İrlandalı, İzmirli Türk şirketinin yüzde 50'sini satın aldı

İrlandalı, İzmirli Türk şirketinin yüzde 50'sini satın aldı

Tarım teknolojileri ve yem üreticisi İrlandalı Devenish, Türk şirketi Yem-Vit’in yüzde 50’sini satın aldı.

İrlandalı, İzmirli Türk şirketinin yüzde 50'sini satın aldı
16px
24px
10.07.2017 05:34
ABONE OLgoogle

Son dönemde yabancı yatırımcıların Türkiye’de gözde sektörüleri arasında hayvancılık öne çıkıyor. Sektörün önde gelen üreticilerini satın alan uluslararası firmalar sadece bu alanda değil yem, hayvan sağlığı gibi alanlara da ilgi gösteriyor.

Örneğin ocak ayında Brezilya merkezli BRF ve Doha merkezli Qatar Investment Authority iştiraki Qatar Holding LLC, Banvit’i 915 milyon liraya alırken sadece beyaz et üretim birimini değil, yem tesisslerini de bünyesine katmıştı. 

Sadece bununla sınırlı değil satın alma ve ortaklıklar. Dünyanın en büyük gıda şirketlerinden Cargill’in Ekol Gıda Tarım ve Hayvancılık ortaklığı da benzer bir operasyondu. Cargill, Türkiye’nin önde gelen yem katkı maddeleri üreticisi Ekol’ün yüzde 51’ini alarak bir anlamda hayvancılık alanında önemli bir adım atmıştı. Her yıl ortalama 10 milyar lirallık tarım ve hayvancılığa yapılan destek, Bulgaristan’daki Huvepharma adlı firmayı da etkilemiş ve Türk şirket ANC Hayvan Beslenmesi ve Sağlığı Hizmetleri firmasının tamamını satın almıştı.

İşte bu listeye İrlanda’nın sektöründe önde gelen firmalarından biri daha katıldı.

Yüzde 50’sini satın aldı

Tarım teknolojileri ve yem üreticisi İrlandalı Devenish, Türk şirketi Yem-Vit’in yüzde 50’sini satın aldı. Türkiye ve çevre ülkelerde büyümek için bu alımı yapan şirketin operasyon yöneticisi (COO) Patrick McLaughlin, yeni anlaşmayla her iki şirketin büyüme imkanı sağlayacağını belirtiyor. Şirketin resmi sitesinden duyurulan satın alma, Denevish’in İngiltere ve Kuzey Amerika dışındaki ilk operasyonu oluyor.

195 milyon sterlin ciro yapıyor

1952’de başkent Belfast’ta kurulan Denevish, İrlanda’nın en önemli yem üreticilerinden biri. Kümes hayvanlarından su ürünlerine kadar geniş bir yelpazede üretim yapan firma 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. 400 çalışanı bulunan Denevish’in cirosu 195 milyon sterlin civarında. Denevish’in yüzde 50’sini satın aldığı İzmir merkezli Yem-Vit ise 1987’de kuruldu. Denevish gibi Yem-Vit firması da kanatlı, su ve büyük baş hayvancılığı konusunda çalışıyor. Yem-Vit, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyor.

Kerem Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde