İş dünyasının ağır topları kadınları liderliğe hazırlıyor

İş dünyasının ağır topları kadınları liderliğe hazırlıyor

'Koç' Patronlar, her yıl ikişer saatlik 10 toplantıda 'öğrenci'leriyle biraraya gelecek.

İş dünyasının ağır topları kadınları liderliğe hazırlıyor
16px
24px
01.07.2012 08:48
ABONE OLgoogle

Yönetim katının 'gediklileri' tecrübelerini geleceğin liderleriyle paylaşıyor, onları yönetime hazırlıyor. 'Koç' Patronlar, her yıl ikişer saatlik 10 toplantıda 'öğrenci'leriyle biraraya gelecek. İlk toplantılar yapıldı bile... Yönetim kurullarında görev almaya hazırlanan 40 kadın yönetici 'koç'larından öğrendiklerini kulaklarına küpe yaptı. Mentiler mentorlarını yere göğe sığdıramıyor

Mustafa Koç, Suzan Sabancı Dinçer, Güler Sabancı, Hamdi Akın, Murat Ülker, Süreyya Ciliv, Tuncay Özilhan, Cem Boyner, Bülent Eczacıbaşı, Ömer Aras, Ahmet Çalık gibi iş dünyasının ağır topları, kadınları yönetim kurulu üyesi yapmak için kolları sıvadı. 'Yönetim Kurullarında Daha Çok Kadın İçin Şirketlerarası Mentorluk Programı' uluslararası yönetici koçluğu şirketi Praesta ve Forbes Türkiye işbirliği ile Türk iş dünyasının önde gelen 40 iş liderinin 'mentor' ve üst düzey yönetici kadınlardan oluşan 'menti'ler fikir alışverişine başladı. Praesta Türkiye Yönetici Ortağı Hande Yaşargil Ateşağaoğlu, yılda ikişer saatlik 10 toplantıda mentileriyle bir araya gelecek mentorların, bu alandaki bilgi birikimlerini, tecrübelerini ve vizyonlarını paylaşarak hem yönetim kurulu seviyesindeki kadın sayısını artırmak hem de Türkiye'nin 'bağımsız yönetim kurulu üyesi havuzu'nu zenginleştirmek üzere çalışacaklarını söyledi. Ateşağaoğlu, 'Programda, ülkenin en önde gelen şirketlerinin yönetim kurulu başkanları, yüksek potansiyelli kadın yöneticilere mentorluk yapıyor. Türkiye 40 çift ile başlayarak benzer programlar arasında en iddialı yerde konumlanıyor' diye konuştu.

ÇOK 'NET' VE ÇOK DİSİPLİNLİ
Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş: Program kapsamındaki mentorum, iş hayatım boyunca büyük saygı duyduğum ve yakından takip ettiğim Sevgili Güler Sabancı. Kendisiyle bu zamana kadar birkaç kez bir araya gelme fırsatı yakaladık. Kendisi son derece programlı disiplinli ve bu anlamda da yapısal biri. O nedenle bu program için bir araya geldiğimizde öncelikle ana resmi konuştuk. Ne zamanlar bir araya gelelim, bu programın ne faydası olacak gibi ana konu başlıklarını tartıştık. Güler Hanım, insana değer veren ve insanla fark yaratıldığına inanan, farklı görüşlerin fikirleri beslediğine inanan ve bu programın faydasına çok inanan biri. Ayrıca çok net biri. Ona bir konu danıştığımda, spesifik örneklerle anlatıyor ve bu da çok kritik. Her birlikte olduğumuzda konuştuğumuz gündem ve içerik, bir sonraki gündemi ve amacını da belirliyor. Son derece net biri ve doğru zamanda yaşam ve iş deneyimiyle saptamalarda bulunuyor. Bu mesajı almak ve üzerinde düşünmek çok kıymetli benim için.

VİZYONUNDAN ÇOK FAYDALANIYORUM
Nurgün Eyüboğlu Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü: Kendi katıldığım program sonrasında, taşıdığımız bayrağı emanet edeceğimiz arkadaşlarımızı şimdiden hazırlamak adına ileride daha fazla katkı sağlayacağımı düşünüyorum. Değişimin hızına ayak uydurmak, dönüşüme adapte olmak, hatta bu sürece liderlik etmek şirketlerin kalıcı katma değer ve fark yaratmaları için çok önemli bir husus. Birlikte çalıştığım Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın vizyonundan ve tecrübelerinden faydalanarak bakış açımı zenginleştirme fırsatı bulacağıma inanıyorum. Vizyon tecrübe ile birleştiğinde çoğu zaman göz önüne alınmayan riskler daha çok dikkate alınıp daha sağlıklı ve sağlam kararlar alınabiliyor. Mentorluğun bu anlamda da önemine inanıyorum.

TOPLANTILAR ÇOK VERİMLİ GEÇİYOR YAPACAK BİR SÜRÜ ÖDEVİM VAR
Pelin Akın- Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi:
Çok şanslıydım ki, ben de benim kadar kendi kuşağının stereotipik genellemelerine ters bir x jenerasyonu örneğiyle kişisel gelişimime büyük katkı sunacağına inandığım Suzan Sabancı Dinçer ile eşleştirildim. Suzan Hanım oldukça disiplinli, planlı, araştırmacı ve yönlendirici bir mentör. Suzan Hanım ile yaptığımız ilk görüşmemizde yönetim kurulunda ne şekilde yer alabileceğimi, pozisyonumu, gelecekte yapmak istediklerimi konuştuk. Bunun yanı sıra hayallerimin üzerinde durduk. Hedeflerim konusunda Suzan Hanım'ın tavsiyelerinin somut ve net olması konuşmamızı daha verimli kıldı. Suzan Hanım ile yaptığımız toplantılar o kadar verimli geçiyor ki, toplantıların sonunda kafamda bir sürü yeni fikir oluştuğunu ve yapılacak bir sürü ödevim olduğunu söyleyebilirim.

SADECE KARİYER DEĞİL, 'HAYAT MENTORU'M
Zuhal Şeker-Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü:
Godiva Yönetim Kurulu Danışmanı Rose Marie Bravo ile görüşmemizde neredeyse 24 saati bir arada geçirdik. Bir masa karşısında karşılıklı oturmak yerine, bütün AVM'leri dolaştık, bu esnada nelere dikkat ettiğini, benim de nelere dikkat etmem gerektiğini interaktif bir biçimde konuştuk. Bravo'nun iletişimde teşekkür ederek konuştuğu dikkatimi çekti. Teşekkürün onun hem iş hem özel hayatına getirdiği pozitif etkiden bahsetti. Bu benim genelde ihmal ettiğim bir alandı. O yüzden önemli bir kazanım oldu benim adıma. Bu arada sadece başarıdan değil başarısızlıktan da konuştuk. 40 yıllık bir tecrübesi var. Bir kez CEO'luktan, CEO'ya raporlayan pozisyona gerilediğini anlattı. Kariyerin bir adım geriye gitmesinin, ilerisi için bir avantaj olduğunu, bunu fırsat olarak görmem gerektiğini söyledi. Eşimle de tanıştı. Başarılı iş kadınlarının arkasında onlara destek olan güçlü erkekler olduğu zaman kadınların daha iyi adımlar atabildiğini, böyle olunca endişe duymadıklarını belirtti. Sadece işle ilgili değil hayatın bütünüyle ilgili mentorlük yaptığı için gerçekten çok şanslıyım.

Daha ilk toplantıda beklentim karşılandı
PepsiCo Güneydoğu Avrupa CFO'su Pınar Balcı:
Mentorum Mustafa Koç ile ilk tanışma toplantımı haziran ayında yaptım. PepsiCo'da pozisyonum gereği yönetim kurulu üyesi olarak aldığım görevler olmasına karşın, bağımsız yönetim kurulu üyelerinin daha farklı bakış açılarına sahip olması gerektiğini düşünüyordum. Mentorum Mustafa Koç ile yaptığım ilk toplantıda dahi, bu beklentilerime cevap bulmaktan çok mutluluk duydum. Tanışma toplantımız çok sıcak geçti; ilk andan itibaren göstermiş olduğu yakınlığının ve samimiyetinin beni rahatlattığını söylemek isterim.

Etik değerleri ve hayat felsefesini iş hayatıyla paralel götürüyor
Ayşın Argüden-Yönetim Danışmanı ve Yönetici Koçu:
Ahmet Çalık'la tanışma toplantısında bir araya geldik. Karşılıklı birbirimizi tanıdık. Ben daha ziyade Ahmet Bey'in başarı hikayesini öğrenmek istedim. Çok genç yaşta, elinde hiçbir şey olmadan, bir sürü insanın almayacağı riskleri alarak nasıl başardığını öğrendim. Etik değerleri ve hayata bakışını iş hayatıyla paralel götürmesi benim için çok etkileyiciydi. Bu kadar büyük başarılara rağmen çok mütevazı ve samimi bir kişilik olduğunu bizzat görmek önemli bir kazanım oldu benim için.

Bay Arkas'la yol haritası çıkardık görüşmelerimiz çok efektif geçiyor
Hande Ocak Başev-Quattro Business Consulting Neuroconsult Yönetici Ortağı:
Lucien Arkas'la iki görüşme gerçekleştirdik. İlki tanışmaydı. Bu programı nasıl yürüteceğimizle ilgili plan yaptık. İkinci görüşmede ise yönetim kurulu üyelerinde bulunması gereken özellikleri, uyum ve çatışma gerekliliklerini, Türkiye'de şirketlerdeki yönetim kurullarındaki temel eksiklikleri, bağımsız yönetim kurulu üyelerinin rolünü ve yine Türkiye'deki bağımsız yönetim kurulu üyelerinin değer katabilmek için odaklanabilecekleri niş alanlar hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Bu alanlarda yapılabileceklerle ilgili yol haritası çıkardık. Bay Lucien ile görüşmelerimiz çok efektif geçiyor. Önceden planlı ve hazırlıklı olduğumuz için çok güzel ilerliyor. Çok verimli bir çalışma yapıyoruz. Bu anlamda kendisine çok müteşekkirim.

Ömer Aras'ın tespitlerini iş hayatında birebir kullanacağım
Esel Çekin-Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Yönetici Direktörü:
Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras'la eşleşmiştim. İlk görüşmemiz çok pozitif geçti. O kendi deneyiminden, ben de kendi özgeçmişimden bahsettim. Ömer Bey'in de doktorası var. Akademik birikiminin de olması benim için önemli. Onun sermayedar değil de benim gibi profesyonel yönetici olmasının, bana yapacağı geri bildirimlerin çok yerinde tespitler olacağına kanaat getirdim. Dolayısıyla onun bu anlamdaki tespitlerini birebir kullanabilirim diye düşünüyorum. Bundan sonraki görüşmemizde Ömer Bey bana yönetim kurulu üyeliğiyle ilgili yapısal bilgiler verecek.

Murat Ülker'in oğlunu 'inovasyon gurusu' kaptı
YILDIZ Holding Global İnovasyon Grup Başkanı Bilal Kaafarani
, Koç Üniversitesi İşletme Bölümü'nde okuyan Yahya Ülker'i Northstar'a transfer etti. Yıldız Holding'de Kurumsal İletişim'de Zuhal Şeker ile birlikte çalışan Yahya Ülker gelen teklif karşısında oldukça şaşırdı... Patronlardunyasi.com'un haberine göre transfer, Hyatt Regency Hotel'de düzenlenen CEO Club toplantısında gerçekleşti. Toplantı sonrasında uluslararası alanda 25 inovasyon ustasından biri olarak gösterilen Bilal Kaafarani, yakasındaki Northstar rozetini çıkartarak Yahya Ülker'in yakasına taktı. Olay karşısında şaşıran Ülker, 'Okul bitmeden iş teklifi aldım' dedi. Koç Üniversitesi'nde İşletme Bölümü'nde birinci sınıfta okuyan Yahya Ülker, 'Dünyanın önde gelen inovasyon devlerinden birisinin elinden rozetini almak gurur verici' yorumunu yaptı. Yahya Ülker, 'Önce görüntü sonra uygulama' yorumu yaptı. Kaafarani ise rozetini Yahya'ya takmasının özel bir nedeni olduğunu söyledi. Northstar, Yıldız Holding'in bir iştiraki.

Aylin Löle/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde