İş adamları koltuk için birbirlerini kesecekler

İş adamları koltuk için birbirlerini kesecekler

Yukarıdaki söz bir iş kadınına ait. TOBB ve TİM'de seçimler tamamlandı. TOBB yönetiminde hiç kadın yer almadı. TİM'de ise sürpriz olabilir

İş adamları koltuk için birbirlerini kesecekler
16px
24px
27.05.2018 18:34
ABONE OLgoogle

Ülkemiz gariplikler ülkesi. "Tek kanatla uçamayız, kadın işgücüne katılırsa milli gelirimiz şu kadar artar vs." söylemlerine karşın kadınlar iş dünyasında yeterince temsil edilmiyor. Özellikle zorunlu üyeliğe dayalı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi çatı örgütlerde kadın başkan sayısı yok denecek kadar az.

TİM'in geçen aralık ayında Ankara'da yaptığı toplantı sonrası çekilen tarihi karede bir tek kadının yer alması, onunda arkada sadece saçının görünmesi büyük tepkiye neden olmuştu. Yaklaşan birlik seçimlerini de fırsat gören TİM Yönetim Kurulu, birlik yönetimlerinde kadın üyelere öncelik tanınmasına yönelik tavsiye kararı aldı.

DEĞİŞİM TABANDAN GELMELİ

TİM'e bağlı ihracatçı birliklerinde seçimler geçen ay itibarıyla tamamlandı. Sektör konseylerini oluşturan ve delegelerini seçen ihracatçılar TİM Genel Kurulu'nu bekliyorlar. Seçimlerde gördük ki bir çok kadın ihracatçı birliklerde başkan, başkan yardımcısı ve üye olarak yer aldılar. TİM'in tavsiye kararı o talihsiz fotoğraf bir farkındalığın oluşmasını sağladı. TİM'e bağlı birliklerde olumlu yönde değişim olurken, TOBB Genel Kurulu sonrası oluşan yönetimde tek bir kadının bile yer almaması ise dikkat çekti. Fotoğrafta da görüleceği üzere Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB Yönetim Kurulu'nda tek bir kadın üye bile yok.

TOBB Yönetim Kurulu'nda tek bir kadın üyenin bile olmaması ise iş dünyamız açısından daha gidilecek çok yol olduğunun işareti. Ancak burada TOBB Yönetimi suçlamak işin kolayına kaçmaktır. Çünkü TOBB Yönetimi, en nihayetinde 365 oda ve borsa seçimleri sonucu Genel Kurul delegesi olan ortalama bin 600 kişiden sadece 17-18'si kadın olunca, oda ağırlıkları vs. gibi dengeleri gözeterek belirleniyor. Burada esas sorun şirketlerin oda ve birlikleri kadın temsilci yollamamasından kaynaklanıyor. Hatta patronu kadın olan şirketler bile erkek temsilci ile bu kuruluşlarda yer almayı tercih ediyorlar. İkinci sorun ise kadın üyelerin seçimlere katılmamalarında. Aday olmadıkları gibi oy vermeye de giden kadın sayısı veya kadın üyeye oy veren sayısı çok az.

TİM YK'DA KADIN ÜYE OLMALI

TOBB'da durum böyleyken, TİM'de kadınlar lehine gelişmeler oldu olmasına ama seçilen kadın üyelere yönelik baskılar yapıldığı kulağımıza geldi. TİM Yönetimi'nin pozitif tutumna rağmen bazı erkek egemen birliklerde, bileğinin hakkıyla seçilip gelen kadınlar, sektör kurulu temsilcisi, genel kurul delegesi olmasın da biz olalım diye uğraşan erkeklerden haberdar olduk. Konuştuğumuz iş kadınları bu durumdan rahatsızlıklarını dile getirdiler. İsimleri bizde saklı kalmak kaydıyla konuştuğumuz ihracatçı kadınlar, "Kadına öncelik vermeyi bırakın. Bunlar koltuk için birbirlerini kesecek durumdalar" yorumunda bulundular. Hazır tavsiye kararı da alınmışken, yakında yapılacak genel kurul sonrası oluşacak TİM Yönetim Kurulu'nda da umarız TOBB'a benzer bir kare yerine kadın yönetim kurulu üyeleri olduğunu görürüz.

İnşaatçılar birliği!

TİM'de dikkat çeken bir diğer gelişme yeni kurulan Hizmet İhracatçıları Birliği'nde yaşandı. Türk Hava Yolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı birliğe başkan olarak seçildi. Hizmet İhracatçıları Birliği ile ihracat tek kalemle 40 milyar dolar daha artmış olacak. Kulislere göre aslında birliğe Ahmet Akbalık başkan olarak seçilecekti. Ancak sonradan ne olduysa ihracatçı birliklerini dizayn eden eller Aycı'nın başkan, Akbalık'ın da yardımcı olmasında anlaşma sağladı. Uzun yıllar hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren ve geçen dönemde TİM'de görev alan Akbalık, son yıllarda turizm ve gayrimenkul yatırımları ile ön plana çıkıyor. TİM Başkanı Büyükekşi'nin şirketi Ziylan ile Akbalık'ın ÖZAK GYO'su İstanbul'daki Büyükyalı projesinde ortaklar.

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde