İş dünyası evliliğe "yakın", çocuğa "mesafeli"

İş dünyası evliliğe "yakın", çocuğa "mesafeli"

İşyerlerinin yüzde 52'si çalışanlarına "evlilik yardımı" yapıyor, ancak yüzde 58'inde "çocuk yardımı" bulunmuyor.

İş dünyası evliliğe "yakın", çocuğa "mesafeli"
16px
24px
13.02.2013 12:30
ABONE OLgoogle

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN), "Evli çalışanlara işyerlerinde sağlanan faydalar" başlıklı bir anket yaptı. Ankete PERYÖN üyesi farklı sektörlerden, orta ve üst düzey yöneticilerden oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı.
 
Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 59'u, işyerlerindeki personelin yüzde 50'den fazlasının evli olduğunu belirtiyor. Şirketlerin evliliği ne kadar teşvik ettiğine bakıldığında oran çok da yüksek değil. Katılımcıların yalnızca yüzde 52'si çalışanlara "evlilik yardımı" yapıldığını söylüyor. Bu yardımın "nasıl" olduğu konusunda farklı uygulamalar var. Bunlardan bazıları şöyle: Bir tam altın, çeyrek altın, evlilik tarihini takip eden ay maaşın yüzde 25'i kadar ödeme, 200-300 TL arasında ödeme.
 
"Evlilik izni" yasal bir prosedür olmasına rağmen katılımcıların yüzde 5'i çalışanlara evlilik izni verilmediğini belirtiyor. Evlilik izni süresi İş Kanunu'nda belirtilen süre (3 gün) ile 6 gün arasında değişiyor. İsteyenlere evlilik izinlerini yıllık izinlerinin bir bölümü ile birleştirme imkanı tanınıyor.
 
Çocuk yardımı ve doğum sigortası yaygın değil
 
Katılımcıların yüzde 58'i şirketlerinde "çocuk yardımı" (yeni doğumda ve sonrasında) olmadığını belirtiyor. Çocuk yardımı yapan şirketlerdeki bazı uygulamalar şöyle: Doğum yardımı (184 ile 1500 TL arasında), aylık çocuk yardımı (12-15 TL arasında).
 
Çalışanlarının çocuklarının eğitimi için (kreş, eğitim ödeneği, evde bakım hizmeti vb) yardımda bulunan firmaların oranı yalnızca yüzde 23. Daha çok eğitim ödeneği adı altında çocuğun ilköğretim, lise, üniversite öğrencisi olmasına göre kişi başına aylık 150 ile 450 TL arasında ödemeler yapılıyor.
Şirketler çalışanlarına özel sağlık sigortası yapma konusunda istekli olsalar da kadın çalışanların doğurması konusunda o kadar istekli değiller. Çalışanlarına özel sağlık sigortası yaptıran şirketlerin yüzde 64'ü "doğum" seçeneğini sigorta kapsamında tutmuyor.
 
Şirketlerin kadın çalışanların doğum yapması konusundaki çekincelerinin nedenlerinden biri, PERYÖN'ün 2012 yılında gerçekleştirdiği "İşyerinde Kadın" anketine bakıldığında da görülüyor. Ankete göre, Türkiye'de kadın istihdamının düşük olmasının nedenleri arasında yer alan "çocuk sahibi olduktan sonra işten ayrılma", yüzde 55 gibi yüksek bir orana sahip.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde