilirlik, çevre kültürü, sağlık, yardım ve sosyal sorumluluk… Bunları uzatabilirsiniz: Etik anlayış, spora destek olmak, doğal afetlerde duyarlılık, dünyanın farklı yerlerinde gelişen toplumsal olaylara tepki gibi…

Bundan dolayıdır ki önde gelen bütün şirketler 2020 Olimpiyatlarının İstanbul'a alınmasına destek veriyor… Van Depremi sonrası Turkcell'in Türkiye Kumbarası, Birleşmiş Milletler tarafından örnek gösteriliyor.

Şirketlerin ya binası yeşil sertifikalıdır veya mutlaka bir sosyal sorumluluğu vardır. İş dünyasının yeni kuralı budur. Bunu anlamazsanız işadamlarının veya holdinglerin reflekslerini anlamakta zorlanırsınız.

Bütün bu işlerde ciddi risk de vardır. İster tablo al, baskete destek ver veya adını ilk duyduğun bir köy ve ülkeye yardım elini uzat… Etkinlik genel yaşayış ve toplumla ters düşüyorsa bütün harcamaların çöpe gider…

Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde